Skip to main content

Karinthy Cini halálára

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
1921–1992


„Magamról annyit: valóban megnősültem, feleségemnek első férje elesett, van egy négyéves kislánya. Feleségem huszonnégy éves, én huszonöt. Az idén végeztem az egyetemet (persze, bölcsészetet), nyelvészetből és olasz irodalomból doktoráltam. Most is tartom a kapcsolatot a tudománnyal, az egyetemi Nyelvtudományi Intézetben dolgozom. Azonkívül írok ide-oda, lapokba, rádióba. Gabi bátyám nincs valami jól, szakemberek szerint úgyszólván semmi remény felgyógyulására. Igen furcsa ember lett belőle, mindamellett nagyon jó fiú, a Székesfővárosi Könyvtárban dolgozik, önmagához képest szorgalmasan és derékul, írni nemigen ír már, járja az utcákat nagy komoran, és senki-semmi magányából nem tudja kizökkenteni. Anyám sorsáról talán tetszett hallani, ő Auschwitzban halt meg. Laci bácsi biztosan sokat hall Magyarországról mostanában, nehéz és reménytelen helyzetünkről. Nem a szegénység, nem a koplalás a legnagyobb baj, hanem a levegőtlenség, amely oly fojtogatóan körülvesz bennünket, a fal, amibe az ember a határokon szükség szerint beleütközik. Úgyszólván teljesen el vagyunk zárva a külvilágtól. Ez nyomasztó érzés. Én most huszonöt éves vagyok: eddig még nem tudtam kilépni a határon! Akkoriban a katonaság stb., ma a nevetségesen szigorú rendelkezések, igazán csak az tud kijutni, akinek remek összeköttetése van mindenféle megszálló hatósághoz.” (Részlet abból a levélből, amit 1946. szeptember 24-én Budapestről, a XI., Bartók Béla út 42.-ből írt a fiatal Karinthy Ferenc Oxfordba Hatvany Lajosnak.)
 Tizennyolc esztendős, nyolcadikos gimnazista voltam, amikor megismerkedtem vele. Unokabátyám, Szilágyi A. János filológus és egy évvel idősebb iskolatársam, Vajna János vitt el a Sas utcai „Baumgarten-könyvtárba”. Cini – mert mindenki így hívta – ritkán járt oda, akkoriban vízipólózott, egy kis üzletet vezetett, és egyetemre járt.

A könyvtáros Devecseri Gábor volt, s az ott lévő könyvek jelentős része Kosztolányi Dezső egykori magánkönyvtárából valók. Itt ismerkedtem meg a „nagy komorságú” Karinthy Gabival is, Kosztolányi Ádámmal, aki ugyancsak furcsa, de igen művelt és emberséges fiatalember volt, azután K. Havas Gézával, Örkény Istvánnal és Zsolt Bélával, aki hamarosan meghívott a Duna-parti „Hangliba”, ahol pedig Kéthly Annával, Faragó Lászlóval és Mónus Illéssel találkoztam. Így kezdtem hamarosan cikkeket írni a Népszavába, ahová Devecseri és Karinthy Gabi verseket írtak; Cini akkor még csak nyelvészeti tanulmányok szerzője volt. 1943-ban jelent meg egy furcsa – ma így mondanák – „expresszionista” regénye, amit akkor kaptam kézhez, amikor 1944-ben kikísért a pályaudvarra: Hódmezővásárhelyre vonultam be munkaszolgálatosnak. Karinthy Cini nem vonult be se „muszos”-nak, se katonának. Egy későbbi regényében, a Budapesti tavaszban dolgozta fel, hogyan úszta meg az 1944. március 19-e és a felszabadulás közötti időket. „Felszabadulás?” Hatvany Lajoshoz írott leveléből is kiderül, hogy mint filosz, mint a politikai mozzanatok iránt tulajdonképpen érzéketlen fiatalember egyszerűen nem vette észre, hogy mi is történik Magyarországon, mi történik Közép-Európában. Így került be aztán – később maga se értette, hogyan – a politikai életbe, lett az írószövetségben a „kommunista vonal” támogatója, s írt a 40-es évek végén több olyan könyvet, amelyeket később megtagadott. Közben mind jobban érezte, hogy „valami nem stimmel”, és ’56-ban ennek úgy adott hangot, hogy Mihályfi Ernő, a bonyolult „kettősségű” szerkesztő pártfogása mentette meg. És 1957 végén lehozta az újra megindult Magyar Nemzet az Epepét, azt a regényt, amely – ezt kevesen vették észre – elvetette a „diktatúra” fogalmát. [Valójában a Magyar Nemzet 1969-ben közölte le az Epepét, a hibáért elnézést kérünk – a szerk.]
 Lengyel Menyhért halálakor (tőle, az ő dramaturgiájából sokat tanult Karinthy Ferenc) a Farkasréti temetőben összegyűlt kisszámú gyászolónak azt mondta Cini: „Kedves barátaim, a magyar irodalmat – akármit csinálunk mi most – mégiscsak a Nyugat, méghozzá annak első nemzedéke újította meg. Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Füst Milán, Kemény Simon és a többiek. Akikről apám azt állította: »Így írtok ti.« Jó volna, ha mi is úgy írnánk, mint ők. De hát az idők nem kedveztek nekünk.”

Utoljára négy esztendeje találkoztunk, a Rudas gőzfürdőben, ott beszélgettünk a mai magyar irodalomról, és Cini megjegyezte, hogy ifjúkorában azt hallotta az édesapjától, hogy a nagyapák unokái tehetségesebbek, mint a fiaik. S hogy majd meglátom, Esterházy Péterből is előbb-utóbb lesz valaki. (Aki Esterházy Móricnak, édesapja egyik tisztelt ideáljának az unokája.)

Karinthy Ciniről akartam írni, és végül Esterházy Péternél kötöttem ki. Tudom, talán furcsa ez. De ha elővesszük a Marich Géza utolsó kalandjairól írt kisregényét, abban ezt olvashatjuk: „Hiába jött a siker, szenvedünk, mint a kutya. Igen, barátaim, ugatunk.” Ó, ha ez az „ugatás” elhallatszana annak a magyar vagy ha úgy tetszik, közép-európai szellemiségnek a magasságáig, amit annak idején Devecseri Gábor így fogalmazott meg: „Nem élek már. Mélyebb sötétbe nyom / az emlék, mennél szebb fénnyel derül, / de azt ígéri: egyszer megtudom / hogy mégsem jártunk itt véletlenül.”

Régen nem találkoztunk. Remélem, hogy Karinthy Ferenc legalább a halála előtt megtudta: nem élt, nem dolgozott, nem kínlódott véletlenül…

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon