Skip to main content

Kidől-bedől

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A magyar, majd a cseh főváros után a szovjet csapatok megszállták az orosz fővárost, Moszkvát. A világtörténelem legbárgyúbb puccsistái bamba ámulattal nézik, hogy övék a hatalom – amely úgy-ahogy az övék volt eddig is –, és láthatólag monumentális eszmeszorulásuk van a tekintetben, hogy mikor kezdhetnek már el lövetni. A világtörténelem legbutább hírlapírói restaurációról beszélnek, holott a járási szintű Janajev elvtárs az első, aki olyannyira nem vette tekintetbe az SZKP vezető szerepét, hogy a megbuktatott Gorbacsov elnököt mintegy elfelejtette leváltani főtitkári tisztéből (bárha ebbe a PB talán bele is ment volna), és az egyik junta-tag közölte, hogy „érintkezésbe fog lépni” a Kommunista Párttal. Jaruzelski tábornok a saját puccsa idején az LEMP KB első titkára volt! Tehát nincs SZKP, végre nagy tüntetések Moszkva utcáin, sztrájk – amint mondani szokás, Janajev elvtárs a rajkomtól új lendületet adott a peresztrojkának. De a magyar politikának is: Antall Józsefnek, Orbán Viktornak és az MSZP-nek is eszükbe jutott, hogy bizony mennyire igazuk volt ilyen meg olyan elmúlt alkalmakkor.

Hát itt a nagy baj a nyakunkon – az a hosszú zűrzavar, amelynek a kitörésétől mindenki félt: Pugacsov és a sztrelecek, Nagy Péter és Mahno, kezdődik a nagy orosz történelem avval a sok nehezen kiejthető névvel; és ha az oroszok egyszer nekilátnak történelmet csinálni, akkor berogy az égnek kárpitja. Janajev, Krjucskov, Pugo és Pavlov elvtársak mindössze epizódot képeznek, apró betűs kis fejezetet abban a bőrbe kötött, négykötetes történelmi műben, amelyet majd 2036-ban adnak ki valahol Sanghajban, az emigrációban: „Zavaros idők” I–IV., szerk. Borisz Godunov.

De hát – kérdezi tőlem járókelő bácsi –, de hát hol voltak azok a hírös kémholdak? Miért nem tudta a Nyugat, mi készül? Azért, kedves járókelő bácsi, mert habár a kémholdak kitűnően veszik az Ön kókadtan erotikus sutyorgását járókelő nénivel a fáskamrában, és ezt az elemzők meg is értik (netán magukban további jó egészséget kívánnak hozzá), ám a politikai üzenetek megfejtése nem így halad.

– Piros Vöcsök Sirály Kettőnek! Vétel!

– Vöcsök! Itt Sirály Kettő! Megvan Gorbacsov, de nincs lemondó nyilatkozat!

Snitt. Langley, Virginia, CIA-központ.

– Központ, itt Alasdair Bertolucci ezredes. Papírhiány a Szovjetunióban. Vétel.

– Köszönöm, ezredes, megvizsgáljuk, küldhetünk-e papírt az új fiúknak. Hogy van az asszony?

Nyugaton láthatólag az intellektuális kapacitás hiányzik arra, hogy a még a hetvenes években az ún. „enyhülés” idején kidolgozott kremlinológiai doktrínákat fölülvizsgálják. A fölülről jövő reform és a többi máig kedvenc – ezt persze lehetett kivinni, de a makacs ragaszkodás hozzá ennek ellenére, hogy a mély már régóta morog, nagyon sokba került. (Nyugaton máig azt hiszik, hogy a fordulatot a Pozsgayak csinálták.) Furcsa módon a Gorbacsov személyébe és paternalista kapkodásába vetett nyugati vakhit ásta meg – többek között – Gorbacsov politikai sírját. És Gorbacsov bukása az iránta most érzett érthető rokonszenv révén fogja megerősíteni a kremlinológiai nonszenszeket. Nyugaton már három évvel ezelőtt készpénznek vették, hogy a Szovjetunióban már végbementek a demokratikus reformok (márpedig ha ez igaz lenne, nemigen csatlakozhatott volna az egész össz-szövetségi kormányzat az államcsínyhez), most pedig olybá veszik majd, hogy a reformokat eltörölték. A Nyugat jóindulatú és naiv elképedése sajnálatos, de elkerülhetetlen. Csodálkozunk? Idelátogató holland diákok azt hiszik, hogy nálunk kapitalizmus van, és megdöbbennek a feketepénzváltókon. Mások meg egyenesen azt hiszik, hogy tempósan haladunk a liberális demokrácia felé.

A Nyugat értetlenségéről mit sem tudva, a nagy, véres, iszapos orosz történelem hömpölyög tovább. Lenyűgöző, ijesztő, varázslatos látvány. Ez az államcsíny-bohózat csak a kezdet. Nem lesz unatkozva.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon