Skip to main content

Kronológia

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


aug. 16. Lemondott a diákhitel-program két brit tanácsadója, mert nem értett egyet azzal, hogy a kormány – legkevesebb két évre – átvállalta a kamatok egy részét. A kormány döntése értelmében az oktatási tárca által alapított Diákhitel Központ Rt.-t versenyeztetés nélkül, 570 millió forintért az állami tulajdonú Postabank vásárolhatta meg. Az SZDSZ augusztus 30-án a Versenyhivatalhoz fordult, mert a jogszabályokkal ellentétesnek tekinti, hogy a kormány versenyeztetés nélkül utalt egy kereskedelmi bank ügyfélkörébe mintegy 200 ezer diákot.

aug. 17. Négy hónap után a Miniszterelnöki Hivatal eleget tett Keller László szocialista képviselő kérésének, és nyilvánosságra hozta azoknak a névsorát, akik elbírálták az Országimázs Központ (OK) pályázatait. A kancellária csak azután közölte a listát, miután az ügyészség Keller bejelentését, miszerint Tóth István Zoltán, a központ vezetője közérdekű adatokat tart vissza, feljelentésként értékelte, és az ügyben nyomozást indított. A bírálók többsége egyébként az OK egykori vagy jelenlegi munkatársa volt, illetve közöttük volt a győztes Happy End Kft. egyik műsorkészítője is.

Az ügyészség megtagadta a nyomozást a MIÉP-nek és politikusainak a Fradi eladása kapcsán tett nyilatkozatai ügyében. Később a határozatot – a beérkezett panaszok ellenére és annak dacára, hogy azt az Alkotmánybíróság elnöke politikai jellegűnek minősítette – a Legfőbb Ügyészség is helyben hagyta. Polt Péter legfőbb ügyész levélben kezdeményezett egyeztetést az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben jogszabály-módosítással lehessen a hasonló kijelentéseket szankcionálni. A miniszter a jövőben olyan jogintézmény felállítását kezdeményezi, amely a sértettnek lehetővé tenné, hogy abban az esetben is a bíróság elé vihetné sérelmét, ha egyébként az ügyész nem lát elég okot a vádemelésre. Szakértők figyelmeztetnek rá, hogy Dávid Ibolyának felesleges volt magamagától felfedezni a pótmagánvád intézményét, elég lett volna, hogyha 1999-ben nem akadályozza meg, hogy a kérdéses jogintézmény az előző kormány alatt megalkotott büntetőeljárási kódex egyik rendelkezése eredményeként megszülethessen.

Időközben Hegedűs Loránt országgyűlési képviselő a MIÉP XVI. kerületi Ébresztő című lapjában a magyarországi zsidók kapcsán a következőket írta: „Rekeszd ki őket! Mert ha te nem teszed meg, ők teszik meg veled!” Az ügyészség egyelőre nyomoz.

aug. 20. Véget ért a hivatalosan 2000. január 1. óta zajló millenniumi rendezvénysorozat. A korona parlamenti átszállításával induló millenniumi másfél év nyolcvanmilliárdba került.

aug. 21. A Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy október elsejétől megszünteti a forint csúszó leértékelését. Orbán Viktor szerint ezzel a Bokros-csomag utolsó eleme is múlté lett.

aug. 30. Követhetetlennek minősítette az Országimázs Központ gazdálkodását az Állami Számvevőszék. A számvevők nehezményezik, hogy egyes feladatokra magáncég (többnyire a Happy End Kft.) állapodik meg magáncégekkel, de ezeknek a szerződéseknek a felülvizsgálatára az ÁSZ nem jogosult. Az OK több esetben keretszerződések és eseti megbízások alapján utalt ki pénzeket, amiknek több mint 80 százaléka a Happy Endhez vándorolt. A Fidesz kampányában érdemeket szerzett cégnek még abban az esetben is szó és elszámolás nélkül fizettek, ha túllépték az előzetesen megállapított keretet. Stumpf István miniszter intézkedési tervet készít a feltárt szabálytalanságok kijavítására.

A Fővárosi Ügyészség szerint nem az MSZP-nek vásárolt fiktív számlákat a párt vecsési elnöke, az Országos Választmány tagja, akit négy társával együtt ötmilliárdos adócsalás gyanúja miatt tartóztattak le. (A nyomozók jelenleg összesen 16 személyt gyanúsítanak.) Egy héttel később az APEH-ellenőrök szállták meg a szocialisták székházát, és két, összesen 24 689 Ft értékű gyanús számlát találtak. Burillák Attila, az APEH szóvivője szerint fiktív számlákról van szó, mert a számlán feltüntetett szolgáltató cég sohasem létezett; míg az MSZP szerint a számlák valóban elvégzett választási plakátragasztást dokumentálnak. A párt később adótitok megsértése miatt feljelentést tett Burillák ellen.

aug. 31. Torgyán József megjelent a Szabadi-ügyben alakított ellenzéki „rész-munkacsoport” előtt. A kisgazda politikus szerint a Miniszterelnöki Hivatal nem száz-, hanem ezerszázalékos ellenőrzést gyakorolt az agrártárca felett, amely így mindent tudott a tárcánál történtekről, és jóváhagyta azokat.

A határidő lejárta előtt megszületett a Fidesz és az MDF választási szövetségéről szóló megállapodás. Eszerint közös listát állítanak Fidesz–MDF néven, a 16 jelenlegi fórumos képviselő ismét saját körzetében indulhat, és biztos, befutó helyekre teszik a kisebbik párt vezetőit is. Választási szakemberek, így Tóth Zoltán szerint a közös listaállítás több jogi problémát vet fel, jogszabály-változtatás nélkül például nehéz lesz korrekten tisztázni, hogy a közösen induló pártok közül melyik érte el a parlamenti küszöböt, illetve a listás választási eredményekhez igazított költségvetési pártfinanszírozás is kérdésessé válik.

szept. 4. Az egyebek mellett maffiaszervezési bűncselekménnyel vádolt Tasnádi Péter a bíróság előtt azt állította: bizonyítékai vannak arra, hogy Pintér Sándor, akivel még annak minisztersége előtt került összeütközésbe a józsefvárosi piac biztosításáért folytatott versenyben, bérgyilkosokat fogadott az ő meggyilkolására. Ügyvédje, Szikinger István, akit többször megfenyegettek, és irodáját is feldúlták, a bíróságnak átnyújtotta a szerintük bizonyító erejű írásos dokumentumokat. Néhány nap múlva a bíróság a titkos dossziét, benne a közjegyző által hitelesített nyilatkozatokat átadta az ügyészségnek.

szept. 9. Grespik Lászlót, a Budapesti Közigazgatási Hivatal vezetőjét vitézzé ütötték. Az elhíresült főtisztviselő a Vitézi Rend nemzetvédelmi tagozatának lett a tagja.

szept. 10. Száznegyvenmilliárdért tizennégy svéd–angol Grippen vadászgép bérlésére tett javaslatot a kormány nemzetbiztonsági kabinetje.

December 31-ével felmondja a MÁV-val kötött hároméves megállapodását a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, mert úgy látja, annak egyetlen pontja sem teljesült. A vasúttársaság bírósághoz fordult.

szept. 11. Szigorú biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a kormány az Amerikát ért terrortámadás hatására. A követségek, az amerikai és izraeli érdekeltségek ellenőrzését megerősítették, a ferihegyi reptérre csak az érvényes jeggyel rendelkezők léphettek be, a Malév szüneteltette közel-keleti járatait.

Orbán Viktor berlini utazását megszakítva repült haza, és a nemzetbiztonsági kabinet ülése után kijelentette: nincs ok arra, hogy az élet kibillenjen a rendes kerékvágásból, az országot nem fenyegeti veszély.

A parlamenti pártok többsége mély megdöbbenésének adott hangot, egyben elítélte a brutális terrortámadás végrehajtóit és szervezőit. Csurka István, a MIÉP elnöke viszont az amerikai külpolitikát és a globalizmust tette felelőssé a merényletekért.

A rendőrség hároméves nyomozás után megszüntette a büntetőeljárást a Fidesz-közeli fantomcégek fiktív eladása kapcsán gyanúba keveredett Schlecht Csabával szemben. Az Ódor Péter alezredes által szignált megszüntető határozat szerint nemcsak csődbüntettet, de adócsalást is csak olyan követhet el, akinek a cége rendelkezik vagyonnal. Bár a 17 egykor a Fidesz közelében alapított, jókora köztartozást is felhalmozó vállalkozás egy nap alatt cserélt gazdát, a rendőrök mégiscsak a Centum Kft. ügyében nyomoztak. Nem vizsgálták például azt sem, ki a felelős az A-Reklám Kft. 110 milliós ki nem egyenlített hiteléért, amely az eladást megelőző napon járt le. A nyomozást felügyelő ügyészség egyelőre vizsgálja, helyben hagyja-e a megszüntető határozatot. Az egyik feljelentő, a szabad demokrata Magyar Bálint szerint a Fidesz-MPP rendőri és ügyészi asszisztálással mossa tisztára a szennyesét.
Megjelent: Beszélő folyóirat, 10. szám, Évfolyam 6, Szám 9


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon