Skip to main content

Még hogy mélyen mélyen alszik?!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Mit csinál a kormány?


Óh, boldogtalan Petőfi! A nemzet nagy, s e helyt kicsit fantáziátlan költője. Mit tudott ő még arról, mit is tesz a politikai meg a kormányzati elkurvulás. Ő még Kossuthot, Batthyányt, Eötvöst, Szemerét szapulhatta szakmányban, kárhoztathatta bóbiskolásért, amikor fenekedett a magyarra az udvar meg Jellasics, a gyáva. Az ő idejében még szorító külső körülmények késztették taktikázásra a kormányt, az álladalom vezérférfiait, míg a mai politikuskák valójában oly szerencsés körülmények közepett lubickolának, mint „Mátyás király” (forgatókönyv: Bayer, rendezte: Bereményi, producer: Várhegyi) óta még soha. Nem gyötri őket más, mint kevély sztyeppi gőg, bús, magyar botorság, elmének korlátja, mely azt hiszi, kocsmai bicskás modorja majdan európai tánctermekbe segíti, pártolja őtet más is legott, mint sógor, sörös burkus vagy hamari talján. (Már amelyik azok közt is.)

Mit csinál a kormány? Még hogy mélyen, mélyen alszik! Fancsali orrába inkább bizgetőport szippant, kerüli az alvást, vignyettázza rontó semmittevését, az alpári pöffeszkedést, melyet még polgárinak hívni sem restell, amin persze a rendek önhittségét értsük, távollátón vonaglik, mint tábeszos kéjnő, ájtatos manó vagy patvaros bitang – mert van neki mindegyikbül dögivel. Mikor kihívják megvásárol auspiciumot, lefizet haruspexet, felcetlizve méri a vinkót, pedig a jó bornak nem kell annyira a cégér – mer’ azér’ egy kicsinyt annak is kell, hablatyol a nemzetről meg a hazáról, pedig hát fingásnyi fogalma se nincsen róla, mert hát ő nem a haza javát, hanem csak javait óhajtja.

Dúl a kormányról széles körű vita: vajon már akkor is ez fenekedett benne, amikor még a kihajtott fehér ing, meg a március, meg a tavasz volt? Hogy vajon menet közben romlottak, vagy már akkor bennük rágott a kukac, mikor kívül még a hamv meg a pír? Disputa erről, dilemmázás istókuccse, egyre megy: menjen ez a kormány, májusra láblabdázzon szabadon, vagy búsongjon, hisz lesz miért, csak kormányon ne legyen!


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon