Skip to main content

Méltóságteljes fertály / A hazug mítosz bája

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Fejtő Ferenc, a Párizsban élő neves történész és politológus, József Attila hajdani szerkesztőtársa a Népszabadság hétvégi számában terjedelmes nyílt levelet intézett Csoóri Sándorhoz. A tudós a költő egy másik költő, Balaskó Jenő által lejegyzett előadása kapcsán-ürügyén fejti ki nézeteit a mitologizáló történelemszemléletről, Németh Lászlóról, a népies–urbánus vitáról és annak jelenlegi felelevenedéséről; tisztázó vitát kezdeményez, hogy az „új nemzedék” „felnőtt néphez illő jövőképet” alakíthasson ki magának. A költő kosarat adott a tudósnak: pár soros levélkével szúrta ki Fejtő – és a közvélemény – szemét. Csoóri formai hibára hivatkozva utasítja vissza Fejtő kezdeményezését: előadását megkérdezése nélkül közölte a Magyar Fórum, ha megkérdik, nem járult volna hozzá a tömörítmény közléséhez, „mert más személy szájában az én szavaim egészen mást jelentenek”.

Méltóságteljes fertály

Mire véljük ezt a kitételt? Éppenséggel lehetséges egy gyenge értelmezés, hiszen szentigaz, hogy jelent valamit a Magyar Fórum szerzőjének lenni, és Csoórinak szíve joga a rátukmált megtiszteltetést elhárítania. De az a szörnyű gyanúm, hogy Csoóri szó szerint és véresen komolyan gondolja, amit leírt. Csoóri alighanem úgy véli, hogy sikeresen kicsente magát a rengeteg problémával küszködő – de mégiscsak demokratizálódó-modernizálódó és végső soron mégiscsak a diszkurzív logika, az érvelés logikája által befolyásolt – magyar közéletből. Alighanem úgy véli, hogy sikerült magának ebből a közéletből egy fenséges, méltóságteljes fertályt kihasítania, ahol rá nem érvényesek a többi közszereplőre vonatkozó szabályok, nem kell legitimálnia befolyását, nem kell vitatkoznia más közszereplőkkel, nem kell részt vennie az eszmék konkurenciaharcában és nem kell megvédelmeznie nézeteit. Csoóri ambíciói szerint költőfejedelem, s még csak nem is az alkotmányos fajta. De ha az akar lenni, akkor legyen valóban az, tegyen szert fejedelmi magabiztosságra is. Ha a porosz uralkodó anno azt üzenhette népének: „A király csatát vesztett. Most a nyugalom az első polgárkötelesség!”, akkor Csoóri Sándor se köntörfalazzék, és üzentesse meg hébe-hóba udvari kancellárjával, Medvigy Endrével a közvéleménynek: „A költőfejedelem szamárságot mondott. Most a tapintatos hallgatás az első polgárkötelesség.” Ebben az esetben „hazai késdobálóinknak” – Csoóri gyengéden így becézi kritikusait – nemcsak karjuk hanyatlik majd le, hanem a szájuk is tátva marad.

A hazug mítosz bája

Ahogy sokunknak bizonyára tényleg tátva maradt a szája vasárnap délután Egerszegi Krisztina produkcióját csodálva. Tudom én, hogy a nemzet sorsán töprengeni, miatta szenvedni sokkal érdemesebb dolog, mint négyszáz métert mindenkinél gyorsabban leúszni. De az utóbbiért aranyat adnak az olimpián. S azt se felejtsük el – ha nem felségsértés ezt észrevenni –, hogy Krisztina aranyosabb és csinosabb, mint a magyar Olümposz magányos kultúrhérosza.

De ne viccelődjem komoly dolgokon. Az olimpiai szellem hatalmas erejű modern mítosz, amelynek csábköréből szinte lehetetlen kivonni magunkat. (S egyébként is: ki akarja kivonni magát?) Hogy ez a mítosz egyúttal velejéig hazug is, csak még bajosabbá teszi. A modern olimpiai játékokon a legutóbbi időkig „amatőr” sportolók küzdöttek egymás ellen, mondjuk szovjet „katonatisztek” amerikai „diákok” ellen. Az amatörizmus elvének feladásával ezt a kegyes hazugságot fölöslegessé tették az olimpia urai. De biztos, hogy jó ez nekünk? Unokáink már azt sem fogják tudni, hogy mi egy sportállás.

Szerencsére maradt még elég a valóság és a retorika közti diszkrepanciából. A modern olimpiai játékokat nem azért hozták létre, hogy rajtuk nemzetek tegyenek szert dicsőségre, hanem azért, hogy keretet teremtsenek az egyéni kiválóság bizonyítására. Az olimpia hivatalosan a „nemzetközi testvériség” nagy ünnepe. Ha hinni lehet Pasquall Maragall, a barcelonai olimpiai szervezőbizottság elnöke fenyegetőzésének, ez még inkább így lesz a XXV. Olimpiai Játékokon. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy az olimpia négyévenként két hétre a legelvetemültebb kozmopolitát is a törzs elvakult tagjává formálja át, aki az utolsó korty sörön és az utolsó szál ropin túl is kitart a képernyő előtt, ha a törzs képviselője az áhított aranyért küzd valamelyik látványosnak éppen nem mondható, elvarázsolt sportágban.

Na és az olimpia urai, akik négyévenként megajándékoznak bennünket ezzel a gigantikus látványossággal. Nem lehet sok olyan szervezet a világon – leszámítva talán a dél-amerikai drogbárók maffiáit –, amely annyira nem tartozik felelősséggel senkinek, annyi pénz fölött rendelkezik, és olyan hatalmas, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Ez a kilencvenöt tagú, önmagát megújító szervezet az elmúlt négy évben 1,9 milliárd dollárt szedett be a televíziós közvetítés jogdíjaiból, a belépőjegyek árából, érmek eladásából és az öt olimpiai karika reklámcélokra való átengedéséből. Igaz, a NOB ebből az összegből magának csak hét százalékot tartott meg, a többit átutalta a nemzeti olimpiai bizottságoknak és a különböző sportágak nemzetközi szövetségeinek. S egyébként sem férhet a gyanú árnyéka sem e kilencvenöt kiváló férfiú integritásához. Ha leszámítjuk Iván Szlavkovot, Todor Zsivkov exvejét, akinek a bolgár hatóságok éppen bevonták az útlevelét, mert alapos a gyanú, hogy elsikkasztotta a Bolgár Olimpiai Bizottság pénzét. Sőt, talán magát a nagyfőnököt, Juan Antonio Samaranchot sem árt leszámítani, ugyanis irigyei azt terjesztik róla, hogy az Adidas cég segítségével jutott hivatalához. Ráadásul Samaranch úr politikailag sem patyolattiszta. A Franco-rezsim elkötelezett híve volt a keserű végig, a rezsim bukásakor Katalónia regionális tanácsának elnöki tisztjét töltötte be. Egyes rosszindulatú emberek szerint francoista elveihez mind a mai napig hű maradt, és ebben a szellemben vezeti a NOB-ot is.

Ami nem akadályozta meg abban, hogy oroszlánként küzdjön a szerb és montenegrói sportolók részvételi jogáért. A müncheni világgazdasági csúcstalálkozó előestéjén Samaranch Londonban találkozott John Majorrel, aki másnap szóba hozta a szerb és montenegrói olimpiai részvétel ügyét a világ hét leghatalmasabb államférfijának találkozóján. Az olimpiai szellem félig-meddig diadalmaskodott: Kis-Jugoszlávia egyéni versenyzői az olimpiai zászló alatt Barcelona vendégei lehetnek.

A sportolókra való tekintettel szívtelenség lenne ezt a döntést kritizálni. Marad a remény, hogy a csetnikek a szerb sikerek fölötti örömükben csak az égbe fognak lövöldözni.

Mi pedig csak örüljünk a remélhetőleg számos magyar aranynak, és egyáltalán ne lövöldözzünk.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon