Skip to main content

Mire a nyugdíjba vonulásból nyugdíj lesz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Nyugdíjviták a léthatáron


A Budapesti és Pest Megyei Nyugdíjigazgatóság Fiumei úti épülete rossz állapotban van: szerkezeti hiba miatt a kupola alatti tér használhatatlan. Emiatt a házban közlekedni nem kis feladat. Nem árt, ha az ügyfél járatos a tájékozódási futásban, vagy kötélből vannak az idegei. Egyébként aligha jut el a keresett szobába. Az intézmény dolgozói is alaposan megfontolják, melyik kerülő útvonalat válasszák – mondjuk – az irattárba menet.

Egyébként is nagy a rumli. Semmi nem emlékeztet az újonnan épített posztmodern bankok talmi csillogású külsőségeire vagy a minisztériumok hivataloskodó gőgjére. Hengerezett falak, tsz-irodákból kiselejtezett bútorok, katedrál-üvegezett ajtók pattogzó festékkel (egyiken a felirat π = 3,14). A folyosókon délben is alkonyati homály. Az irodákban idegenül hatnak a számítógépek, printerek, faxok.

Mindezek ellenére élet van a házban. Az előadók segítőkészek, együttérzőek: tüsténkednek.

Szükség is van a serénységre. Egyedül ez az igazgatóság évi 70 000 nyugdíjügyben dönt. Mint dr. Jakab Éva jogi igazgatóhelyettestől megtudtam, nem az adatok feldolgozása, sokkal inkább a beszerzése a nagy feladat. Az igénybejelentéstől a közigazgatási határozathozatalig átlag másfél hónap telik el, ekkorra sikerül a béridőszak adatait beszerezni. Ha az ügyintéző úgy ítéli, nem tud egy hónap alatt a dolog végére járni – törvényi kötelességének eleget téve – egyszeri vagy folyamatos előleget állapít meg.

Jelentősen nehezedett a helyzet 1989 után. Egyrészt számos új gazdasági egység jött létre (kft.-k, gmk-k, bt-k, kisszövetkezetek), a korábbi nagyvállalatok szétaprózódtak, másrészt gyakori ezek jogutód nélküli megszűnése vagy tevékenységük szüneteltetése. Az egykor a szakszervezeti bizottságok mellett működő nyugdíj-előkészítők, sztk-ügyintézők ma ki tudja, hol vannak. Bár néhány nagyvállalatnál (BKV, Közterületfenntartó) még folyik előzetes időkiszámítás, de ez a ritka kivétel.

Nemrég még a nyugdíjjogosultak többsége szolgálati ideje utolsó öt évét egy helyen töltötte, ma ez nem jellemző. Mivel a munkakönyv már két éve megszűnt, és az új cégek nem fordítanak különösebb figyelmet a nyugdíj szempontjából fontos adatok nyilvántartására, már a béridőszak munkahelyeit is csak komoly utánajárással, levelezgetéssel lehet megállapítani. Előfordul az is, hogy a jogosult a számára előnytelenebb, kisebb bérű munkahelyét akarja titkolni.

Mindezek ellenére aránylag csekély az utólagos kérelmek száma, és csak néhány százra tehető azon ügyeké, amelyek bíróság elé kerülnek – közölte Molnárné dr. Balogh Márta, a jogi osztály vezetője. Nagyon sokuknál csak a jogi eljárásban tisztázódik a nyugdíj mértéke. A volt mezőgazdasági dolgozóknál igen nehéz megállapítani a munkaviszonyt, ezért előfordul, hogy – végső esetben – tanúkkal igazolják azt.

Jóval nagyobb azonban a méltányosságot kérők száma. A választások idejétől máig több mint 25 000 igényt nyújtottak be, de az évi rendelkezési alapot már elköltötték. A nyugdíjbiztosító vezetői az ugrásszerűen megnövekedett számot a sajtópropagandával magyarázzák. Mások úgy tudják, ez is része volt a szocialisták kampányának: személyesen közbenjárni a méltányossági emelés érdekében, és így gyarapítani a nyugdíjas szavazók számát.

A gépi adatfeldolgozás már 1973 óta működik, amit azóta többször korszerűsítettek – emlékezett Károlyi Árpádné osztályvezető-helyettes. Ez gyorsabbá és pontosabbá tette a munkájuk második fázisát, de ez nem változtat azon, hogy az adatok beszerzése továbbra is kisipari módszerekkel történik. A gyorsabb és pontosabb eljáráshoz központi adatbankra lenne szükség. Erre kapott a társadalombiztosítás világbanki hitelt. A rendszer üzembe állítása már elkezdődött, és jelenleg is folyik.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon