Skip to main content

Tűztáncrend

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


(Magvető, 1958, Szerkesztette: Darázs Endre, Györe Imre, Imre Katalin, 343 oldal, 19,50 Ft)

E kötet költői verseikkel a valóság átalakításában akarnak részt vállalni. A valóság átalakításának kérdéseit pedig a munkásosztály szemszögéből nézik, annak érdekeivel vállalnak közösséget. A szocializmus további előretörésének segítségében látják tehát a vajúdó világ problémáinak egyeden megoldását.

A kötet versei majdnem kivétel nélkül 1956 végén, 1957-ben íródtak, a legtöbbet vallanak a mának a kor tisztázott vagy kevéssé tisztázott bonyolult problémáiról.

Hogy egyénenként ki hova kerül majdan a magyar irodalom ranglistáján? Ki oly merész ezt megjósolni?

(A szerkesztőbizottság)
Amikor négy évvel ezelőtt kézhez kaptam gépészmérnöki diplomámat, keserű szívvel borultam a leendő hivatást jelképező rajztáblára: ó, miért nem lettem elektromérnök vagy atomfizikus! Emberi tájakra, emberi mélységekbe vágytam… Rajzceruzám – akaratom ellenére is – apró szemrehányásokat és örömkiáltásokat, felbukkanó kérdéseket, kétségeket és bizonyosságokat, emberi szépségeket és rútságokat firkámon a tábla szélére. Meg kellett adnom magamat!…

(Berkes Péter)
Én alig voltam tizennégy éves, mikor a WM-Művekhez kerültem, kifutónak. Ebben az időben sokat sportoltam, közben – amellett, hogy ösztönösen írtam – autodidaktaként irodalmi, természettudományi és filozófiai műveket kezdtem tanulmányozni. Ekkoriban alakultak ki gondolkozásomnak és életszemléletemnek első reális, osztálytudatos elemei, melyek később szocialista-humanista, forradalmi-kommunista világnézetté szélesültek.

Az ellenforradalom előtti éveket felkavaró bűnök és hibák engem is kivetettek önmagámból, vergődtem, mint folyóból partra sodródott hal, de – ezt nyugodt lelkiismerettel vallhatom – az eszelős viharban sem szakadtam el kommunista eszméimtől és osztályom-népem valódi érdekeinek szolgálatától, hanem visszaverekedtem magam a zavaros, parti kiöntésből a tiszta, mély vízbe és – az elsők között – árral szembe kezdtem úszni – a szocializmus felé.

Ne menj, ne menj András öcsénk,
rémület üli a várost!…
– Én nem félek. Kitől félnék?
Ki bánt egy vasesztergályost?

– Bújj el! Bújj el! A városban
emberfarkasok lihegnek:
kibújtak a báránybőrből
S nekiesnek szép szívednek.

(Csepeli Szabó Béla)
Munkám mellett olvastam, és felgyülemlett érzelmeimet, gondolataimat papírra, falra – mikor hova – leírtam.

Majd a debreceni egyetemen folytattam tanulmányaimat 1953-ig. Akkor a Nagy Imre által előidézett politikai fellazulás következtében vérszemet kapó, s a rendszerrel sohasem szimpatizáló egyének lehetetlenné tették vizsgáimat.

Ezután raktáros lettem, ahonnan 1956-ban az ellenforradalmárok adták ki az utamat, és beálltam a karhatalomba…

Ellenségeim ráébresztettek, hogy „véletlenül, tusa nélkül csatát nem nyerünk”. Azóta a „tomporböködő” fegyvert letettem, de a nem kevésbé hatásosat, a tollat fényezem!

Egész ember akarok lenni
ez a legnehezebb,
fiatal fejem dere lengi.
A titkos űr dereng,
s ha porráégésig kerengi
e szív, embert jelent…

(Danyi Gyula)
Egyeden Rendért, hol négymilliárdanű
elférhetünk e táguló világban;
Egyetlen Rendért, mely ha eget hódit,
nem mártja tűzbe szűk földje lakóit;
Egyetlen Rendért, hol nem gyűjt fejünkre
halált bomló magocskák titka-üdve;
Egyetlen Rendért, melyben még az állat
s levél a fán is hazára találhat
Egyetlen Rendért! – Földnehéz parasztok,
s komoly munkások kondinak a hangot;

(Garai Gábor)
A rendőrök – pici lapátok – terelik a nagy folyamatot
a sistergő turbinákban zizegő kapcsolóházakba,
telefonos szobák fagyos hivatal-íze közé
fanyar aromának, zamatos cukorlének;

(Berkes Péter)
Még csak annyit: feleségem és két kislányom gondoskodik róla, hogy albérleti szobánkba hazatérve ne kísérthessen a munka és a tanulás vágya. Mégis ők segítnek hozzá, hogy elmondhassak annyit, amennyit az élet sok felémáramló szépsége s körémtekeredő gondja, az emberiséghez való tartozásom tudata és jövőjébe vetett hitem elmondani sürget.

(G. Szabó László)
Még nem tartom magam költőnek, de a hitetlenkedők és kézlegyintők ellenére is érzem: az leszek. 1956-ban jelent meg első verseskötetem. Kevéssé ismerik, mert az akkori kritikai közvélemény – tán nemcsak esztétikai megokolásból – alig-alig figyelt fel rá. Mint ahogy újabb verseim sem közismertek, mert legtöbbjük a néphadsereg sok tekintetben zárt-jellegű irodalmi fórumain jelent meg.

Legsikerültebb művem: Ágika. Szőke, kékszemű – és rám hasonlít. Csak az arcocskája sápadt, lévén levegődén pesti bérház a szülőháza. Kétéves múlt, és legtöbb versemnek ihletője.

Örvendezni, maradni, élni,
ágyékomból, lelkemből ím kivált,
s mert szűkös néki még a Minden,
csak én vagyok ki érte jajt kiált;

Hitem, világnézetem: kommunista. Vallom és vállalom a pártos költészet elvét.

(Havas Ervin)
Az 1956-os évi ellenforradalom volt bennem a mélység, és az a magasság, amely a döbbenet és a kiábrándulás fázisain keresztül az érzelmek féktelen felfakadásához vezetett. Ekkor szülének meg érettebb költeményeim.

…és ekkor elhatároztam, hogy író leszek. Riportkönyvet írtam az angyalföldi munkások, kommunisták ellenforradalom alatti helytállásáról.

Lelkes-butaság vigyorog ma.
Örül a diadalnak.

(Mezei András)
1950-ben Pestre kerültem. A tanulás új izgalma, a hivatal keserű óceánja, szép csavargások neontól sápadt arccal, és versek és versek öröme! Itt Pesten, 29 éves koromban találkoztam a szerelemben azzal az emberrel, aki szétszórt életem lobbanásait összefogta egy szenvedélybe, és aki nélkül sokkal nehezebb lett volna nekivágni a költészet tévedező dűlőútjairól az irodalom sokfrontú harcainak.

Azt mondják, későn lépek az emberek elé, későn ismernek meg: – de én már régtől fogva hűséggel ismerem és szeretem őket, és ezért tudom – ha későn is – az emberek meg fognak szeretni.

(Váci Mihály)
Ó, ember.

(Simon Lajos)

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon