Skip to main content

Vízfolyás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az egykori Kék-Duna ma bűzös-koszosan hömpölyög át Budapesten, magával hozva eddigi útjának összes szennyét. Vajon milyen ökológiai állapotban érkezik, mire használjuk és tőlünk hogyan távozik ez a folyó?

A minták alapján 1984-ben a víz minősége a főváros felett 86-93 százalékban III. osztályú, tehát szennyezett minősítésű, a főváros alatt a minták 83 százalékban már az erősen szennyezett besorolású volt. A fővároson túl a vízben egyértelműen magasabb higany-, ólom-, vas- és mangántartalmat találtak. Itt a higany- és vastartalom átlagértéke meghaladta a rosszabb, mint „kívánatos” értéket, a higany-, ólom- és vastartalom maximumértéke pedig a rosszabb, mint „tűrhető” értéket. A bakterológiai vizsgálatok eredményei is a város alatt ítélték fertőzőbbnek a vizet, több mint 20 százalékkal volt rosszabb a víz fertőzöttsége, mint a város felett. A vízmintáknak itt ötször nagyobb volt a streptococcusfertőzöttsége, mint a nyílt vizű strandoknál megszabott maximumérték. ’84 óta csak romlottak ezek az értékek? Milyen módon kerülnek a vízbe ezek a szennyeződések? Kövessük a víz útját!

Budapest egyik legnagyobb vízfelhasználója a Fővárosi Vízművek. A Szentendrei-szigettől a Csepel-szigetig elhelyezkedő 788 kútjával Budapest napi kb. 1,2 millió köbméteres vízfogyasztását kell ellátnia. Ezeknek a kutaknak a 98 százaléka természetes szűrésű, ami megfelelő tisztítást biztosít, és csak Ráckevén kell kiegészíteni egy vas- és mangántalanító kezelőművel. Innen a víz klórozás után kerül a vezetékbe. Ennél jobb fertőtlenítési módszer még nem áll rendelkezésre, de van néhány nyugati város, ahol a klórozás okozta rákveszély miatt inkább a fertőzés kockázatát vállalják. A csőhálózat hossza 4503 km. A hálózat elöregedett, rossz állapotú, a fővárosban mindennaposak a vízcsőtörések. Összehasonlító adatként: Japánban kétszer ennyi hosszú vezetékre évi tíz hibát terveznek. Sajnos ebben javulás nem várható, mert a Vízművek még az állagmegóvásra igényelt pénzösszegnek is csak az 50-60 százalékával rendelkezik. Problémaként merül fel az is, hogy az elosztóhálózatban nagy mennyiségű üledék rakódott le, amely nyomásváltozásra felkavarodik, és ez a fogyasztónál zavaros víz formájában jelentkezik. Ilyenkor rendszerint megemelik a klórozás mértékét.

Azután már csak a csapot kell megnyitnunk. Ami a lakásokban történik: mérhetetlen mennyiségű vízpocsékolás, egyre több, a környezetre ártalmas kemikália használata.

A kör itt visszafordul, a víz immár szennyvízként újra a Duna felé veszi útját. A csatornahálózat ugyanolyan elavult, mint az ivóvízé, itt sem ritkák a 100 évnél is idősebb „leletek”. A fővárosi lakások csatornázottsága 85,5 százalék, ennek bővítése ma már jórészt az egyéni építőkre van bízva. A háztartási szennyvíz a csatornában keveredik a csapadékvízzel és az ipari szennyvízzel. Ebből a keverékből a Fővárosi Csatornázási Műveknek évi 465 millió köbmétert kell a Dunába eresztés előtt valamilyen szinten megtisztítani. Biológiailag 17 százalékot tisztítanak meg, a többi pedig egyszerű durva szűréssel kerül a folyóba. Moszkvában és Bécsben a teljes szennyvíztisztítást biológiai módon oldják meg, nálunk kapacitás híján ezt csak az ipar által kibocsátott szennyvíznél alkalmazzák. A Csatornázási Művek kb. 600 gyár szennyvízkibocsátását vizsgálja, ezek közül több mint száz ellen jelenleg is eljárás folyik, hiszen a csatornába eresztett mérgek egy része még a betont is elmarja. Tavalyelőtt 97 millió forint, tavaly 68 millió forint folyt be csatornabírságból. A gyáraknak, úgy látszik, még mindig megéri, a Csatornázási Műveknek azonban nem, mert ebből 40 milliós nagyságrendűt szennyvízbírság címén rögtön tovább is ad a megfelelő tárcának. Paradox helyzet, hogy egy minisztertanácsi rendelet hatására minden gyárban épült saját tisztítómű, de a legtöbb helyen ennek az üzemeltetésére már nem jut pénz, hiszen a szennyvíztisztítás drágább, mint a büntetés.

Tisztítás után kétféle termék keletkezik. Az egyik átemelhető tisztaságú víz, de az észak-pesti szennyvíztisztítótól szennyezettebb – elsősorban a bőrgyár miatt –, mint amit az előírás megszab. A másik a szennyvíziszap, ami nehézfémekkel terhelt. Az iszapot megfelelő beruházás esetén még gazdaságossá is lehetne tenni, hiszen több országban ebből biogázt állítanak elő, amely fűtésre is használható, a többit pedig eltüzelik, majd hamuját útépítésre használják. Lehet, hogy még ez sem tökéletes módszer, de fejlettebb, mint a miénk. A Fővárosi Csatornázási Művek jobb híján az iszapot mésszel összekeverve tározóba szállítja. Ilyen tározó található Észak-Csepelen is, a világkiállítás egyik kijelölt területén!
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon