Skip to main content

Információs összefoglaló

Vissza a főcikkhez →


MSZMP BUDAPESTI BIZOTTSÁG
Társadalompolitikai Osztály
Budapest, 1989. június 22.
Készült: 72 példányban
INFORMÁCIÓS ÖSSZEFOGLALÓ a június 5–21-i időszak eseményeinek visszhangjáról (25. hét)

BELPOLITIKA

1. Amint az várható volt, az utóbbi hét kiemelkedő, legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye Nagy Imre és társai temetése volt, annak bel- és külföldi hatásával együtt. A fővárosban a párttagság és a pártonkívüliek körében rendkívül sok, gyakran indulatos, zaklatott, egymásnak ellentmondó vélemény halmozódott fel.

– Magát az eseményt a közvélemény jelentős része régen időszerűnek minősítette. Az emberek zöme úgy vélte, hogy 33 évvel a történtek után le kell zárni egy korszakot, igazságot kell szolgáltatni mindazoknak, akik koncepciós eljárások áldozatai lettek, és a megbékélés jegyében gyászolni kell azokat, akik a barikád valamelyik oldalán életüket vesztették. Meg kell jegyezni, hogy vannak egyes társadalmi csoportok, amelyek sem a szertartással, sem a megbékélés jelszavával nem értettek egyet, politikai, érzelmi, gyakran személyes megfontolásokból.

– Nagy visszhangja volt annak a ténynek, hogy egy egész napos, több tízezres tömegmegmozdulás méltóságteljes hangulatban, rendzavarás nélkül zajlott le. Vannak olyan nézetek is, hogy a kezdetben kegyeletes aktusként, családi eseményként elképzelt szertartás végül is olyan nemzeti, sőt a tömegkommunikáció révén nemzetközi eseménnyé erősödött fel, ami túlhaladott minden várakozást. Ennek ellenére mind a jelenlévők, mint a tévénézők túlzottnak találják a résztvevők félmilliós számáról szóló tudósításokat.

– Voltak a szertartásnak olyan mozzanatai is, amelyek széles körben ellenérzést, zavart, megdöbbenést okoztak. Miközben néhány szónok valóban igyekezett a megbékélés szellemében beszélni (különösen azok, akik maguk is vádlottak és elítéltek voltak!), akadtak, akik éles szovjetellenes, antikommunista kirohanásra használták fel az alkalmat. Ezt különösen Rácz Sándor és Orbán Viktor durva, uszító szavaira vonatkoztatják. A közvélemény azt várja, hogy ezt ne csak külföldön, hanem magunk is határozottan utasítsuk vissza, és bélyegezzük meg. Különösen azt hangoztatják sokan, hogy a pártnak el kell utasítani a kollektív felelősséget, az elvakult politikai radikalizmust, a szélsőséges hangulatkeltést.

– Kritikus észrevételek is elhangzanak a párt szerepével kapcsolatban. Több vélemény szerint a pártvezetés és a párttagság jelentős része is sokáig habozott 1956, Nagy Imre és társai megítélésében. Hibának tartják, hogy ha már nem voltunk a szervezők, legalább el kellett volna érni a pártnak mint szervezetnek a temetésen való részvételét. Általános vélemény szerint jobb taktikával, határozottabb álláspontok kialakításával kellett volna politizálni. Az egyébként nagyra becsült levélváltást Mező Imréné és Vásárhelyi Miklós között, továbbá a Budapesti PB kezdeményezéseit elkésettnek minősítik.

– Feltűnt, hogy csehszlovák és román részről milyen ellenségesen reagáltak a történtekre. Az emberek úgy látják, hogy Méray Tibor egyetlen mondatán kívül semmiféle irredenta, revansista megnyilvánulás nem volt. Szovjetellenes kitételek annál inkább, és ezzel magyarázzák a TASZSZ kommentárját is, amit azonban a szovjet szóvivő nem tartott hivatalos álláspontnak. Helyeslik a fővárosban Horn Gyula higgadt nyilatkozatát.

2. Várakozás előzi meg az újabb politikai egyeztető tárgyalásokat. Vannak, akik éppen a Nagy Imre-temetés tanulságai alapján keményebb tárgyalásokra számítanak. (…)

Kérjük, hogy az anyagot felhasználás után megsemmisíteni szíveskedjen.


dr. Bródy PéterBlogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon