Skip to main content

Miért Bokros?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Magyarország tönkrement. Politikailag, gazdaságilag és társadalmilag is Európa perifériájára sodródott, és rosszabbul teljesít, mint a nyolcvanas évek szürke és hazug késő-kádári konszenzusa óta bármikor. Akkor azt hazudtuk magunknak, hogy mi vagyunk a legvidámabb barakk, de nem tettük hozzá, hogy a vidámságunkat az eladósodás és az addigra már amúgy sem igazán kemény költségvetési korlátok továbbpuhítása alapozták meg. A hivatalos rangra emelt kiskapuk reformjai. Egy hanyatló, bukásra ítélt politikai rendszer igyekezte így lassítani társadalmi támogatottságának szétporladását.

Aztán jött a rendszerváltás reményteli lelkesedése, a kapitalizmus és a szabadság intézményeinek megalapozása, a magyar demokrácia felemelkedésének évtizede. A rendszerváltás után 15 évvel Magyarország az Európai Unió tagja lett, és úgy tűnt, végérvényesen a nyugati világ részévé váltunk. A kétezres évek közepére azonban gazdaságilag és társadalmilag is fenntarthatatlanná vált az új magyar kapitalizmus, és a költségvetési konszolidáció majd a 2008-ban kitört világgazdasági válság nyomán bekövetkező visszaesés felszámolta a liberális demokrácia körüli konszenzust. A társadalmi érvényesülés és elnyomorodás semmivel sem igazolható mechanizmusait normává emelő, a népesség növekvő részét létbizonytalanságban tartó rendszer elvesztette a legitimitását, és a helyén új autokrácia született. Szabadság helyett tekintélyelvűség, nyugat helyett kelet, piacgazdaság helyet állami függőség.

Miért hagytuk, hogy így legyen? Legfőképp azért, mert nem volt erőnk és tehetségünk kijavítani a demokráciánk és a kapitalizmusunk hiányosságait. Minél inkább próbáltuk őket korrigálni, annál súlyosabbá tettük őket. Minél nagyobb ívű, átfogóbb „reformokkal” próbálkoztunk, annál kisebb szerep jutott bennük azoknak, akik elszenvedték a következményeiket. Javítani próbáltuk a „nagy elosztó rendszerek” működését, és közben figyelmen kívül hagytuk a társadalom működési mechanizmusait. Demokraták voltunk, de lebecsültük a demokrácia legfontosabb attribútumát, a többségi támogatás elvét: társadalmilag izolált reform-intézményeket építettünk, amelyek társadalmilag érthetetlen reformnyelven fogalmaztak meg társadalmilag elérhetetlen reformcélokat. A kiskapukat igyekeztük befalazni, a nagykapuk kulcsait pedig Brüsszelben és Washingtonban felszentelt reformpapokra bíztuk. Akik kellő társadalmi támogatottság hiányában természetesen egy perc múlva elveszítették őket, a kapuk ellenőrzése pedig populista politikai játszmák tétjévé vált. (A populizmus és a többségi felhatalmazású demokratikus politika között az a különbség, hogy amíg az előbbi infantilizálja a választót, és felmenti a döntéseiért viselt felelősség alól, addig az utóbbi felnőtt embernek tekinti, és szembesíti velük.)

A legismertebb és legfontosabb magyar reformpapot Bokros Lajosnak hívják. A kilencvenes évek közepén bevezetett reformjait elismerés övezi itthon és külföldön, 1995-ös költségvetési stabilizációs csomagja a magas szakmai színvonalú, invenciózus gazdaságpolitikai megoldások legismertebb kelet-közép-európai példái közé tartozik. Miniszteri lemondása után 8 évig a washingtoni Világbank alkalmazta, hazatérése után pedig az amerikai diplomát adó – a térségben kimagasló színvonalú oktatást nyújtó – Közép-Európai Egyetem professzora és egyik vezetője, majd az Európai Parlament tagja lett. Irigylésre méltó, sikerekben gazdag szakmai és közéleti pálya ez, telis tele politikai kudarccal.

Bokros soha senkivel nem kötött a személyes és politikai integritását megkérdőjelező kompromisszumot, de ez nem akadályozta meg abban, hogy súlyos politikai hibák sorát kövesse el. Néhány tízmilliárd forintnyi költségvetési megtakarítás reményében, megszállott politikai prófétaként hirdette a rászorultság-elvű társadalompolitika legnyersebb, legprimitívebb, társadalmi visszacsatolási mechanizmusoktól lecsupaszított változatát. Magára haragította az országot, és nem vette észre, hogy a felé áradó gyűlöletnek nem csak ő válik áldozatává, hanem a racionális megfontolásokon alapuló, piacpárti politika is. Mindentudó reformpápaként nagy ívű javaslatokat fogalmazott meg a különféle társadalmi rendszerek átalakításáról, mit sem törődve az adott területről nála többet tudó, a társadalmi dinamikák és mikroösszefüggések iránt érzékenyebb szakértők álláspontjával. Az Európai Parlamentben beült a föderatív Európa eszméjét elutasító euroszkeptikus brit és cseh konzervatívok és az autoriter lengyel radikális jobboldal frakciójába. Mindig demokrata volt, de demokratikus politikai közösséget soha nem épített maga köré: amit tett (és nem tett), az elsősorban mindig magáról szólt, legfőképp pedig a saját féltve őrzött integritása védelméről.

Ezzel együtt a teljesítménye nem csekély, és a mai helyzetben, amikor a politikai cselekvőképesség és a személyes integritás a legritkább esetben találkozik egymással a magyar demokratikus politikában, szerepvállalása nem lebecsülendő. Egy avítt, demokratikus körülmények között működésképtelen politikai magatartás megtestesítője, de morális és intellektuális ereje a Fidesztől balra található mezőny élvonalába helyezi.

A magyar baloldalnak akkor lesz oka és lehetősége fenntartásokat megfogalmazni vele szemben, amikor előrukkolt egy nála hitelesebb és meggyőzőbb jelölttel.

Addig viszont tessék rá szavazni!

(A kép forrása: http://static.origos.hu/s/img/i/1409/20140916bokros-lajos-modern-magyarorszag-mozgalom1.jpg?w=666&h=443)

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon