Skip to main content

A Romania Libera csoport augusztus 23-i felhívása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Románia-dosszié


A Romániából menekült románok 1988. január 29-én Budapesten megalakult szervezete, a Szabad Románia Csoport augusztus 23-án reggel 7 órától egynapos tiltakozási akciót szervez a romániai diktatúra ellen. A tiltakozási akció helyszíne: a Thököly út–Izsó utca sarka, a budapesti román nagykövetség szomszédsága.

Békés tüntetésünkkel, a 24 órás jelképes éhségsztrájkkal és jelen nyilatkozatunkkal együttérzésünket kívánjuk kifejezni Románia szenvedő népeivel, függetlenül nemzetiségi hovatartozásuktól.

Így kívánjuk felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét a Romániában lévő katasztrofális helyzetre és arra, hogy Románia nem tartja tiszteletben a Helsinki Egyezményben vállalt kötelezettségeit.

A Szabad Románia csoport követelései:

1. Számolják fel a diktatúrát, tartsanak szabad választásokat, vezessenek be demokratikus reformokat Romániában.

2. Mentsék meg a történelmi múltat, a romániai népek kultúrájának és hagyományainak bölcsőit: azonnal állítsák le a falurombolást.

3. Állítsák helyre a véleményalkotás, a vallásgyakorlat és a lelkiismeret szabadságát.

4. Töröljék el a cenzúrát. Legyen szólásszabadság.

5. Biztosítsák az emberek jogát, hogy lakóhelyüket szabadon megválaszthassák. Ne korlátozzák a kivándorlást.

6. Tartsák tiszteletben a nemzeti kisebbségek jogait.

7. Szűnjék meg a nacionalista, soviniszta propaganda. Biztosítsák a románok és a nemzeti kisebbségek békés, testvéri egymás mellett élésének feltételeit.

8. Engedjék szabadon a politikai foglyokat. Ne zaklassák a másként gondolkodókat.

9. Tartsák tiszteletben a családegyesítésre vonatkozó nemzetközi megállapodásokat.

10. Ne akadályozzák szabad szakszervezetek létrehozását Romániában.

Kérjük az otthon és külföldön élő románokat, valamint minden demokratikus érzelmű embert, hogy fogadják megértéssel kezdeményezésünket.

Felhívásunkhoz támogató aláírásokat gyűjtünk 23-án a helyszínen, illetve szeptember 1-jéig barátaink: a független magyar szervezetek képviselői útján.

Budapest, 1988. augusztus 21.


A Romania Libera Bizottság
Parvu Virgil
Bajan Mircea
Simon Carol
Budoiu Iulian
Tecuceanu Nicolae
Tecuceanu Mihai
Ivan Cornelia
Borce Dumitru
Chira Aurel
Costa Dorin

A felhívásra több mint hatezer támogató aláírás gyűlt össze.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon