Skip to main content

Románia-dosszié

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A tavaly őszi brassói munkásmegmozdulás az egész világ figyelmét ráirányította a Ceausescu-rendszer népszerűtlenségére; megerősítette bírálóit és ellenfeleit; együttérzést váltott ki áldozatai iránt.

Magyarországon volt ez a hatás a legerősebb, ahol az érzelmek és az érdekek egyaránt a belpolitika témájává teszik Romániát. Három nagy jelentőségű esemény olyan változásokat hozott a román probléma magyar nyilvánosságában, amelyeknek jótékony hatásuk lesz itthon is.

Az első az, hogy az értelmiség több csoportja egy „román barátainkhoz” intézett közös levélben kinyilvánította; szolidáris az egész román néppel, a magyar kisebbség sorsának javulását egész térségünk demokratizálásától várja. Január 19-én nemzetközi sajtóértekezleten ismertették a levelet. Azóta is tömegesen csatlakoznak az aláírók.

A második: engedve a közhangulatnak és megriadva a Romániából menekülők mostoha fogadtatása miatti felháborodástól, a magyar kormány fordulatot hajtott végre a probléma kezelésében. Szűrös Mátyás külügyi KB-titkár nyilvánosan sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy januárban százvalahány kiutasítási végzést állítottak ki, s ígéretet tett a menekültek befogadására. Ugyanakkor eddig csak szamizdatban olvasható szóhasználattal élve felszólította az erdélyi magyar értelmiséget, hogy „emelje fel szavát a jogsértések ellen”. Az új stílust azonnal visszaigazolta a napi sajtó és a magyar diplomaták külföldi szereplése.

A harmadik esemény új fejezet a kelet-európai demokratikus erők együttműködésében. Február elseje, a Charta ’77[SZJ] felhívása nyomán, a román néppel való szolidaritás napja lett Európában. Budapesten is tüntetés volt a román nagykövetségnél, az első olyan politikai tüntetés Magyarországon a Kádár-korszakban, amely szervezett is volt, meg viszonylag tömeges is. A hagyományos március 15-i tüntetésekhez persze nem mérhető ez a mostani, de az 1982-es Bem téri lengyel szolidaritási tüntetés, vagy az 1986-os Batthyány–Nagy Imre-mécsesavatás[SZJ] csak szimbolikusnak tűnik mellette.

A legörvendetesebb azonban nem a résztvevők száma, hiszen minden bizonnyal ezerszer annyi ember tüntetne az erdélyi magyarokért, ha hivatalosan engedélyeznék. A tüntetés fegyelmezettsége, politikai üzenetének tisztasága az, ami ígéretes: sem a román kormány nem állíthatja be romángyűlölő, irredenta megmozdulásnak, sem a magyar kormány nem sajátíthatja ki. A tüntetők – együtt a varsói, prágai, moszkvai társaikkal – ezen a napon az ellen tüntettek, ami Kelet-Európa közös baja, s aminek Románia csak a legkirívóbb változata.
Hivatkozott cikkek

Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon