Skip to main content

Bármilyen építési szándék igazolható

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
(Részlet egy parlament számára készült jelentésből, 1990. április.)


Az önkormányzat városfejlesztési, városgazdálkodási törekvései alapvetően különböző rendezési terveken keresztül érvényesülhetnek. Mint a fővárosi főépítész fogalmazott: „Budapesten egyáltalán nem funkcionál az országos tervezési gyakorlat.” Ez teljes mértékben igaz a világkiállítás előkészítésére is.

Az Általános Rendezési Tervet (ÁRT) ugyan már javában a világkiállításra készülés ideje alatt fogadták el, de az nem foglalkozik a világkiállítással. Még korábban készült az övezeti terv –amelynek alapján az építészeti hatóságok dolgoznak –, a kettő között természetesen ellentmondás van.

Az ÁRT ma nem tölti be Budapesten azt a funkcióját, hogy ezalapján a kerületi építési hatóság tudja, mely területen mi építhető. A kerületi építési hatóság „az ÁRT-t elő sem veszi” – fogalmaz szintén a főépítész. Az építeni szándékozó saját maga készített úgynevezett részletes rendezési tervet (rrt). Egy-két telekre már lehet ilyet készíttetni, amelyből általában teljesen hiányzik a koncepcionális rész. Az rrt-k segítségévet bármilyen építési szándék igazolható”, a kerületi tanácsok közreműködésével.

A tanácsi tervezési szabályozás e jellegét „teljesebbé teszi” az átláthatatlan nyilvántartási rendszer. A többször idézett főépítész állítja saját magáról, hogy képtelen átlátni az övezeti besorolások, rrt-k módosításainak tömegét. Nem létezik olyan térkép, ahol az aktuális besorolások föl lennének tüntetve. A fővárosnál nyilvántartott rrt-k 80-90 százaléka elavult, hatályon kívül kellene helyezni őket.

Ennek az állapotnak a megváltoztatása nagyon határozott ellenállásba ütközik. A tapasztalatok alapján azt a hipotézist kell megfogalmazni, hogy az első pillanatra átláthatatlan és követhetetlen rendszer nagyon is funkcionális. Lehetőséget biztosít helyi- és csoportérdekek érvényesítésére, illetve arra, hogy a telekgazdálkodási, ingatlanvállalkozási folyamatok, ezekhez szükséges információk csak egy nagyon szűk érdekcsoport számára legyenek átláthatóak. Ebből a szempontból már maga a tanácstestület is kívülállónak tekintendő, számukra sem kontrollálhatóak a folyamatok.

Hasonló módon megy az üzleti megkeresések, tárgyalások nyilvántartása is. Nincs meghatározott rendje annak, hogy milyen típusú ügyekben kinek van a fővárosi és a kerületi tanácsok részéről tárgyalási jogosultsága. Míg a IX. kerületben információink szerint ezeknek az üzleti megkereséseknek van valamiféle nyilvántartása, addig a fővárosnál ilyet nem sikerült fellelni. Hangsúlyozni kell azonban, hogy egy ilyen nyilvántartásról egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak illetékesek, tehát elképzelhető, hogy valamiféle töredékes regisztrálás létezik.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon