Skip to main content

Bújt az üldözött

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A dabasi polgármesterválság


Tizenhárom nappal a határidő lejárta után Horváth István, Dabas kisgazdaszínekben újraválasztott polgármestere rájött, hogy apró, de végzetes hibát követett el. A képviselő-testület állásfoglalását kérte, hogy maradhat-e a DETCOM Rt. telefontársaság igazgatótanácsának elnöke. Megkapta. A képviselők megkezdték a procedúrát az összeférhetetlenség kimondására – ahelyett, hogy felszólították volna a polgármestert, mondjon le valamelyik tisztségéről. A testület tagjai pontosabban ismerték a módosított önkormányzati törvényt, mint Horváth, és tudták, hogy ha egy önkormányzat résztulajdonosa az adott gazdasági társaságnak, akkor a képviselő-testületnek nincs mérlegelési joga: a polgármesteri tisztség és az igazgatótanácsi tagság összeférhetetlen.

„Úgy gondolom – próbálta menteni helyzetét Horváth –, hogy egyszerűbb, ha lemondok az igazgatótanács elnökségéről”. Hiába bizonygatta azonban, hogy jóllehet gondatlanul, de jóhiszeműen járt el, hiszen még a határidőn belül kérte a testület állásfoglalását. A képviselők meg akartak szabadulni tőle, és nem irgalmaztak. „Sajnálom, de be kell jelentenem, hogy a polgármester úr elkésett ezzel a bejelentéssel – csapott le Horváth ellenlábasa, Kőszegi Zoltán. – Ezt nem a képviselő-testületnek, hanem a DETCOM Rt.-nek kellett volna bejelentenie, a megválasztásától számított harminc napon belül.”

A városházáról távozó Horváth munkaügyi bírósághoz fordult, a. kisgazdapárti és MIÉP-es képviselők pedig azóta tiltakozásul bojkottálják az önkormányzat munkáját.

A várost Nagy Ferenc SZDSZ-es alpolgármester irányítja, aki a település érdekében öt éve – „átmenetileg” – minden képtelennek tűnő feladatot elvállal. 1990-ben ő lett Dabas utolsó tanácselnöke, s ezáltal egyik céltáblája a szélsebesen „áttért” dabasi elit hisztérikus „antikommunista” szitokáradatának. Később az önkormányzat független képviselőjeként elvállalta az oktatási bizottság vezetését – a bizottságot három év múlva a polgármester felszámolta. A Dabas-Sári önkormányzati iskola igazgatója maradt, még azt követően is, hogy az iskolát – a tanulók kétharmadával együtt – elfalazták az épület egyik szárnyába. Lecsendesítette a végsőkig elkeseredett szülőket, amikor gyerekeiket két tanteremből a folyosóra szorították.

Bázisdiktatúra

Az önkormányzati korszak „belpolitikai” folyamatait több tényező alakította. A három települést 1967-ben egyesítették, és az időközben alsófokú igazgatási központtá fejlesztett Dabas a kárvallott szélső települések – Gyón és Sári – beruházási igényeivel találta magát szemben. A forrásmegosztás körüli viták könnyen háromfelé szakíthatták volna a képviselő-testületet, de nem ez történt. A kisgazda – és amúgy gyóni – polgármester Horváth István a sári képviselőket is lekötelezte: meghirdette a két szélső település infrastrukturális felzárkóztatását, amelynek az volt az ára, hogy drasztikusan megkurtították város egészének oktatási és az egészségügyi költségvetését. A fejlesztésért cserébe – amely alig jelentett többet az utcák silány minőségű aszfaltozásánál – a polgármester számíthatott a képviselők többségének feltétlen lojalitására.

A város költségvetését három részre osztották, a három településrész képviselői széles felhatalmazással bíró részönkormányzatokat alakítottak. A képviselő-testületnek a sári és a gyóni részönkormányzat diktált – a dabasi részönkormányzat akarata viszont megtört a képviselő-testület ellenállásán. A középiskolákat – az oktatási bizottság tiltakozása ellenére – a Pest megyei önkormányzat kezelésébe adták; a dabasi iskola építésére felvett hitelt a középső településrész – és nem a város egészének – költségvetése terhére törlesztették.

A részönkormányzatok korlátlan és ellenőrizetlen hatalmat gyakoroltak. Ők bírálták el a szociális segélykérelmeket. A sári képviselők hajtották végre az általános iskola átadását a katolikus egyháznak – a szülők tiltakozása ellenére.

A sári részönkormányzat nem is merte ezután Sáriban tartani üléseit, a kétségbeesett szülők haragja elől a dabasi városházára menekült. Gyónón a Horváth fivérek – a polgármester és családja – rontott neki a helyi általános iskolának, ahol – megítélésük szerint – a Vörös Hadsereg utóvédjei – a tanári kar zöme – átpolitizálták az oktatást.

A sári iskolabotrány kipattanását követően végképp felszámolták az önkormányzati szakbizottságokat; a részönkormányzatok ekkor már élet-halál urai voltak a széleken. 1993 őszére az iskolák iránti kisgazda ellenszenv a végletekig fajult. Négy év alatt az önkormányzat alig pályázott központi forrásokra, mert az elaprózott költségvetés megnehezítette a szükséges saját forrás előteremtését. Sáriban kétszer akkora összeggel támogatták a 110 gyereket befogadó katolikus iskolát, mint a 225 gyereket tanító önkormányzati iskolát. Az épületen belül falat húztak a „katolikus” és a „világnézetileg semleges” gyerekek közé, és azt tavaly ősszel sem voltak hajlandóak eltávolítani, pedig ezáltal elestek a művelődési tárca 80 milliós céltámogatásától. (Az önkormányzat tavaly 480 millió forinttal gazdálkodott.) Gyónon úgy ítélték, hogy nincs szükség iskolai könyvtárra. A könyveket a gyóni faluházba szállították, majd a fölöslegesnek ítélt példányokat darabonként húsz forintért eladogatták.

Hajsza a szántóföldön

A tavaly decemberi választásokon Horváth csak Gyónon számíthatott biztos győzelemre. Sáriban erős és az iskolaháborúban megedződött szavazóbázist tudhatott maga mögött a DAFI, a (Fodor Gáborral rokonszenvező) egykori fideszesek köré szerveződött Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete. A dabasiak többsége a szocialistákat támogatta.

Horváth leváltása azon múlt, hogy riválisainak sikerül-e összefogniuk. Nem sikerült. „Természetesen” csak az SZDSZ-es Nagy Ferenc lépett vissza, mindenki más saját szavazóiban „bízott”. A polgármester esélyes nevető harmadikként sem akart semmit a véletlenre bízni. A nyugdíjasok ötezer forintot kaptak, a többiek aláírás nélküli szórólapokat: „Harci díszbe öltözött az eltűntnek nyilvánított Kádár-huszárok hadoszlopa, hogy lerohanja Dabast. Állig felfegyverzett zsoldosaik ugrásra készen, zsákmányra éhesen várják a nagy visszatérést. A DAFI vezetője Kőszegi (Kohn) Zoltán a buzik királya, aki Fodor Gáborban meglelte a partnert. A kommunizmus alatt osontak be Sáriba, de itt nem szeretik a tarnopoli metéltet. Életét a Talmud elemzése és a Tőke tanulmányozása tölti ki…” stb.

Elszabadult a pokol. A sértettek feljelentették a Horváth testvéreket, rendőröket hívtak, majd a kampánycsend éjszakáján megpróbálták lefülelni őket. „Éjféltájban három kocsi elzárta előlünk az utat, majd üldözőbe vettek minket” – meséli Horváth Sándor, a polgármester testvére. „Menekülni kezdtek – erősíti meg Bennárik Ferenc DAFI-s képviselő – Kőszegi Zoliék követték őket.” „Kiértünk a szántóföldekre, jó félórát száguldoztunk. A magyar elég régen üldözött a saját földjén, hát én most átéltem ezt ismét” – emlékszik Horváth. – „Elértük apám telkét, MIÉP-es barátom kiszállt, és egy festékesdobozt vágott az üldöző autó szélvédőjére. Ez elég volt ahhoz, hogy kinyissuk a kaput, és behajtsunk.”„Egérutat nyertek” – mondja Bennárik.

Az újraválasztott polgármester és a szocialista-liberális többségű képviselőtestület együttműködése nem volt hosszú életű. A történtek után Horváth nem volt hajlandó Kőszegit alpogármesterré jelölni. A testület megszüntette a részönkormányzatokat, és visszaállította a szakbizottságokat. A mandátumok harmadával bíró FKGP–KDNP–MIÉP-koalíció nem fogadta el a számára felajánlott bizottsági elnöki helyet, így gyakorlatilag kiszorult a döntéshozatalból. „Én sem tudok ezzel egyetérteni – mondja Nagy Ferenc. – Legalább három bizottságot kellett volna kapniuk. Majdhogynem ugyanaz történik, mint Pest megyében, csak fordítva.” Nagy Ferenc higgadt, kompromisszumkész magatartása egyedülálló. A többiek hagyták, hogy Horváth besétáljon saját csapdájába, konzultáltak a BM megyei Közigazgatási Hivatalával, majd egy formai hibát kihasználva megbuktatták. Ha a bíróság nem helyezi vissza a polgármestert, új választások lesznek, ha visszahelyezi…?

Szubjektíve persze sok minden érthető, a város jó érzésű polgárai torkig voltak Horváth Istvánnal. A dabasi történet mégis ijesztő. „A törvény helyben én vagyok” – mondta volt a polgármester. A választásokat követően a DAFI is megüzente, hogy ha Horváth „nem lesz hajlandó kompromisszumokat kötni, akkor van még egy utolsó lehetősége…” A többségi képviselők új polgármester-választással, a kisgazdák új képviselőválasztással szeretnék „tisztázni” a helyzetet. Senki sem gondolja komolyan, hogy tartós lehet a plurális demokrácia.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon