Skip to main content

Büntetőexpedíció

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Azelőtt a Központi Bizottság egy-egy – magától értetődően – zárt ülése után gyorsan elterjedt a városban: mi is hangzott el a KB-ülésen. Most képviselő barátaim udvariasan, de határozottan megkerülik, hogy akárcsak célzásokkal is beavassanak: milyen államtitokról volt szó a zárt ülésen. Jól van ez így: ideje szabadulni a rengeteg előírt és soha meg nem tartott szabálytól. Ami marad, azt tartsuk is be. Övék a titok, övék a felelősség. Mi pedig, akik nem vagyunk részesei a titoknak, szabadon morfondírozhassunk arról: helyesen döntöttek-e képviselőink

Meglepő, hogy a szabad sajtóban egyáltalán nem gondolkodott senki a kormány és az országgyűlés döntéséről. Magyar katonai alakulat – katonaorvosok csoportja – vesz részt az öböl menti büntetőexpedícióban. Ha netán kitör a háború, Magyarország hadviselő fél lesz.

Szaddám Huszein gátlástalan diktátor. Ez azonban még nem ok a büntetőexpedícióra, a világ nem egy gátlástalan diktátora élvezte már – Marcostól Salazaron át Somozáig – ilyen vagy olyan megfontolásból évtizedeken át a nyugati nagyhatalmak elnéző vagy tevékeny támogatását. Szaddám Huszein jogtipró agressziót követett el a védtelen Kuvait ellen – ez is igaz. De vajon a Szovjetunió nem sértette-e meg a balti államok, Magyarország, Csehszlovákia, majd Afganisztán szuverenitását, Vietnam nem szállta-e meg Kambodzsát, az Egyesült Államok nem követett-e el agressziót – hogy csak friss példákat hozzak – Grenada és Panama ellen, anélkül hogy a nemzetközi közösség büntetőexpedíciót fontolgatott volna?

Tudom, Irak most nem a „rend helyreállítására” vállalkozott, mint annak idején a Szovjetunió, Vietnam vagy az Egyesült Államok, tőle függő, de névleg önálló kormánnyal váltva fel a megdöntött kormányt. Irak tovább ment: annektálta Kuvaitot. Erre is tudok azonban példát mondani: hasonlóképpen annektálta Marokkó Nyugat-Szaharát, Indonézia a volt Portugál Timort, holott ezek belső politikai erői független államokat hoztak (volna) létre a gyarmatokon. Kuvaitnak, melyre Irak függetlenné válásakor bejelentette igényét, az angolok segítségével sikerült önálló államként létrejönnie és fennmaradnia. Nyugat-Szaharát és Kelet-Timort nem védte meg a művelt Nyugat, Kuvaitot miért védi meg?

Igaz, Kuvait évtizedek óta független állam, az ENSZ tagja. Lerohanását a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie, mint ahogy elítélte Afganisztán lerohanását is. Támogassa Magyarország diplomáciai eszközökkel az agresszió elleni fellépést az ENSZ-ben és azon kívül. Vegyen részt az Irak elleni bojkottban. De vajon ugyanilyen nyilvánvaló-e, hogy Magyarországnak részt kell vennie a sivatagi büntetőexpedícióban?

Sokan csodálkoztak: milyen hosszú ideig tartott a zárt ülés a parlamentben. Én attól tartok, inkább rövid volt. Vajon kaptak-e tájékoztatást a képviselők arról, hogy részt vesznek-e az akcióban az európai semleges országok: Ausztria, Finnország, Svédország, s ha nem, miért nem? Hogy részt vesz-e a világ legnépesebb demokráciájaként emlegetett India? Az el nem kötelezett Jugoszlávia? Ezek az országok pedig mindig képviseltetik magukat, amikor az ENSZ kiküldi kéksisakosait! Tovább megyek: részt vesznek-e a NATO-tag kis országok: Hollandia, Dánia, Norvégia? Olyan országok ezek, amelyek nem semlegesek, hanem katonai szövetségesei, de saját elhatározásukból szövetségesei a nyugati nagyhatalmaknak. Ha nem vesznek részt, miért nem?

Az újságokból ítélve arról eshetett több szó, hogy Lengyelország és Csehszlovákia a részvétel mellett döntött, s arról is olvasni lehetett, hogy Bulgária is tett bizonyos gesztust. Ám a maroknyi magyar alakulat jelenlétének még annyi szerepe sem lesz a sikerben (ha egyáltalán – reményeink ellenére – kitör az öböl menti háború), mint a lengyel hajóknak vagy a csehszlovák vegyvédelmiseknek. Számunkra a részvétel szimbolikus jelentése fontos. A finneknek vagy hollandoknak – mondják némelyek – nem kell demonstrálniuk, hogy a Nyugathoz tartoznak.

Nos, éppen erről van szó. Talán nekünk – meg a lengyeleknek, csehszlovákoknak, bolgároknak – inkább a következetes külgazdasági nyitással, a következetes kulturális és civilizációs toleranciával, a kisebbségi jogok következetes érvényesítésével kellene a Nyugathoz tartoznunk, no meg azzal, hogy senki sem kérdi, hogy politikai ellenfele ugyanannyira magyar-e, mint ő maga. S akkor nem abban kellene versenyeznünk, ki a nyugati nagyhatalmak jobb fegyvertársa egy büntetőexpedícióban.

Örvendetes, hogy a magyar országgyűlés nem utólag hagyja jóvá a fegyveres erők határon túli bevetését, mint 1941-ben vagy 1968-ban. Ami engem illet, még jobban örülnék, ha a parlamentben jelen levő mindenkori politikai elitnek előzetesen sem lenne ilyesmire módja, és a magyar alkotmány ugyanúgy tiltaná ezt, mint a német vagy a japán. Tudom, van az országgyűlésben nem egy képviselő, aki az 1941-es hadbalépést ma is megszavazná, s olyan is, aki annak idején elfogadta az 1968-ast, mint szükséges rosszat. De e példák arra figyelmeztetnek, hogy Magyarországnak hasonló tapasztalatai vannak hadseregének külföldi felhasználását, s mindenkori parlamentjének erre vonatkozó állásfoglalását illetően, mint az ezt alkotmányosan tiltó két országnak.

A csatlósok versengésében egypárszor már leszerepeltünk.

Az ENSZ 1945-ben elsősorban F. D. Roosevelt elgondolásai alapján, de egyebek közt azért jött létre, hogy a világ népeinek módja legyen közös elhatározással megfékezni és megbüntetni az agresszort. Hogy ez a rendszer – 1950-ben véres háború árán megmentette Dél-Koreát a Kim Ir Szen-i „felszabadítástól” – nem működött, az a világ kétpólusú megosztottságának, az atompattnak a következménye volt. Most, hogy a megroggyant Szovjetunió nem vétózta meg a Biztonsági Tanács határozatait, a nemzetközi szervezet visszanyerheti cselekvőképességét.

Bauer Tamás számos példát sorol fel arra, hogy a nagyhatalmak éppen maguk követték el az agressziót. Egy példával mégis adósunk maradt. 1939-ben, amikor Németország megtámadta Lengyelországot, Anglia és Franciaország hadat üzent a náci birodalomnak. Vagyis fegyverrel lépett fel az agresszió ellen, ahogy fel kellett volna lépnie már 1938-ban, Csehszlovákia elfoglalásakor.

–szeg [Kőszeg Ferenc]


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon