Skip to main content

Célkeresztben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Mit csinál a kormány?


Belefáradtunk a kormány működésébe.

Igaz, így volt ez négy éve is. Ám az akkor más volt, amolyan természetes fáradtság: Ezt érzi az ember olyankor, amikor már nagyon un valamit, szüksége lenne egy kis változatosságra. Ezt az érzést általában felerősíti, hogy a hatalomban lévők az idő múlásával elbízzák magukat. Úgy érzik, őket már egy választás sem billentheti ki kényelmes bársonyszékükből. S a túlzott magabiztosság a kommunikációban is megnyilvánul, megnehezítve ezzel a sajtó munkásainak dolgát. Ilyenkor tényleg jól jön a váltás, mert az újak egy darabig még biztosan igyekeznek, még komolyan gondolják, hogy tájékoztatniuk kell, még keresik a sajtó kegyeit.

A mostani kormánnyal azonban minden másként alakult.

Ezért a mostani fáradtság egészen más, mint amilyen elkap bennünket a négyéves kormányzati ciklusok végén. Most a buta, értelmetlen csatákba fáradtunk bele. Ráadásul a Magyar Hírlap főszerkesztőjeként úgy éreztem, a lap e csaták kellős közepén volt. Sőt – de ez már bizonyára paranoia – időnként mintha a kormányzati segédcsapatok célkeresztjébe kerültünk volna.

Alig hangzott el a miniszterelnök híres „sajtókiegyenlítési” üzenete, amelyet egy úgynevezett polgári hajó fedélzetén hirdetett meg 1998 októberében, a következő év februárját jelölve meg a teljesítés határidejeként, amikor már az állami tulajdonú fejlesztési bank levelet írt a Magyar Hírlap kiadójának, vevőként ajánlkozva a lapra. Később maga a miniszterelnök jelentette ki: elképzelhetőnek tartja a Magyar Hírlap és a Napi Magyarország egyesítését. Mi ezt elképzelhetetlennek tartottuk, mondván, tűz és víz keresztezéséből ritkán jön létre hasznos dolog. Az előfizetésük megújításán töprengő olvasóinknak is csak annyit mondhattunk, amit akkori tulajdonosunk bejelentett: nincs szó a Magyar Hírlap eladásáról, de azért a gyanú nem múlt ki teljesen. A lap munkatársai igazán csak akkor lélegezhettek fel, amikor a Napi Magyarországot a Magyar Nemzettel egyesítették. Igaz, utána a célkereszt-érzésünk ismét felerősödhetett, hiszen kormányközeli laptársunk kedvenc témája lett a Magyar Hírlap. Nehezen képzelhető el, hogy az ottani újságírók speciális érdeklődésének volt köszönhető ez a kitüntetett figyelem.

Ezután akadtak könnyebb hónapok is, ám csak átmenetileg: megszaporodtak a perek a különféle kormányzati hivatalokkal, illetve kormányhoz közeli személyiségekkel. A végeredmény sokszor meglepő volt: általában olyankor veszítettünk, amikor biztosak voltunk a sikerben. Így mi tartottuk a hátunkat a Parlamentben elhangzott, ámde bizonyíthatatlannak bizonyult politikusi kijelentésért, vagy egy nyilvános rendezvényen elhangzottak pontos tudósításáért. Hibáink sokszoros nagyítást kaptak, a tévedés beismerése sem volt elegendő, hogy az ellenünk folyó lejárató hadjárat elcsituljon. Mindez a Magyar Hírlap újságíróinak munkáját sem hagyta érintetlenül: egy Fidesz-kongresszusra nem engedték be a lap tudósítóját, tiltakozásul fehér folt jelent meg a lapban. A miniszterelnök a három ellenzékinek beállított lapnak a négy év alatt egyszer sem adott interjút, igaz, az utóbbi időben már nem is igen kértük..

De sorolhatnám a kisebb-nagyobb ügyeket. Többségük értelmetlen, fölösleges volt, ámde az energiákat jócskán fölemésztették. Együttműködni kívánó felek gyorsan megállapodtak volna a kölcsönösen elfogadható megoldásban. Az újságírókat szakmai szempontok is az együttműködésre késztetik, hiszen nehéz úgy a kormány munkájáról írni, ha nem szólalnak meg az érintett felek.

A napi gyakorlat oldaláról nézve azt mondom, bizony jó lett volna, ha inkább alszik a kormány.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon