Skip to main content

És nemzetközivé lesz…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Olvasom a Magyar Nemzetben (április 24.), hogy a Luni című román hetilap megtámadta Mihály exkirályt, amiért az bemocskolta Antonescu marsall emlékét. Eddig úgy tudtam, hogy a román nacionalizmus nagy mítosza augusztus 23., a kiugrás meg a hozzá tartozó legenda, miszerint a román csapatok lényegében maguk szabadították fel az országot. Persze tudtam, hogy ezzel a történettel a nacionalizmus fura logikája szerint megfért Antonescu dicsőítése. A fordulat mégis meglepett: az új történetből az derül ki, hogy Románia – persze a diszkréten zárójelbe tett Hitler társaságában – a kereszténység utolsó védőbástyája volt Európa keleti felén.

Jót derülnék a román nacionalistákon, ha nem volna olyan közel Marosvásárhely. Jót derülnék rajtuk, ha nem kellene attól tartanom, hogy párjukra lelnek a határon innen is. A magyar nacionalizmus kedves mítosza mindeddig az volt: nem felel meg a valóságnak, hogy mi lettünk volna Hitler utolsó csatlósa, hiszen fáradhatatlanul kísérleteztünk a kiugrással. Persze tudom, hogy ezzel a mítosszal a nacionalizmus furcsa logikája szerint eddig is megfért a búsongó dicsekvés a fegyvertársi hűségünkkel. Mégis meglepne, ha valamelyik nap arról értesülnék egy hazai lapból, hogy az október 15-i forradalom mentette meg a magyar nemzetet az árulás szégyenétől, hogy Imrédy gazdasági zseni volt, és Karl Pfeffer von Wildenbruch meg Hindy Iván várvédő helytállása csak Klapka Györgyével, Dobó Istvánéval valamint Heinziével hasonlítható össze.

Dehogy szeretnék cenzúrát. Csak azt szeretném, ha az efféle gondolatok még jó darabig illetlennek számítanának, és civilizált ember legfeljebb holtrészegen vagy a pszichoanalitikusánál mondaná ki őket.

De miért festem az ördögöt a falra? Csak mert Adynál meg azt olvastam, hogy „…a nacionalizmusnál internacionálisabb erő és idea nincs”.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon