Skip to main content

Igen tisztelt szerkesztőség!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Szeretném megkérdezni, tudnak-e valamit Csóti Györgyről. Arra volnék kíváncsi, milyen adottságok birtokosaként lett a nevezett képviselő alelnöke az Országgyűlés külügyi bizottságának, és hogyan tárgyalhatott egy külföldi tanácskozáson a román miniszterelnökkel, Petre Romannal Magyarország hivatalos szószólója gyanánt.

Megdöbbenéssel olvastam ugyanis egy sajtónyilatkozatát (Népszabadság, 1991. június 25.), amely szerint, mikor a megbeszélésen szóba hozta a kolozsvári magyar főkonzulátus helyreállításának az ügyét, olyan feleletet kapott Petre Romantól, hogy erre jelenleg azért nem kerülhet sor, mert Kolozsvár népe ellenzi (jóllehet a kolozsváriakat tudtommal sohasem szavaztatták meg ez ügyben). Még inkább megdöbbentett azonban, amit erre Csóti György saját közlése szerint válaszolt, hogy tudniillik, ha így állnak a dolgok, akkor a főkonzulátus egyelőre ne a létesítéséről annak idején kötött magyar–román egyezményben megjelölt székhelyén, azaz magának Kolozsvárnak a falai között újítsa fel tevékenységét, hanem átmenetileg települjön Marosvásárhelyre (aminek az ötletét a román kormányfő – teljesen érthetően – „mosolyogva” fogadta). Hiszen köztudomású, hogy az említett egyezmény a főkonzulátus működési területét Erdély nyugati felére korlátozta, mivel a román kormányzat a magyar főkonzuli mindenáron távol akarta tartani a Székelyföldtől. Aki tehát a főkonzulátus megegyezés szerinti működési területén kívül fekvő Marosvásárhelyt javasolta ideiglenes székhelyül, az erre a szerepre ugyanennyi joggal akár Jászvásárt vagy éppenséggel Brailát is ajánlhatta volna. Vagyis azt kezdeményezni, hogy a főkonzulátus – akár csak időlegesen is – váljék meg Kolozsvártól, és éppen Marosvásárhelyen húzza meg magát, nem pusztán semmivel sem menthető jogfeladást jelent, hanem egyben újabb kiváló ürügyet is szolgáltathat az ellenérdekű fél számára a főkonzulátus új életre keltésének elodázásához, amennyiben a román kormány most a vatrásoknak a nemzetközi jog mérlegén mit sem nyomó ellenérzésein kívül arra is hivatkozhatik majd, hogy a főkonzulátus Vásárhelyre költöztetésnek a gondolata nem egyeztethető össze a főkonzulátus létét annak idején megalapozó egyezményben előírtakkal.

Végül azt szeretném még megkérdezni, látnak-e lehetőséget annak biztosítására, hogy külkapcsolataink fejlesztését a jövőben ne nehezíthessék ennyire felkészületlen és felelőtlen emberek.

Tisztelettel:
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon