Skip to main content

Így látta Trockij…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Trockij forradalmári elfogultsága ellenére az oroszországi események egyik legjobb megfigyelőjének bizonyult. Abból, ahogy a Téli Palota ostromát leírja, világosan kiderül, hogy a demokratikus orosz kormány tehetetlenségével szinte maga provokálta ki a bolsevisták hatalomátvételét.

Az események az ostrom napján játszódnak: „Egy tüzérségi szakaszvezető késlekedés nélkül jelentette a védelem parancsnokának: a junkerek a Konsztantinovszkij Katonai Iskola parancsnokának rendeletére lerakták fegyvereiket a bejáratnál, és elindultak hazafelé. Ez övön aluli ütés volt…”

„Körös-körül csak idegenek járkáltak: junkerek – köztük jó néhány zsidó –, rokkant tisztek, no és a női rohamosztag. A kozákok bosszús, fenyegető arckifejezéssel igazgatták nyergeiket. Nem volt többé olyan érv, mely maradásra bírta volna őket. Ki maradt megvédeni Kerenszkijt? »A zsidnyákok és a fehércselédek… Az oroszok mind ott maradtak Leninnel.«”

„Egyre gyakrabban tünedeztek fel kétes alakok a folyosókon a junkerek körül. Az ellenállás felesleges. A felkelők bevették a várost, és elfoglalták a vasútállomásokat, az erősítés nem jön, a palotában „csak megszokásból hazudoznak tovább”… Mit tehetünk még? – tették fel a kérdést a junkerek. A kormány nem hajlandó egyértelmű parancsot adni.”

Mindeközben a bolsevisták sem tétlenkednek: „Lasevics időközben két tüzér tengerészt küldött az erődhöz. Egyikük sem volt különösebben gyakorlott, viszont legalább bolsevistának vallották magukat, és készeknek mutatkoztak arra, hogy olyan rozsdás ágyúkból tüzeljenek, melyeknek a kompresszorából hiányzott az olaj. Ez volt az egyetlen követelmény velük szemben. A tüzérségi robaj az adott pillanatban fontosabb volt, mint a jól irányzott lövések. (…) A fél óra alatt leadott harmincöt lövésből kettő talált célba, és ezek is csupán a vakolatot verték le. A többi szerencsére semmilyen kárt nem tett a városban. A gyakorlat hiánya okozta volna ezt?”

A honatyák ekkor döntő lépésre szarták el magukat: „A városi dumában összpontosultak az antibolsevista erők. (…) A pártok, frakciók, alfrakciók, csoportok és a befolyásos személyiségek a bolsevisták bűnös kalandját kommentálták. Időnként felhívták az egyre lankadó minisztereket a palotában, és közölték velük, hogy a nemzetközi elítélés súlya alatt a felkelés kétséget kizáróan abbamarad. Órák hosszat bizonygatták egymásnak a bolsevisták erkölcsi elszigetelődését. (…)

Az eszmék és szónoklatok káoszából végre megszületett egy praktikus javaslat, mely viharos éljenzést váltott ki az összegyűltekből. A dumának testületileg ki kell vonulnia a Téli Palota elé, hogy szükség esetén ott haljon meg együtt a kormánnyal. Az eszerek, a mensevikek és a szövetségbeliek elszánták magukat, hogy vagy megmentik a minisztereket, vagy pedig velük együtt elesnek. A kadétok, akik általában nem hajlottak az efféle kockázatos vállalkozásokra, ezúttal úgy határoztak, hogy a többiekkel együtt mennek a halálba. (…)

A bolsevista frakció egy prózai javaslatot tett: mire való a sötét utcákon vándorolva a halált keresni, amikor sokkal egyszerűbb telefonon felhívni a minisztereket, és meggyőzni őket arról, hogy adják meg magukat, mielőtt vérontásra kerülne sor. A demokraták azonban megingathatatlanok maradtak, mondván: a lázadóknak ezek az ügynökei nemcsak a hatalmat akarják elragadni tőlünk, hanem azt a jogunkat is, hogy hősként haljunk meg. (…) A duma hatvankét tagja aláírja a határozatot, miszerint ők igenis a Téli Palota romjai alá vonulnak meghalni. A bolsevisták erre azt felelik, hogy még mindig jobb lenne a Szmolnijjal együtt bevenni a Téli Palotát, mint meghalni előtte. (…) Csak három mensevik internacionalista határozott úgy, hogy bent marad a duma épületében: nekik nem volt hová menniük, és nem volt miért meghalniuk.

A duma tagjai épp nekikészültek utolsó útjuknak, amikor megszólalt a telefon, és az a hír érkezett, hogy a parasztképviselők végrehajtó bizottsága teljes létszámban csatlakozik hozzájuk. Véget nem érő éljenzés következett. A kép tiszta: egymillió paraszt és a városi lakosság minden rétegének a képviselői vállvetve indulnak meghalni egy jelentéktelen orgyilkos banda karmai között. A felismerést szónoklatok és éljenzésorkán követte. (…)

A Jekatyerinszkij-csatornánál egy felfegyverzett matróz őrszem állta el a Nyevszkij sugárúton vonuló demokraták oszlopát. »Folytatjuk utunkat – jelentették ki a feltartóztatottak. – Mit tehet velünk?« A matróz kertelés nélkül azt válaszolta, hogy erőszakot alkalmazna: »Menjenek haza, és hagyjanak nekünk békét.« Valaki a menetből azt javasolta, hogy haljanak meg itt helyben. Ezzel a bonyodalommal azonban a dumában nem számoltak. (…) Prokopovics miniszter (…) arra intette a tüntetőket, hogy ne vigyék kísértésbe ezeket a sötét és megtévesztett embereket, akik alkalmasint tényleg használnák a fegyverüket. »Térjünk vissza a dumába, és gondoljuk át, hogy tudnánk megmenteni az országot és a forradalmat.«”
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon