Skip to main content

Keletnémet gyorsmérleg

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Alapos meglepetést okozott a kelet-németországi választások papírformára, közvélemény-kutatásra rácáfoló eredménye. Mifelénk talán még nagyobb is volt a meglepetés, mint másutt, mert négy napon át ünnepeltünk, emlékeztünk, a magunk jövőjén tépelődtünk. Figyelmünket lekötöttek a Lakitelek-koalíció csodafegyverévé átalakított tévé pajzán csínyjei. Úgyhogy még másoknál is kevésbé vehettük észre a kelet-németországi hangulat változására utaló jeleket. Pedig voltak jelek.

„A kampány felforrósodott” – írta a választás előtti hét küszöbén az International Herald Tribune. Kohl és más bonni vezetők helikopteren száguldják be az országot, naponta négy-öt beszédet is tartanak. És egyre ugyanazt mondják: „Csak a nyugatnémet kormányhoz kötődő pártokra adott szavazat adja meg a választóknak azt a két dolgot, amire a legjobban áhítoznak: a közeli egyesülést és a jó nyugati termékekben való dúskálást.” És nem kell félni, az áttérést a piacgazdaságra „szociális közösség” fogja kiegészíteni. De a fő ígéret az volt, hogy nem olvad el, sőt valójában gyarapszik a takarékos polgárok pénze; egy az egyhez alapon fogják átváltani a gyönge, alacsony vásárlóértékű keleti márkát a feketepiacon négyszer, ötször, hatszor annyit érő, erős nyugati márkára.

A végjátékban – ezt ugyancsak az IHT vette észre – megerősödött a teljesen diszkreditáltnak hitt PDS, az állampárt utóda is. Köré gyülekeztek azok a kisemberek, akik a kancellár szavai ellenére félnek a kapitalizmus árnyoldalától: a lakbérek és az élelmiszerek árának fölemelésétől, a keletnémet vállalatok sokaságát tönkretevő nyugatnémet konkurenciától és mindannak elvesztésétől, ami a munkához való jog fogalmához tartozik.

A történetet rövidre fogjuk, úgyis ismerik. Az Allianz: a keletnémet CDU, a DA, azaz a Demokratikus Ébredés, a DSU, vagyis a bajor CSU filiáléja – három egymást kevéssé becsülő párt Kohl összekovácsolta szövetsége – nagy többséget szerzett, jóllehet Schnur, a kancellár első számú miniszterelnök-jelöltje Stasi-ügynökként lepleződött le, és pártját is magával rántotta a mélybe. A CDU azonban egymaga több mint 40 százalékot kapott. Ezt az eredményt az SPD-nek ígérték a prognózisok, de nekik ennek alig valamivel több, mint a fele jutott. Megjegyzendő: a szociáldemokraták főleg vidéken véreztek el, a városokban jobban végeztek, Berlinben, a leendő fővárosban nemcsak az SPD: Modrow és Gysi pártja is megelőzte a CDU-t.

Az Allianz nagy többséget szerzett, de nem szerzett abszolút többséget. Ez nem volna probléma, bonni mintára bevonhatnák a koalícióba a liberálisokat. De mégis van probléma: az egyesüléshez, sőt már a valutaunióhoz is, módosítani kell az alkotmányt, azaz kétharmados többséget kell produkálni. Vagyis: meg kellene nyerni a szociáldemokratákat is. Egyelőre nem állnak kötélnek, de ez talán nem az utolsó szavuk.

Ami az egyesülés formáját illeti, úgy látszik, hogy az a 23-as paragrafus, azaz a tartományok csatlakozása alapján megy végbe. De Maiziere, a CDU vezetője, a miniszterelnöki poszt várományosa, ugyancsak a gyors, de kompromisszumos megoldások híve. Ő különben sem teljesen ideális partner Bonn szempontjából. Az evangélikus politikus, hugenották sarja, valójában művészlélek, pályáját zenészként kezdte. Bár a társutas CDU-hoz tartozik, régóta megbecsült tagja az evangélikus egyházat bázisul használó ellenzéki, alternatív-demokrata közösségnek.

A választások igazi győztese: Kohl. Sikerének kiindulópontja, hogy emlékezetes 10 pontjával világos perspektívát adott, alkalmasat arra, hogy az NDK-ban átvegyék, és követeléssé, programmá alakítsák. Vetélytársainak nem volt ilyen világos és jól elképzelhető megvalósítást ígérő programja. A folytatás is bevált: a választási hadjáratot néhány egyszerű jelszóra korlátozta, és nem riadt vissza a merész ígéretektől.

Első nyilatkozatában Kohl köszönetet mondott Bushnak és Gorbacsovnak, és kérte a múltba süllyedő NDK polgárait, most már legyenek türelmesek, ne akarjanak az NSZK-ba költözni. Épp csak ki nem mondta: várják ki azt a kis időt, amíg megkeresett pénzük vásárlóértéke azonos lesz a nyugatnémetek pénzének vásárlóerejével. Felvázolta a menetrendet is: azt reméli, hogy a két német állam, majd a négyek tárgyalásai oly eredményesek lesznek, hogy a 35 ország novemberben megrendezendő Helsinki II. konferenciáján már érdemben lehet határozni a német egyesülésről.

(Beszélő, 1990. március 24.)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon