Skip to main content

Közösségi szolidaritás 1945 előtt

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Budapest a hajléktalanokért


„Hajléktalannak azt kell tekinteni, aki körülményeinél fogva képtelen arra, hogy magának és családjának lakást biztosítson” – szól egy 1932-es puritán hatósági meghatározás. Feltételezi, hogy jószántából senki sem akar szükséglakásba, menhelyre költözni. S ha az így meghatározott hajléktalanok nagy száma között rangsorolni kell, akkor azt elsősorban a gyerekek száma s a korábbi kilakoltatás mint előzmény alapján tették.

Az alapszabály az volt, hogy a lakásnélkülieknek a közösség biztosítson hajlékot. Családoknak elsősorban szükséglakásokat, egyedülállóknak menhelyet.

A „természetbeni közsegélyekért” fölfogott szükséglakásokban az odakerülők két hétig ingyen, majd 3 korona heti bérért (egynapi közmunka bére akkor …korona volt) három hónapig lakhattak. A szükséglakásokat a főváros építette, vagy erre a célra magánszemélyektől bérelt lakásokat.

Egy 1936-os népjóléti fölmérés több mint 18 ezer család körülményeit minősítette ínségesnek, akik közül 500 lakott szükséglakásokban. A többi család felének volt lakbértartozása, akiknek vagy lakbérsegélyt, vagy szükséglakást kellett biztosítani. A főváros azonban az ál- és ágybérletekből kikerülő családok jelentős részének nem tudott szükséglakást adni, voltak, akik albérletről albérletre vándoroltak, vagy rokonoknál, éjjeli menedékhelyeken húzódtak meg.

Az I. világháborúig a „Hajléktalanok Menhelye Egyesület” szervezésében fővárosi segítséggel hat nagyobb menhely létesült, 1300 férőhellyel. A húszas évek elejétől Budapesten tovább nőtt a menhelyek ágyszáma, ahol ingyenesen vagy jelképes összegért alhattak a hajléktalanok. Mintegy tíz év alatt körülbelül 3550-re nőtt a férőhely. A Hajléktalanok Központi Irodája 1936-ban hivatalosan 4550 hajléktalant tartott nyilván. A budapesti menhelyeken a vidékiek egy alkalommal alhattak.

A harmincas években a Magyar Királyi Rendőrség télen ideiglenes melegedőket létesített a megfagyás elől menekülő hajléktalanoknak. Egyes nappali melegedőkben szerény ételt is kaptak a rászorulók.

1933-tól működtek a „kis szeretetotthonok” olyan idős szegények számára, akik nem jutottak be a budapesti szeretetotthonokba. Kiváló példája volt ez a különböző szervezetek együttműködésének: az erre a célra szolgáló szoba-konyhás lakásokat (!) egyházközségek bérelték, az élelemről és fűtésről a főváros, a felügyeletről a Vöröskereszt szociális munkásai gondoskodtak. A harmincas évek végén 800-an laktak 73 ilyen otthonban.

Ekkoriban négy helyen működött Pályaudvari Misszió, amelyek közül volt, ahol elsősorban egyedülálló nőknek, volt, ahol betegeknek, rokkantaknak segítettek. A harmincas években egyébként mintegy 200 karitatív, szociális egyesület tevékenykedett a városban.

Egy konkrét év példája. 1937-ben a főváros kiadásainak 22 százalékát fordította anya-, csecsemő-, gyermek-, ifjúság-, egészségvédelemre és szociális kiadásokra. Összesen 35 millió pengőt. Ebből szűk értelemben vett szociális ügyekre 10 milliót költöttek. Ennek fedezetéül a vállalkozói és személyi jövedelmekre kivetett ínségadó, az ún. koldusakciókból befolyt adományok, bírságdíjak, bukmékerirodák, sorsjegyakciók járulékai szolgáltak.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon