Skip to main content

Kronológia

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


nov. 15. A Magyar Hírlap nyilvánosságra hozza Magyarország száz leggazdagabb vállalkozójának listáját, akiknek összvagyona mintegy 600 milliárd forint.

nov. 16. Orbán Viktor javaslatot tesz egy a Fidesz és a KDNP együttműködését kidolgozó, hattagú bizottság felállítására.

Bodor András az ISM volt politikai államtitkára és Szabó László helyettes államtitkár feljelentést tesznek jó hírnevük megsértése miatt a minisztérium új vezetői ellen, mert Jánosi György azt nyilatkozta, hogy felmentési idejük alatt megkíséreltek két hétre 30 ezer kilométernyi benzinszámlát elszámoltatni.

nov. 17. Herényi Károlyt választják az MDF frakcióvezetőjének.

nov. 18. Az EU külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján megállapodás születik, hogy az unió bővítésének időpontja 2004. május 1. lesz.

Az MNB fél százalékkal, 9%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

nov. 20. Lezárul a költségvetés általános vitája a parlamentben.
A kormányoldal szerint ez – a Fidesz-kormány pazarlásának köszönhetően elkerülhetetlenül – takarékos, de nem megszorító költségvetés, míg az ellenzék átverésről és az elért eredmények leépítéséről beszél.

A Tocsik-perben felmentett Boldvai László és Budai György esetében az elsőfokú eljárás új, immár harmadszori lefolytatását rendelte el a Legfelsőbb Bíróság.

nov. 21. Medgyessy Péter a prágai NATO-csúcson bejelenti, hogy hazánk az elkövetkező négy évben 30 milliárd forintot szán a honvédelem fejlesztésére.

Földi László nem tesz vallomást a rendőrségen, ahová azért idézték be, mert a gyanú szerint az általa vezetett Defend Kft. törvénytelenül gyűjtött adatokat több mint száz személyről.

nov. 22. Budapest főpolgármestere és a pénzügyminiszter megegyezik, hogy a kormány átvállalja a BKV adósságállományát, illetve a díjemelés mértékétől függetlenül folyósítja a fogyasztói árkiegészítést.

Kovács Attila egykori MLSZ-elnököt első fokon felmentik a félmilliárdos adócsalás és a társadalombiztosítási csalás vádja alól.

nov. 25. Pokorni Zoltán nyílt levélben fordul Magyar Bálint oktatási miniszterhez a drogtörvény megváltoztatására irányuló törvényjavaslat kapcsán. Az ellenzék szerint a jelentős enyhítéseket tartalmazó javaslat következtében megugorhat a kábítószer-fogyasztás, míg a kormányoldal szerint egyszerűen arról van szó, hogy a büntetés helyett a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.

Kiss Elemér kancelláriaminiszter szerződést köt az 56-os Szervezetek Konföderációjával arról, hogy a kormány jövőre tízmillió forinttal és egy épülettel támogatja a nemrégiben alakult, számos 56-os szervezet szerint senkit nem képviselő szövetséget.

A székesfehérvári Ikarusbus kormánytámogatást kér 450 munkahely megtartása érdekében Széles Gábor jelezte: szívesen visszavásárolná a gyárat. A francia tulajdonosokat érdekli az ajánlat, de néhány nap múlva így is bejelentik a termelés bizonytalan idejű felfüggesztését.

nov. 26. Mikulas Dzurinda Budapesten bejelenti: Szlovákia semmilyen formában nem tartja tárgyalási alapnak a magyar státustörvényt. Adrian Nastase néhány nappal később úgy nyilatkozik, hogy Románia számára elfogadható a törvény módosítása, amelyet a kormány mindenképpen a parlament elé kíván terjeszteni.

A Fidesz bejelenti: bírósághoz fognak fordulni, miután a parlamentben egy Eörsi Mátyást visszaélésekkel vádoló ellenzéki felszólalás kapcsán kialakult éles vita során Kuncze Gábor „tolvaj bandá”-nak titulálta őket.

nov 27. A kormányszóvivő bejelentése szerint az USA esetleges iraki katonai beavatkozása előkészítéseként 2000 tolmács és más kisegítő feladatok ellátására kiszemelt iraki származású személy kiképzése kezdődik hamarosan a taszári amerikai bázison.

nov. 28. Az Érdekegyeztető Tanácsban konszenzuális megállapodás születik arról, hogy 2003-ban nem emelkedik a minimálbér összege. Az adójogszabályok megváltozásának köszönhetően azonban ez így is reáljövedelem-erősödést jelent.

Az ellenzék kivonul a költségvetési bizottság üléséről, mert szerintük a kormányzati módosító javaslatokat az utolsó utáni pillanatban kapták kézhez, és csak két percet kaptak egy-egy javaslat érdemi vitájára.

dec. 1. A rendőrség feloszlatja azt a mintegy százfős tüntetést, amelyen amiatt tiltakoztak, hogy Adrian Nastase meghívta magyar kollégáját egy Románia nemzeti ünnepe alkalmából tartott fogadásra, és a magyar miniszterelnök el is fogadta a meghívást. Két héttel később a Kossuth téren több ezres tömeg tiltakozik ugyanezért.

dec. 2. A parlamenti pártok megegyeznek az uniós csatlakozásról szóló népszavazás dátumában, 2003. április 12-ben.

Medgyessy Péter találkozik Seregélyi István egri érsekkel, és tájékoztatja őt, hogy a jövő évi költségvetés tartalmazza azt a 717 millió forintos kompenzációt, amelyre a katolikus egyház azért tart igényt, mert szerintük az egyházak támogatási arányainak kialakításában a népszámlálási adatokat és nem az egyszázalékos adófelajánlásokat kellene figyelembe venni. A négy történelmi egyházzal megegyezett a kormány abban, hogy 2003-ban az utóbbi megoldás érvényesüljön, de csak átmenetileg. Az MDF bejelenti: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amennyiben a kormány a jövőben mégis ezt a gyakorlatot folytatná.

dec. 3. A parlament mintegy 2000 költségvetési módosító javaslatról határoz. Emellett megszavazza az egészségügyi és tb-jogszabályokat számos ponton megváltoztató „salátatörvényt” is.

Fogyatékosok tüntetnek a Parlament előtt, hogy minél előbb szülessenek meg az életüket megkönnyíteni hivatott jogszabályok.

dec. 4. A budapesti Nyugati téren egy engedélyezett szkinhed tüntetés zajlik a szintén engedélyezett Hanuka-ünnepséggel egy időben. A BRFK kivizsgálja az esetet, és felmentik a tüntetések engedélyezéséért felelős osztályvezetőt.

dec. 5. A Honvédelmi Minisztérium a parlament engedélyét kéri egy negyvenfős afganisztáni katonai kontingens kiküldéséhez. A döntéshez kétharmados többség szükséges, ám a Fidesz csak egy műszaki vagy egészségügyi kontingens kiküldését támogatja, így egy orvoscsoport bizonyosan elindulhat majd Afganisztánba. A kormány ugyanakkor mindenképpen szeretne egy őrkontingenst is kiküldeni a presztízsveszteség elkerülése érdekében.

Közös megegyezéssel március 1-jétől megválik posztjától Fodor Lajos, a honvédség vezérkari főnöke.

A Gyáriparosok Szövetsége és további négy munkaadói szervezet lemondásra szólítja fel Járai Zsigmondot, mert szerintük az MNB-nek az infláció fékentartására koncentráló árfolyam-politikája magasan tartja a forint árfolyamát, és ezzel rontja a magyar exportőrök versenyesélyeit.

A Magyar Televízió elnöki posztjára kiírt pályázaton egyetlen jelölt sem kapja meg a kuratóriumi elnökség kétharmadának támogatását, ezért a testület új pályázat kiírásáról dönt.

Lemond posztjáról az ORTT elnöke. Körmendy-Ékes Judit az ellene irányuló, de a testület munkáját ellehetetlenítő politikai támadásokkal indokolja lépését.

dec. 6. Hegedűs Lórántra, a MIÉP alelnökére egy év hat hónapos, három évre felfüggesztett börtönbüntetést szab ki a Fővárosi Bíróság közösség elleni izgatás miatt.

dec. 7. Erdő Péter székesfehérvári segédpüspököt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorát nevezi ki a pápa esztergomi érsekké.

dec 9. Elbocsátják Bakondi Györgyöt, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét az árvízi újjáépítés kapcsán felmerült anomáliák miatt, valamint Tasnádi Lászlót, az APEH bűnügyi igazgatóját, mert engedély nélkül adott tájékoztatást a szervezet munkájáról például a parlamenti pártok vezetőinek.

Medgyessy Péter megbízza Keller Lászlót a MEH Területfejlesztési Hivatala hattyúházi irodabérlésének teljes körű kivizsgálásával. Nagy Sándor kancelláriaminiszter az eset kapcsán benyújtja lemondását, de ezt a miniszterelnök nem fogadja el. Viszont menesztik a hivatal vezetőjét, Hajdú Attilát, mert a vizsgálat megállapításai szerint a bérleti díj ugyan nem tér el jelentősen a piaci ártól, hiba volt egyetlen ajánlattevőt meghívni a tárgyalásra. A hivatal elnökét néhány hét múlva kinevezik az MFB fb-tagjának.

dec. 10. Kertész Imre átveszi a Nobel-díjat.

dec. 12. Jogerős ítéletek: 4 és fél év Tasnádi Péternek, akire nem tudták rábizonyítani a bűnszervezet létrehozása és irányítása vádját; hat év és kilencmillió forintos vagyonelkobzás a vesztegetési ügybe keveredett Székely Zoltán volt kisgazda képviselőnek.

dec. 13. Magyarország Koppenhágában elfogadja az uniós csatlakozás pénzügyi feltételeit. Bár a pártok képviselői különbözőképpen ítélik meg, hogy a kormány mennyire volt sikeres az alkufolyamatban, a megállapodás aláírását a MIÉP kivételével minden párt, valamint Mádl Ferenc is üdvözli. Két nappal később a miniszterelnök elindítja a csatlakozásig hátra levő időt mérő CsatlakozÓrát a Millenárison.

dec. 14. A Munkáspárt huszadik kongresszusán újra Thürmer Gyulát választják a szervezet elnökéül.

dec. 16. Medgyessy Péter lerakja a holokausztmúzeum alapkövét.

dec. 17. Az Országgyűlés 361 igen szavazattal elfogadja az
EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás előzetesen egyeztetett, kompromisszumos szövegét. A T. Ház hozzájárul egy kis egészségügyi alakulat Afganisztánba küldéséhez is.

A drogtörvény módosításának szavazásakor az ellenzék kivonul.

dec. 18. A kormány elhalasztja a villany, a gáz és az autópályadíj emelését.

Elfogják a Vizsolyi Biblia egyik feltételezett tolvaját.

dec. 19. Kisiklik az InterCity Isaszegnél, miután összeütközött egy kamionnal.

A NKÖM Faludy György könyvtárának és kéziratainak megvásárlásával támogatja a költő lakásvásárlását.

dec. 20. Medgyessy Péter moszkvai látogatásán elvi megállapodás születik az orosz államadósság rendezéséről és a Szovjetunióba került magyar műkincsek visszaszolgáltatásáról.

Az Országgyűlés elfogadja Pető Iván módosító javaslatát a Terror Háza költségvetésének csökkentéséről. Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója bejelenti, hogy a csökkentés miatt január elsejétől bizonytalan időre bezár a múzeum.

dec. 21. Az ónos esőtől helyenként jégpáncéllá változnak az autópályák, az M7-esen különösen sok baleset történt.

Sződligeten „Fehér karácsony” címmel neonáci összejövetelt tart a Vér és Becsület Kulturális Egyesület.

dec. 22. Deutsch Tamás vizsgálatot követel a Kossuth Lajos téri jégpálya ügyében. Állítása szerint egy MSZP-közeli vállalkozás beiktatása megdrágította a berendezés bérlését.

dec. 23. Az Országgyűlés elfogadja a 2003. évi költségvetést, de nem fogadja el az új átvilágítási törvényt, amely a III. főcsoportfőnökség valamennyi csoportfőnökségével való együttműködést vizsgálta volna. Az SZDSZ azért utasítja el a törvényjavaslatot, mert az MSZP-s képviselők az MDF-frakció segítségével leszűkítették az átvilágítandók körét, például kivették belőle az egyházi vezetőket.

Mádl Ferenc megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek az ún. szociális salátatörvényt, mert az szerinte hátrányosan érinti az egyházakat.

Medgyessy Péter a parlamentben bejelenti, hogy a Terror Háza a költségvetési tartalék terhére megkapja a működéséhez szükséges pénzt.

dec. 25. A Margitszigeten motorhiba miatt kiég egy autóbusz. Sérülés nem történik.

dec. 26. A Zsigmond térnél eltörik egy 800 milliméteres főnyomócső. A víz elárasztja a környéket, Óbuda jelentős részén megbénul a közlekedés.

Medgyessy Péter miniszterelnök nyaralni indul Kubába.

dec. 27. Zalatnay Saroltát első fokon három év letöltendő szabadságvesztésre ítélik üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalássorozat miatt.

dec. 28. A Defend felszámolásáról döntenek a cég többségi tulajdonosai, a Magyar Posta és az MFB.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium megállapodik a BS-t építő francia céggel, hogy a beruházás értékét és a csarnok használhatóságát növelő módosítások fejében az állam lemond a két hónapos csúszás miatt járó 1,8 milliárdos kötbérről.

dec. 29. Megnyerik a lottó történetének eddig legnagyobb nyereményét, közel 3 milliárd forintot.

dec. 30. Bezár az Álmok Álmodói kiállítás a Millenárison. Az ellenzék tiltakozik a kiállítás bezárása ellen, holott az előző kormány is csak 2002 végéig tervezte a kiállítás nyitva tartását.

dec. 31. A Magyar Televízióban egy korábban felvett interjút sugároznak a Kubában nyaraló miniszterelnökkel.

A kormánypártok és az MDF szerint alapvetően jó év, a Fidesz szerint viszont az elszalasztott lehetőségek éve volt 2002.

jan. 5. A nyilvánosság elé lép a MIÉP megreformálására és Csurka leváltására szerveződő MIÉRT csoport.

jan. 6. Kétórás figyelmeztető sztrájkkal adnak nyomatékot béremelési követeléseiknek a Volán buszsofőrjei.

jan. 7. A hóesés miatt az ország több megyéjében megbénul a közlekedés, jelentős késéssel érkeznek meg a vonatok, a buszok, harminc település megközelíthetetlenné válik, az iskolák egy részében tanítási szünetet rendelnek el.

Nyilvánosságra hozzák az Oktatási Minisztérium tervezetét a közoktatási törvény módosításáról.

A tervezet szerint az általános iskola első három évében kivételes esetektől eltekintve nem lehetne évismétlésre kötelezni a gyerekeket, nem lehetne házi feladatot adni a hétvégére és a szünetekre.

Folyamatosan érkeznek Taszárra az irakiak (ki)képzését előkészítő amerikai katonák és polgári alkalmazottak.

Nyilvánosságra hozzák a fegyelmi vizsgálat eredményét azoknak a rendőröknek az ügyében, akik a gyöngyösi kórházban gyászoló cigány család brutális bántalmazásáért felelősek. Hét rendőrt marasztaltak el.

jan. 8. Nyilvánosságra kerül, hogy Doszpot Péter a tervek szerint lemond képviselői mandátumáról, és átveszi a VPOP különleges ügyek ügyosztályának a vezetését.

A Kehi nyilvánosságra hozza, hogy a Magyar Posta előző menedzsmentje által kötött előnytelen szerződések kb. 12 milliárd forint veszteséget okoztak a cégnek.

A gyógyszerárak várható emelkedése miatt gyógyszer-felvásárlási láz tör ki, s emiatt hiánycikké válik néhány fájdalom- és lázcsillapító.

A Fővárosi Bíróságon megkezdődik a Torgyán József fiával kapcsolatos ún. kazettaügy tárgyalása.

jan. 9. Orbán Viktor elfogadja a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérését, hogy az idén is tartsa meg évértékelő beszédét a Pesti Vigadóban. Az egyesület korábban következetesen azt állította, hogy az évértékelő beszéd megtartására a mindenkori miniszterelnököt kérik fel.

jan. 10. Dönt a kormány a régóta esedékes áremelésekről. A gáz ára májustól 12 százalékkal, az áramé februártól 8,7 százalékkal nő, január 15-től drágább lesz az autópálya-matrica, s fizetni kell az M7-esen és az M3-as új szakaszán is.

A kormány a Terror Háza költségvetésének kiegészítésére 100 millió forintot különít el a kulturális minisztérium költségvetéséből. Ez a pénz többek között a kiállítás kiegészítését szolgálja. A kormány tervezi a Terror Házát működtető közalapítvány kuratóriumának kiegészítését. Ennek eredményeképpen az előző kormány által kinevezett kurátorok kisebbségbe kerülhetnek.

Rozgonyi Ernő bejelenti, hogy elindul Csurka Istvánnal szemben a MIÉP elnöki posztjáért.

Az ügyészség vádat emel a Vasas vízilabdacsapatának négy játékosa ellen, akik egy tavalyi mérkőzésen úgy összeverték a Honvéd néhány játékosát, hogy némelyiküknek az arccsontja, illetve orrcsontja is eltörött.

jan. 11. Az esztergomi bazilikában beiktatják tisztségébe a Paskai László helyébe lépő esztergomi érsek-prímást, Erdő Pétert. A beiktatáson részt vesz Mádl Ferenc, Medgyessy Péter, Szili Katalin, Orbán Viktor, Horn Gyula és Boross Péter.

jan. 12. Megválasztják az Országos Cigány Önkormányzatot. A Lungo Drom hívei kivonulnak az elektori gyűlésről, miután Farkas Flórián panaszait az OVB elutasítja. A testületbe egy kivétellel a Lungo Drommal szemben álló Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei kerülnek be. Farkas Flórián a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, és jogsértésekre, csalásra hivatkozva a választás megismétlését kéri.

jan. 13. Kétórás üzemzavar az országos áramellátásban. A rendkívüli hideg miatt a Mátrai Erőműben megfagyott a szén, és az áramtermelés leállt. A szomszédos országokból sem lehet pótolni a kiesést. Tíz éve először korlátozást kell elrendelni az áramszolgáltatóknál.

Megemlékezéseket tartanak a doni katasztrófa hatvanadik évfordulóján. A Hadtörténeti Múzeumban Medgyessy Péter mond beszédet.

A Tapolcai Bíróság rendzavarás miatt figyelmeztetésben részesíti azt a diákot, aki a kapolcsi művészeti fesztiválon árulónak nevezte Medgyessy Pétert.

jan. 14. A piaci helyzetre hivatkozva egyes multinacionális cégek gyárbezárásokat és elbocsátásokat jelentenek be. Ezen a napon a Philips és a Skanska, a következő napokon pedig még további cégek.

A Fidesz elnökségi ülés tart. Az ülés után Orbán Viktor úgy nyilatkozik, hogy a Fidesznek a polgári körök befogadására képes, a CDU-hoz hasonló néppárttá kell alakulnia.

jan. 15. Egy százalékponttal csökkenti az alapkamatot a jegybank, miután az előző napokban az erősödő forint áttörte a sáv felső határát, és a jegybank közbelépésre, nagy mennyiségű euró vásárlására kényszerült.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon