Skip to main content

Kronológia

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


jan. 16. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és az adatvédelmi biztos jelentése szerint jogellenesen használtak hazugságvizsgáló berendezést a Magyar Postánál annak kiderítésére, hogy miként került nyilvánosságra az állami cég és a Defend Security Kft. szerződése.

jan. 17. Az MSZP fenntartásai ellenére is támogatja a Fidesz aláírásgyűjtő akcióját, amelyet a kormánypárt a 2012-es nyári olimpia megrendezése érdekében indított. Az egyik közvélemény-kutatás szerint a lakosság nagyobbik fele nem támogatja a budapesti olimpia tervét.

Románia – adminisztratív korlátok felállításával – lényegében lehetetlenné tette a magyar búza és liszt bevitelét.

jan. 18. A Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő Nemzeti Autópálya (NA) Rt. és az Magyar Autópálya Konzorcium (MAK) – amelynek zászlóshajói: a Vegyépszer Rt. és a Betonút Szolgáltató és Építő Rt. – újabb szerződése értelmében 31 milliárd forint értékben renoválják az M7-es főváros felé vezető oldalát, és megépítik az M3-as Polgárt elkerülő szakaszát. Közben február közepén megkezdődött a Strabag Építő Kft. által kezdeményezett per, amelyben a felperes azt szeretné, ha a bíróság kimondaná, hogy a NA törvényt sértett, amikor közbeszerzési pályázat mellőzésével írta alá az M7-es felújításáról szóló szerződést a MAK-kal.

jan. 19. Választmányi ülésén véglegesítette területi listáit és egyéni jelöltjeit a Fidesz-MPP. A listaállításnál betartották az MDF-fel, a Lungo Drommal, az MKDSZ-szel és a Kisgazda Polgári Egyesülettel korábban kötött megállapodásukat.

jan. 20. Magyar Bálint (SZDSZ) azt ígérte, hogy ha pártja kormányra kerül, a futball helyett az egészségügyet támogatja. A politikus emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz 1998-ban 400%-os béremelést ígért az ágazat dolgozóinak.

jan. 21. Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Agrárkamara a földtörvény módosítása, illetve a nemzeti földalapról szóló jogszabály miatt. Elsősorban azt sérelmezik, hogy a termőföld vagy tanya eladásánál a földalapot elővásárlási jog illeti meg. Véleményük szerint ezzel a rendelkezéssel sérül a tulajdonhoz való jog. Közben február 11-én százmilliós jegyzett tőkével megkezdte működését a Magyar Nemzeti Földalap Kht., amelyhez várhatóan 500 ezer hektár termőföld kerül az ÁPV Rt.-től.

jan. 22. A belügyminiszter azonnali hatállyal felfüggesztette állásából Grespik Lászlót, a fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjét, egyúttal fegyelmit kezdeményezett ellene. A közismert köztisztviselő egy tv-műsorban arról beszélt, hogy személyében a jövendő koalíció testesül meg, "mivel az én kinevezőm Orbán Viktor miniszterelnök úr, és én a MIÉP országos listáján szerepelek".

Első fokon, nem jogerősen két évre felfüggesztve nyolc hónapos börtönre ítéltek három rendőrt, akik a VIII. kerületben intézkedés közben bántalmaztak egy hajléktalant. A rendőrök annak ellenére tovább tagadták bűnösségüket a tárgyaláson, hogy az esetről videofelvétel is készült. Néhány nappal korábban pedig az egyik felfüggesztett rendőr két társával együtt kereste fel és zaklatta a bántalmazást megörökítő felvételt készítő fiatalembert.

Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete, mert a pénzmosás elleni törvénycsomagban számukra előírt – elmaradása esetén börtönnel szankcionált – feljelentési kötelezettséget elfogadhatatlannak, az alaptörvénnyel ellentétesnek tartják.

jan. 24. Kétszáz Tisza-parti településen több mint tízezer lakásbiztosítást mondott fel egyoldalúan az ÁB-Aegon, mert kockázatosnak tartja a vályogházakra kötött szerződéseit. A kormány közbenjárására az OTP-Garancia átvállalná a lakásbiztosítás nélkül maradtakat, de az ügyfelek adataihoz csak az érintettek hozzájárulásával juthat hozzá.

További öt hónapig üzemeltetheti a Millenáris Parkot a Millenáris Produkció Kulturális Szolgáltató Rt. A nyílt pályázat mellőzésével kiírt tender győztese minderre 85 Ft híján egymilliárdot kap az államtól.

A HM álláspontja szerint nem történt törvénysértés, amikor a minisztérium által kiírt italszállítási tenderen a bolti árnál jóval drágábban szállító, tízezer forintos alaptőkéjű Hote Bt. maga mögé utasított 11 másik pályázót. A győztes tulajdonos-ügyvezetőjének férje a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem műszaki ellátási igazgatója.

jan. 26. Változtatás nélkül fogadta el az MSZP listáját a párt kongresszusa.

jan. 27. Tiltakozó demonstrációt tartott a Magyar Rádió előtt az SZDSZ Új Generáció, mert a miniszterelnök a Vasárnapi Újságnak nyilatkozott. A tiltakozókat a BRFK szabálysértés miatt jelentette fel, mivel előre nem jelentették be akciójukat.

jan. 29. A kormány döntött arról, hogy a 2,5 milliárd értékű Bánolna Rt. térítésmentesen az ÁPV Rt.-től a Magyar Fejlesztési bank tulajdonába kerül, amely azt egyben megtartva „magyar szakmai befektetőknek” adja el. A korábban lemondott Heimann Zoltán vezérigazgató helyére Szép Imrét nevezték ki az rt. élére.

A parlament gazdasági bizottsága elfogadta a Dunaferr működését vizsgáló albizottság jelentését, és megküldte a legfőbb ügyésznek is, belátására bízva, indít-e büntetőeljárást az ügyben tapasztaltak miatt. A tavaly munkába álló új menedzsment egyébként a 2000-ben megtermelt 7,3 milliárdos nyereséggel szemben 2001-ben legkevesebb 4 milliárdos veszteséggel számolhat. A nehéz helyzetbe került cégcsoport vezetése meghosszabbította a korábban az OTP-vel kötött kilencmilliárdos hitelszerződését, és további 12 milliárd felvételét tervezi.

jan. 30. Hivatalossá vált az EU korábban kiszivárgott ajánlata: a 2004-ben belépő államok agrárvállalkozásai az első évben a negyedét kapják meg annak a közvetlen jövedelemtámogatási összegnek, amelyre az uniós gazdák jogosultak. Igaz ugyan, hogy az arányt fokozatosan növelik, de csak tíz év múlva éri majd el a teljes összeget. Az EU szűkmarkúságát magyarázza, hogy a korábbi hat csatlakozóval szemben mára egyre inkább tíz esélyes jelölttel számolnak.

jan. 31. Lemondott posztjáról a MÚOSZ elnöke, Wisinger István.

febr. 1. Az ügyészség vádat emelt Szabadi Béla volt földművelésügyi államtitkár ellen, akit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és jelentős kárt okozó csalással vádolnak. Az egymilliárdot meghaladó kár túlnyomó részét az FTC-vel kötött reklámszerződések adják, a tengerentúli utazások okozta kárt az ügyészség 5,8 millió Ft-ban határozta meg. A nyomozószerv, a frissen létrehozott Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, a minisztérium akkori vezetőjét, Torgyán Józsefet még tanúként sem hallgatta meg.

Hat zenekar közös levélben szólította fel a Pannon Rádiót, hogy a jövőben számaikat ne játssza, mert nem azonosulnak a rádió kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita hangnemével. Később további hatvan előadó csatlakozott a bojkottjukhoz.

A 25. életévét idén betöltő Kirchknopf Ádám képviseli a Magyar Köztársaságot a Világbank washingtoni központjában. A két éve közgazdászdiplomát szerzett fiatalember az utóbbi egy évben Varga Mihály pénzügyminiszter személyi titkáraként dolgozott.

febr. 3. Elhunyt Rapcsák András, a Fidesz-MPP országgyűlési képviselője, Hódmezővásárhely polgármestere.

febr. 4. A Blaha Lujza téren megkezdték a Nemzeti Színház jegyeinek árusítását.

Befolyással való üzérkedés alapos gyanúja miatt vádat emeltek a „kazettaügyben” Benczéné Tóth Judit, Deésy Géza, Mittelmayer Ferenc és felesége ellen. A rendőrség ugyan bizonyítottnak találta, hogy Deésy állami támogatás fejében hárommilliót átadott Benczénének, és az el is ment Torgyán Attila lakása közelébe, de arra már nem talált elegendő bizonyítékot, hogy a pénzt át is adták a miniszter fiának, ezért vele szemben az eljárást megszüntették.

febr. 5. Kivonult a parlamenti ülésről az MSZP, mert több fideszes is hazaárulóknak nevezte őket. Keller László szerint maga Orbán miniszterelnök is így tett. Másnap bejelentették: a szocialisták nem vesznek részt a parlament utolsó plenáris ülésén.

Az MSZP megállapodást írt alá a Nyugdíjasok Országos Szövetségével arról, hogy a párt választási győzelme esetén visszapótolja a nyugdíjasoktól 1999-ben elvett milliárdokat.

A szlovák törvényhozás a vártnál is erőteljesebben utasította vissza a magyar kedvezménytörvényt, és arra szólította fel Budapestet, hogy a jogszabályt Szlovákiában ne alkalmazza. Előbb Duray Miklós, később Bugár Béla ellen indult fegyelmi eljárás a szlovák parlamentben.

A kormány összesen kétmilliárdot szán az idén a kisvállalkozói Széchenyi-kártyára. Az egymillió forintban limitált forgóeszközhitelt többször is fel lehet venni, de csak olyan, 250 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatoknak, amelyek tagjai a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának vagy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének.

febr. 7. Orbán Viktor a Pesti Vigadóban elmondott országértékelő beszédében az áttörés évének nevezte 2001-et.

Rejtélyes tulajdonosi háttérrel újraindult a Mai Nap elnevezésű bulvárlap.

febr. 8. László Csabát, a PM volt államtitkárát jelöli az MSZP pénzügyminiszternek.

Az MFB két lépésben, több mint 500 millió Ft értékben 17,6 százaléknyi tulajdonrészt vásárolt az Újpest FC Kft.-ben.

febr. 11. Éhségsztrájkba kezdett a polgármester vezetésével a kunmadarasi önkormányzat néhány képviselője. Így akarták elérni, hogy az ÁPV Rt. tulajdonában lévő volt szovjet reptér és laktanya az önkormányzat tulajdonába kerüljön. Két nappal később az ÁPV Rt. feljelentést tett néhány demonstráló ellen, mert 1996 és 1999 között, amikor az önkormányzat kezelte a területet, a vagyonkezelő szerint illegális vadászat folyt, nem szedtek bérleti díjat, és a dolgozók 17 hektár földet ingyen használtak.

Rendőrségi eljárást kezdeményezett Polt Péter legfőbb ügyész a Defend Security cégnyilvántartása ügyében, illetve maga vizsgálja: jogszerűen végez-e a cég lőszermentesítést a Magyar Autópálya Konzorcium alvállalkozójaként. A cég egyébként a korábban Eörsi Mátyással (SZDSZ) szemben indított személyiségi jogi perét első fokon megnyerte. A politikus hiába nyújtotta be ugyanis azt a dokumentumot, ami igazolja állítását, hogy a kft. 500 millió Ft köztartozást halmozott fel, a bíróság szerint igazolni kellett volna azt is, hogy időközben Földi László cége tartozásából nem törlesztett.

febr. 12. Bostonban a Tufts Egyetemen díszdoktorrá avatták Orbán Viktort. Közben belpolitikai botrány kavart, hogy a másfél napos miniszterelnöki vizitre 32 milliót költöttek. A Svájcból bérelt különrepülőgépre a hivatalos magyarázat szerint azért volt szükség, mert Orbán részt akart venni a kormány ülésén, amire a közalkalmazotti bértábla módosítását is betervezték. Erre azonban valójában nem került sor.

Súlyosan bántalmazták a MIÉP XIII. kerületi képviselőjelöltjét, Oláh Jánost, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Ugyan a rendőrség szerint egyelőre semmi nem utalt arra, hogy a jelölt megtámadása hátterében az MSZP (vagy az SZDSZ) állna, a MIÉP mégsem hagyott fel a szocialisták elleni kirohanásokkal.

febr. 14. Életének nyolcvanadik évében elhunyt Hidegkuti Nándor olimpiai bajnok labdarúgó, az aranycsapat középcsatára. Emlékét egykori egyesülete, az MTK azzal örökítette meg, hogy a Hungária körúti stadionját az elhunyt csillagról nevezte el.

Visszalépett a kopogtatócédula-vásárlás gyanújába keveredett SZDSZ-es szécsényi jelölt.

febr. 15. Pokorni Zoltán, Áder János és Deutsch Tamás szerint az MSZP érdekeit szolgáló összehangolt rágalomhadjárat folyik a miniszterelnök és családja ellen. A politikusok szerint beindult a szocialisták „furkósbotkampánya”.

1994 óta immár harmadszor választási együttműködési megállapodást írt alá az MSZP és az MSZOSZ szocialista–szociáldemokrata platformja az Orbán-kormány leváltása és a „jóléti rendszerváltás” érdekében.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon