Skip to main content

Kronológia

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


ápr. 17. Ünnepi ülésen emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a parlamentben, amelyen a MIÉP frakciója tüntetőleg nem vett részt. Az oktatási miniszter rendelete értelmében minden április 16-án megemlékezéseket tartanak az iskolákban a zsidó-genocídiumról. A kormány törvényjavaslatot nyújtott be, amely az 1924 és 1945 közötti gyakorlatot felújítva a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánítaná minden év májusának utolsó vasárnapját.

A Fővárosi Bíróság illetékesség hiányában elutasította Keller László és Veres János szocialista politikusok keresetét, amit azért nyújtottak be, mert az Országimázs Központtól (OK) a közpénzek felhasználásáról kért adatokat – üzleti érdekekre hivatkozva – nem kapták meg. Az ítélet indoklása szerint a felperesek keresete túl általános, mert nem jelölték meg pontosan, hogy mely adatokra kíváncsiak. Az OK ugyanakkor jogszabályt sértett, és okot adott a perre, amikor üzleti titokra hivatkozva megtagadta az adatszolgáltatást.

ápr. 18. Megkezdődött a jegybanktörvény európai uniós jogharmonizációval indokolt módosításának parlamenti vitája. A tervezet megszüntetné a parlamenti pártok által delegált felügyelőbizottságot, helyette, a korábbinál lényegesen kisebb jogkörrel az Állami Számvevőszék ellenőrizné a bankot; a jegybanktanácsot felváltaná a monetáris tanács, amelynek tagjai az MNB-vel munkaviszonyban állnának; és az eddigi öt alelnök helyett a köztársasági elnök csak egy elnökhelyettest nevezne ki, aki azonban az elnököt teljes jogkörében helyettesítené.

ápr. 20. Éles parlamenti vita az Andrássy Gyuláról elnevezett német tannyelvű egyetem létrehozásáról. A kormánypártok és a MIÉP a kormány előterjesztését támogatják, az MSZP és az SZDSZ nem.

A debreceni közgyűlés Csutka Istvánt nevezte ki öt évre a Csokonai Színház direktorának. Korábban a színház dolgozói, a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság, az önkormányzat kulturális bizottsága is nagy többséggel Halasi Imre, a Fővárosi Operettszínház egykori igazgatójának pályázatát támogatták, de Kósa Lajos fideszes polgármester javaslatára mégis a 34 éves musicalszínész kapott megbízatást.

ápr. 21. Az MSZP országos rendezvényén a szónokok élesen bírálták a kormányt. Szili Katalin arról beszélt, hogy a jelenlegi koalíció Csurka István nélkül is a leggátlástalanabb, legfenyegetőbb és legérzéketlenebb erők kormánya.

ápr. 23. Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő aggodalmának adott hangot a készülő státustörvénnyel kapcsolatban. Orbán Viktornak jelezte, hogy egyes passzusok elfogadása megronthatja Magyarország és szomszédai viszonyát. Nastase román kormányfő szerint a tervezet diszkriminatív, mert nemzetiségük alapján különbséget tesz a román állampolgárok között.

ápr. 24. Kovács László pártelnök bejelentette: véglegesen eldőlt, hogy az MSZP népszavazást kezdeményez a Munka törvénykönyvének a munkavállalók számára hátrányos változásáról, a sorkötelezettségről, a nyugdíj kiszámításáról és a nyelvvizsga középiskolások számára való ingyenessé tételéről.

Csurka István szerint meg kellene szüntetni az adatvédelmi biztos jogintézményét, mert feladatát a Belügyminisztérium egyik osztálya is elláthatná. Répássy Róbert fideszes képviselő is hasonló tartalmú nyilatkozatot tett. Ennek ellenére a megszüntetésre vagy beolvasztásra nem kerülhet sor, mert az adatvédelmi biztos intézménye uniós követelmény.

ápr. 25. Glattfelder Béla államtitkár a Danone vezetőivel történt megbeszélés után úgy értékelte, hogy a francia cég elállt a győri kekszgyár bezárásától, sőt újabb beruházásokat helyezett kilátásba. A 30-án tartott tüntetésen a dolgozókat képviselő szakszervezetisek arról beszéltek, hogy a munkások helyzete nem lett biztonságosabb, mert a tulajdonos nem vállalt írásos garanciát az üzem további működtetésére. Egyébként a Danone március 29-i eredeti bejelentése értelmében leghamarabb 2003-ban zárnák be a kisalföldi gyárat.

ápr. 26. Név nélküli vezércikkben a Kis Újság, az FKGP hivatalos lapja arról írt, hogy a Fidesz a párt lefejezésére készül.

A magyar állam benyújtotta kártérítési keresetét az ausztrál–román Aurul bányavállalat ellen.
A felperes a Fővárosi Bíróságtól azt várja, hogy az aradi vállalat fizesse meg a tavalyi tiszai ciánszennyeződés okozta károkat, illetve hogy tevékenységétől addig tiltsák el, amíg a szükséges biztonsági beruházásokat végre nem hajtja.

ápr. 28. Demszky Gábor és Fodor Gábor a Nemzetbiztonsági Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy azonnali választ várnak a miniszterelnöktől: a titkosrendőrök által végzett népszámlálás során az összeírtak közt voltak-e ellenzéki politikusok. Orbán Péter főkapitány szerint nem volt törvénysértő az eljárás, és egyébként sem tőlük kellene félteni az adatokat, hanem a bűnözőktől. Május 2-án Mellár Tamás, a KSH elnöke közölte, hogy 16 körzetben, 1468 lakásban 2996 személyt írtak össze a Köztársasági őrezred tisztjei, de sehonnan nem érkezett bejelentés, hogy az adatlapon nem szereplő kérdést tettek volna fel.

A környezetvédelmi miniszter felkérte a dorogi hulladékégető üzemet, hogy tíz napra függessze fel a garéi tetraklór-benzolos hulladék ártalmatlanítását. Mindezt annak ellenére, hogy egyetlen műszeres mérés sem igazolta Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottsága fideszes elnökének állításait, miszerint a dioxin-kibocsátás (előbb) negyvenszeresen, (később) negyven százalékkal haladja meg a megengedettet.

ápr. 30. Demszky Gábor angol mintára bébikötvény bevezetését kezdeményezi a fővárosban.
A tervek szerint minden 2001. január 1. után született budapesti gyerek számára zárolt bankszámlát nyitnának százezres betéttel, amelyet a kamatokkal együtt a kedvezményezett 18 éves korában vehetne fel. A kötvény bevezetése idén kétmilliárdos költséggel járna. Az SZDSZ az Országgyűléshez is beterjesztette a javaslatát, bízva abban, hogy a kezdeményezés kiterjedhet az ország összes újszülöttjére. A parlament szociális bizottsága kormánypárti többsége azonban leszavazta a javaslatot.

máj. 2. A jegybankelnök bejelentette: a Magyar Nemzeti Bank a kormánnyal egyetértésben úgy döntött, hogy a továbbiakban a piac határozza meg a forint árfolyamát, így az akár 30 százalékkal is ingadozhat az euróhoz képest.

Csalás kísérletének alapos gyanúja miatt kezdett nyomozást a rendőrség a Concordia Közraktár Rt.-nél. Egy héttel később Vonza András miniszter rendkívüli felmondással bocsátotta el a cég vezérigazgatóját, Korompai Nikolettet. A Concordia 400 milliós váltót volt kénytelen kifizetni, amelynek a kedvezményezettje a GMS ’96 Kft., ahol 2000 májusáig ügyvezetőként tevékenykedett Simon László, Torgyán bizalmasa, Korompai élettársa. A Concordia a közraktározási törvény értelmében harmadik fél tartozásának visszafizetésére nem vállalhatott volna kezességet.

máj. 4. Demszky a kormányfőhöz írott levélben fejezte ki sajnálkozását afelett, hogy a Fidesz fővárosi frakciója sajátjaként adta át neki a városvezetés által kidolgozott városfejlesztési koncepciót. Egyben tudomásul veszi, hogy a kormánynak nem áll szándékában javítani Budapest közlekedésén, miután Orbán Viktor korábbi ígéretével ellentétben nem adják oda a városnak szánt 250 milliárdos közlekedési támogatást.

máj. 5. A Fidesz szegedi tisztújító kongresszusán a leköszönő Kövér László helyére nagy többséggel pártelnöknek választották Pokorni Zoltánt. Az elnökségből kikerült Illés Zoltán, míg bekerült Rogán Antal.

Az FKGP ceglédi nagygyűlése és országos választmánya kiállt a koalíció fenntartása mellett, és a pártelnöki székben megerősítette Torgyán Józsefet. Torgyán az ülésről kizavarta a jelen lévő kisgazda minisztereket, Balogh Gyulát, egykori bizalmasát, a párt szervező titkárát és Tamás Károlyt, az FVM egykori közigazgatási államtitkárát, aki vele szemben bizalmatlansági indítványt akart beterjeszteni. Torgyán József a rendezvényt követő sajtótájékoztatón azt állította, a Nemzetbiztonsági Hivatal emberei tettek kísérletet a nagygyűlés megzavarására, a párt szétverésére. Simicskó államtitkár ezt másnap cáfolta.

A reformkisgazda alakulat a magát nagyválasztmánnyá kikiáltó budapesti gyűlésen – kiegészülve 178 Ceglédről átránduló küldöttel – leváltotta Torgyán pártelnököt, és helyére Lányi Zsoltot nevezte ki. Lányi később sikertelenül kísérelte meg pártelnöksége bírósági bejegyzését, illetve a párt számlájának zároltatását.

máj. 7. Ellenzéki pártok, szakmai szervezetek tiltakoztak amiatt, hogy a Magyar Hírlap tudósítóit kitiltották a Fidesz kongresszusáról. A párt elnöksége ugyanis nem tartotta kielégítőnek a lap bocsánatkérését az egyik publicisztikában megjelentekért. Négy nappal később Pokorni Zoltán már elégségesnek tartotta a főszerkesztő és a vezérigazgató újbóli pardonját.

A kisgazda frakció kizárta magából Torgyán Józsefet. Az ügyrendi bizottság döntésének értelmében a házelnök a függetlenek közt jelölt ki számára helyet.

Varga Mihály pénzügyminiszter egy nyugdíjasfórumon arról beszélt, hogy a miniszterelnök áprilisban tett ígéreteivel ellentétben mégis marad a nyugdíjkorhatár, és egyelőre bizonytalan a magánnyugdíj-pénztári tagságra vonatkozó szabályok – szintén Orbán által kilátásba helyezett – felülvizsgálata is. Néhány nappal később a pénzügyminiszter már kiállt a kormányfő nyugdíjötletei mellett.

máj. 8. Az ún. „salátatörvény” végszavazásánál a parlament fideszes szavazatokkal leszavazta a kormány javaslatát, és úgy döntött, hogy pénzügyminiszteri ellenjegyzés is kelljen az ágyszámok meghatározásához, új gyógyászati szolgálatok befogadásához. Mikola István egészségügyi miniszter ennek hatására beadta a felmondását, de a miniszterelnök döntése értelmében nem neki, hanem Frajna Imre és Horváth Zsolt államtitkároknak kellett távozni posztjukról.

máj. 9. Kiderült, hogy ismételten nincs esély a médiatörvény jogharmonizációs jellegű módosítására, mert a kétharmados támogatást igénylő javaslatot a csonka médiakuratóriumok miatt az MSZP és az SZDSZ nem szavazza meg.

Az osztrák külügyminiszter budapesti látogatásán ismételten világossá tette: Ausztria – miképpen Németország – ragaszkodik ahhoz, hogy az EU hét évig korlátozza az új tagországok munkavállalóinak szabad áramlását. Az Európai Bizottság korábbi javaslata öt évig tartaná fenn a korlátozást. A britek – belga, spanyol, ír, svéd, dán támogatással – azt javasolják, hogy ez csak két évig tartson, és utána bármelyik tagállam alkalmazhatná a munkaerő szabad áramlásáról szóló közösségi jogszabályokat az új tagországok polgáraira is.

Németh Miklós levélben közölte a borsodi szocialistákkal, hogy sem listán, sem egyéniben nem kíván indulni a jövő évi országgyűlési választásokon.

máj. 11. Azzal a magyarázattal, hogy mindenben ártatlan, megtagadta a rendőrségi vallomást Schlecht Csaba, akit hároméves nyomozást követően csődbűnténnyel és adócsalással gyanúsítanak. Az üzletember 1995-ben személyesen működött közre 14 Fidesz-közeli cég eddig felderítetlen körülményű eladásában.

máj. 14. Az RTL Klub meghatározatlan időre felfüggesztette Frei Tamás A riporter című műsorának sugárzását, miután Juszt László bolti eladóként mutatta be azt az orosz férfit, aki Frei kérdésére – még mint „bérgyilkos” – azt állította, hogy egymillió dollár fejében a magyar miniszterelnök meggyilkolását is elvállalná. Korábban a tévétársaság Frei vitatott kérdése miatt már elismerte hibáját, a miniszterelnököt megkövette, és két vezetőjét is felmentette, de Juszt leleplezése előtt a műsort nem kívánta megszüntetni.

máj. 15. A kormány döntése alapján az ÁPV Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank leendő kft.-je veszi meg 1992-es névértéken a mezőgazdasági szövetkezetek külső üzletrészeit. Az FVM összesítése szerint 58 milliárd Ft névértékű üzletrészt ajánlottak fel tulajdonosaik a megyei hivatalokban. A tárca feltételezései szerint a 380 ezer jelentkező között sokan lehetnek olyanok, akik valójában nem tartozhatnak a kedvezményezettek közé.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon