Skip to main content

Különös házasságok

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Néhány héttel az önkormányzati választások előtt


Veszprémben például a májusi kenyértörés ellenére változatlan a liberális alternatíva vonzereje. Kövér László határozott rosszallása ellenére az SZDSZ és a Fidesz közös polgármesterjelöltet és közös képviselőjelölteket állított, mi több, a két párt listáját is egyesítette. Más a helyzet Pápán, ahol az ellenzéki koalíció habozás nélkül összefogásra késztette a kormánypártokat.

Vas megyében a helyi SZDSZ-esek elsöprő szabaddemokrata-győzelemre számítanak, ennélfogva az erőfölényben lévő SZDSZ diktál. A párt szerint Szombathelyen nem lehet kétséges a polgármester újraválasztása. Szentgotthárdon és Vasváron a kormánypártok „összevesztek” a polgármesterjelölteken. Az MSZP megkísérelte „kisajátítani” Szentgotthárd korábban függetlenként megválasztott polgármesterét, de a liberálisok visszaverték a rohamot. A jelölt csak SZDSZ-es támogatással indul. Vasváron a szocialistáknak meg kellett elégedniük annyival, hogy ők is „támogathatják” a megyei Agrárszövetség volt elnökét, aki az SZDSZ támogatását már elfogadta.

Lényegesen kuszább a helyzet Nógrádban, ahol az SZDSZ három nagyobb és három kisebb településen indított önálló polgármesterjelöltet. Salgótarjánban biztosra veszik az MSZP-s jelölt sikerét, akit ténylegesen a Munkáspárt is támogat. Pásztón négy éve SZDSZ-es jelölt győzött, aki beiktatása másnapján „függetlenítette” magát, most pedig kereszténydemokrata színekben próbál szerencsét. A liberálisok itt csak a kompenzációs listában bíznak. Balassagyarmaton eséllyel indul az eddigi SZDSZ-es polgármester. Az SZDSZ koalíciót kötött Szécsényben az MSZP-vel, mert ott igen erős a KDNP. Ugyancsak kormánypárti koalíció született Kazáron, mivel ott a Munkáspárt van erőpozícióban. Az SZDSZ szerette volna támogatni Romhány szocialista polgármesterjelöltjét is, de a helyi szervezettől kosarat kapott, így – jobb híján – SZDSZ–Fidesz–Kisgazda–KDNP-összefogás született.

Vácon a kormánypártok paritásos polgármester–alpolgármester-jelölésben állapodtak meg, a 14 körzet közül pedig 2-2 helyen kölcsönösen támogatják egymás jelöltjét. Nagykátán viszont az SZDSZ és a KDNP hagyományos jó kapcsolata megelőlegezte az összefogást. Baján szeptemberre megszületett a megállapodás a kormánypártok között, amelynek értelmében a 14 választókerületből 4-4 helyen közös jelölt indult volna. A szocialista polgármesterjelölt támogatása fejében az SZDSZ alpolgármesteri pozícióra tarthatott igényt, sőt még a bizottsági tisztségeket is felosztották. Az MSZP azonban két nappal később felrúgta a megállapodást.

Budapesten a jelölések arra utalnak, hogy az SZDSZ inkább feledtetni szeretné a korábbi ciklust. Csak példaként, Lévay Levente, Kispest polgármestere tavaly még úgy vélekedett, hogy „az önkormányzat sikerágazat”. Ehhez képest most nem indul.

Budapesten az 1990-ben liberális támogatással megválasztott polgármesterek közül csak négyen vállalták a megmérettetést SZDSZ-es színekben – illetve négyüket vállalta a párt. Az erős konzervatív szavazóbázissal rendelkező II. kerületben Póta Gyulát a szocialisták is támogatják. Feltehetőleg mindkét párt tisztában van vele, hogy csak közösen vehetik fel a versenyt a három ellenzéki párt szimpatizánsait maga mögött tudó Balogi Lászlóval. Balogi esélyeit csökkentheti a Rózsadombon számottevő bázissal rendelkező MIÉP–FKGP-páros, amely magát Csúcs Lászlót kívánja a polgármesteri székbe juttatni. Csúcs energikus kampányba kezdett, szórólapjain „egészséges önkormányzatot” és „közbiztonsági járőrözést” ígér. A Ferencvárosban fordított a helyzet, Gegesy polgármester mögé felsorakozak az 1989-es ellenzéki kerekasztal pártjai – kivéve a MIÉP-pel karöltve harcba induló kisgazdákat. Gegesy így eséllyel veheti fel a harcot a szocialista Pál Tiborral szemben. A Józsefvárosban és Zuglóban a mostani polgármestereknek nem sikerült sem kormánypárti, sem liberális, sem pedig „EKA”-koalíciót kötni, így „mindenki mindenki ellen” küzdelem kezdődik. Csecsei Béla és Kutalikné Kardos Zsuzsanna szabad demokrata polgármesterek esélyeit csökkenti, hogy mindketten szocialista, ellenzéki, illetve MIÉP–FKGP-s kihívóval veszik fel a harcot.

Három jelenlegi polgármester függetlenként kísérli meg a lehetetlent. Seiler Tibort a terézvárosi SZDSZ-esek ejtették. A kerületben a kormánypártok közös jelöltje a szocialista Borsányi György. A Király utca másik oldalán Faragó János úgy ítélte meg, okosabb otthagyni a szabad demokratákat, és szocialista színekben próbálkozni. A helyi MSZP hajlott is a házasságra, ám a két párt augusztusi megállapodása ezt megakadályozta. A XIII. kerületben Szabó Miklós is csak magára számíthat független jelöltként.

Pesterzsébeten – immár a város XXIII. kerületeként önállósult Soroksár nélkül – a négy éve Fidesz támogatta Perlaky Jenő polgármester a három ellenzéki pártra számíthat. Az újdonsült kerületben, Soroksáron sajátos koalíciók köttettek. Geiger Ferenc, a kicsit bizarrnak tűnő szocialista–szabad demokrata–fideszes színösszeállításban indul. Zeléné Ott Magdolnát az MDF–KDNP–MIÉP–FKGP négyese támogatja. A függetlenségi népszavazást kiharcoló és sikerre vivő Soroksári Polgári Szövetség vezetőjét, Atkári Győzőt csak függetlenként „engedte” ringbe szállni a hálátlan utókor.

A Csepelt a várostól elszakítani kívánó Hajdú Bélát – aki az elsöprő elutasítás ellenére hivatalában maradt – csak a Fidesz támogatja. Hajdú és „függetlenségi harcostársa”, Máté János alpolgármester – a csepeli polgárok vélhető megelégedésére – minden bizonnyal búcsúzik a közélettől.

Kormánypárti koalíció köttetett az I., az V. és a XII. kerületben. Az elmúlt ciklus egyetlen jobboldali kormányzású kerületében, az I. kerületben Nehéz-Posony István száll ringbe az ellenzék jelöltjével, Katona Tamással szemben. Figyelemre méltó, hogy az MDF, illetve a KDNP sem gondolta úgy, hogy siker reményében indíthatja a végéhez közeledő ciklus kereszténydemokrata polgármesterét, illetve MDF-es elődjét. A XII. kerületben a jobboldal májusi sikere mellett a Mérleg utca hajthatatlansága is elősegítette a kormánypártok frigyét. Miután Sebes Gábor polgármester újrajelölését az SZDSZ vezetése megvétózta, a helyi szabad demokraták a szocialista Lippényi Tivadart támogatják. A lista összeállítása azonban a helyiek joga. Sebes Gábor – kitűnő politikai érzékkel – elfogadta a listavezetői helyet, a szocialisták pedig azt, hogy Sebes alpolgármester lesz. Az V. kerületben a kormánypártok által támogatott Kristóf Lászlónak nincs kihívója.

Három helyen jött létre jobboldali–szélsőjobboldali koalíció. Az egykor SZDSZ-es Derce Tamás újpesti polgármester a parlamenti ellenzéki pártok támogatásán kívül nem iszonyodott elfogadni a MIÉP–FKGP támogatását is. Sokkal meglepőbb, hogy ugyanígy tett Tarlós István is, aki Óbuda polgármestereként korábban lojális volt a fővároshoz, és aki a tavalyi tragikus békásmegyeri robbanás idején bebizonyította rátermettségét. A XVI. kerületben ugyancsak MDF–KDNP–Fidesz–MIÉP–FKGP-támogatással indul Kovács Attila. Az elmúlt években hozzászoktatták a választókat a korábbi kormánypártok szélsőjobboldali flörtjéhez, és az sem lehetett kétséges, hogy az MDF és a KDNP – ha érdekeik úgy kívánják – ma is szemrebbenés nélkül készek összefogni a csurkistákkal. De az egészen új és némiképp váratlan fejleménye a magyar belpolitikai életnek, hogy a Fidesz 1994 őszén három budapesti kerületben is közvetett koalíciót köt a MIÉP-pel.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon