Skip to main content

VIKSZ-törvény, „szimpátia”-választás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Szakszervezeti sakkjátszmák

A VIKSZ-törvény végrehajtásáról


1992. február 21-én a kormány egyeztető megbeszélésre hívta az országos szakszervezeti konföderációkat. Schamschula államtitkár úr ezen a megbeszélésen arról adott tájékoztatást, hogy a kormány kötelességének érzi, hogy az 1991. évi XXVIII. számú törvény rendelkezéseinek megfelelően az Országgyűlés elé terjessze a szakszervezetek közötti választásról szóló törvényjavaslatot. Az államtitkár úr jelezte, hogy a szakszervezetek konszenzusával beterjesztett javaslatot tartaná megnyugtatónak.


Egy héttel korábban a parlamentben Katona Kálmán MDF-es képviselő interpellált a legfőbb ügyészhez: fellép-e az ügyészség a vagyonelszámoltatási avagy VIKSZ-törvény bojkottjával szemben. Györgyi Kálmán a most kezdődő per mellett megemlítette, hogy a MEDOSZ, a Fogyasztási Dolgozók Szakszervezete, továbbá a postások és a kereskedelmiek ellen is bírósági keresetet nyújtott be az ügyészség, sőt, ahogy a sajtóból is tudjuk, a Szakszervezeti Munkavállalók Szakszervezetének kaposvári egysége ellen már megszületett a bírósági döntés. Más kérdésre válaszolva a legfőbb ügyész elismerte, hogy az ügyészség képviselője nem jelent meg január 27-én, egy másik MSZOSZ-féle törvényességi perben. A tárgyaló ügyésznő gyermeke ugyanis beteg volt, és a kartársnőnek sajnos nincs telefonja. Nevezett per a Frohburg Union Rt. és az MSZOSZ közötti tulajdonátruházási szerződés (Beszélő, 1991. július 27.) jogszerűségéről folyik, az MSZOSZ itt is adós volt némely iratok becsatolásával, a Frohburg ügyvédje pedig meghatalmazás nélkül jelent meg. Azt pedig, hogy novemberben az MSZOSZ alapszabályilag kizárólagos joggal ruházta föl saját magát a Népszava kiadására, „jogi képtelenségnek” nevezte a főügyész, hiszen a törvény értelmében a kiadói jog a VIKSZ-é. Ez ellen is intézkedett az ügyészség, erre föl az év elejétől a Trade Union nevű kft. adja ki a napilapot; ám ez a környülállás, mondta Györgyi Kálmán, nem változtat a jogi helyzeten. „Fenti tények alapján elismerem, hogy az ügyészség megtette és végzi a dolgát – felelt minderre Katona Kálmán, aki egyébként a nemzeti liberális irányzat híve –, ugyanakkor tehetetlenségemet ez ügyben úgy kívánom kifejezni, hogy a választ nem fogadom el.” Így a legfőbb ügyészi válasz feletti szavazáskor a parlament többsége is tehetetlenségét fejezte ki.

A mostani, 25-én kezdődő per bízvást tekinthető főpernek a vagyonelszámoltatási ügyben. Az MSZOSZ a per felfüggesztését kéri a bíróságtól. Legfőbb érve, hogy – mivel szerinte a VIKSZ-törvény nemzetközi egyezményeket és hazai jogszabályokat sért, és ellentétes az alkotmány ama szakaszával is, mely szerint senki tulajdonát kártalanítás nélkül elvenni nem lehet – novemberben az Alkotmánybíróságnál kérte a VIKSZ-törvény megsemmisítését. A határozat meghozatalát még erre a negyedévre ígérik. Néhány ügyesnek tetsző formai kifogása is van az MSZOSZ-nek a VIKSZ-törvénnyel szemben; ezek közül is a legfortélyosabb az, amelyik az utólagos elszámoltatás lehetetlenségét bizonygatja. Az MSZOSZ így okoskodik: az Állami Számvevőszék feladata volt a vagyonkimutatások begyűjtése és ellenőrzése, majd átadása a Vagyont Ideiglenesen Kezelő Szervezetnek; viszont ezzel az átadással az illetékessége is megszűnt ebben az ügyben, tehát nincs kinek elszámolni.

Az ügyészség a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának 34. számú határozatára hivatkozik: arra, hogy nem lehet felfüggeszteni egy polgári pert azon az alapon, hogy alkotmánybírósági eljárás folyik a kérdéses törvényről. Ha felfüggeszteni nem lehet – tehetjük hozzá ki lehet húzni az alkotmánybírósági döntésig. Így a bíróság tekintélye sem csorbul.

A Liga és a munkástanács-szövetség kétségkívül lobbyzik, mozgósítva a parlamentben hol nemzeti, hol jelző nélküli liberális, hol meg radikális képviselőket a szakszervezeti esélyek egyenlősége érdekében. De kockáztatnak is, hiszen alulmaradhatnak a szakszervezeti választásokon. A törvény előírja, hogy a júliusi szakszervezetek közötti választások alapján fel kell osztani az addig központilag kezelt szakszervezeti vagyont. A február 21-i, Schamschula György munkaügyi államtitkár és hat konföderáció közötti találkozón derengett fel ismét, hogy egyáltalán összefüggés van a szakszervezeti vagyonmegosztás és a választások között. A kormányt sürgeti az idő, meg kell hozni a VIKSZ-törvényben előirányzott törvényt a szakszervezeti választásokról. Schamschuláék elfogadtatják a szakszervezetekkel, hogy a választásokat az eredetileg júliusra tervezett időpontról őszre tolják ki. A tárgyalás után Őry Csaba Liga-ügyvivő is, Nagy Sándor MSZOSZ-elnök is úgy nyilatkozott, hogy háromféle választást kell rendezni: országos („szimpátia”-) választásokat, üzemitanács-választásokat és társadalombiztosítási önkormányzati választásokat. A „szimpátiaválasztások” pedig – ha ezt nem is mondta ki az MSZOSZ – többek között a szakszervezetek közötti vagyonfelosztás alapját kell hogy jelentsék.

A nagy versenytárs MSZOSZ engedményei még határozottabb fellépésre sarkallják a Ligát (lásd keretben). Elemi érdeke a vagyonelszámolást bojkott megtörése is, de az is, hogy a szűkebb kormánykörökön kívüli koalíciós és MSZP-n kívüli ellenzéki erők segítségével határozott lépésre bírja a kormányt, fékezze a nagy versenytársra kacsintgató hajlamait.


Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon