Skip to main content

Liberális „rendez-vous”

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Mink András


Beszélő: Milyen alkalomból hívták meg Franciaországba?

A Francia Szocialista Párt (PS) Rocard miniszterelnök úr által fémjelzett szárnya szellemi rokonságban áll az SZDSZ-szel. Híve a magántulajdonra épülő piacgazdaságnak, és az állam gazdasági szerepének korlátozására törekszik. A rocard-isták öt évvel ezelőtt hozták létre politikai klubhálózatukat, a Clubs Convaincre-t. Az évforduló alkalmából tartott nagyszabású rendezvényre hívtak meg. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy vezető francia politikusok és értelmiségiek mellett egyetlen kelet-európai politikusként előadást tarthattam Magyarország és általában a térség problémáiról. Ezenkívül személyesen is találkoztam Michel Rocard-ral és más kormánytagokkal. Megbeszéltem a PS külügyi munkatársaival az SZDSZ-frakció küldöttségének május végére tervezett párizsi látogatása részleteit.

Beszélő: Miről beszélt az előadásában?

A demokrácia és a piacgazdaság megszilárdításának esélyeiről és nehézségeiről. Persze arról is, hogy milyen fontos Kelet-Közép-Európa országai számára is a csatlakozás az Európai Közösséghez. Ez azonban olyan súlyos terheket ró ezekre az országokra, amelyeket egyedül nem képesek viselni. Nyugat-Európának vállalnia kell a költségek egy részét, ha nem akarja, hogy országaink a kontinens instabil, állandó fenyegetést jelentő régiójává váljanak. Megemlítettem, hogy Európának világos álláspontot kell kialakítania a területi integritás és a nemzeti önrendelkezés konfliktusában. Tisztázni kell, hogy a területi integritás elvét alapul véve, mely esetekben részesítik előnyben mégis az önrendelkezési igényeket. Az aktuálisabb problémák között megemlítettem, hogy a Szovjetuniónak szánt gazdasági segítség egy részét a Szovjetunió és kelet-európai partnerei közötti áruforgalom átmeneti finanszírozására kellene fordítani. Ez enyhíthetne a Szovjetunió fizetési gondjain, nekünk pedig megkönnyítené a fokozatos átállást.

Beszélő: Hogyan fogadták ezeket a gondolatokat?

A felelős nyugati politikusok kezdik felismerni problémáink jelentőségét, azonban még mindkét oldalon nagyon komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a nehézségek elháruljanak. És ez nagy kihívás a magyar diplomácia számára is.

Beszélő: Úgy érzi, hogy a magyar diplomácia ebben nem elég hatékony?

Kintlétemkor az a benyomás alakult ki bennem, hogy Csehszlovákia és Lengyelország kezdi átvenni a helyünket. A szovjet blokk széthullásával Magyarország elvesztette különleges helyzetét Kelet-Európában. Ráadásul e két országnak hagyományosan szoros kapcsolatai voltak pl. Franciaországgal, és diplomáciájuk rendkívül ügyesen dolgozik e kapcsolatok felújításán. Václav Havel tekintélyének és aktivitásának köszönhetően Csehszlovákia társgazdájává vált Mitterrand elnök európai konföderációs elképzeléseinek. A mai magyar diplomácia eddig nem volt képes ellensúlyozni hátracsúszásunkat. Pedig Magyarországnak még mindig vannak olyan nem politikai természetű előnyei – a gazdasági rendszerváltás viszonylagos előrehaladottsága –, amelyeket kamatoztatni lehetne.

Beszélő: Milyen jeleit tapasztalta a magyar külpolitika térvesztésének?

Az olyan botrányok, mint legutóbb a Zwack-ügy, igazán nem tesznek jót a magyar diplomácia hírnevének. Azt gondolnánk, hogy Washington messze van, Párizsban nem figyelnek oda egy ilyen botrányra. De odafigyelnek. Szinte mindenki, akivel találkoztam, tett róla említést.

Beszélő: Az SZDSZ eddig meglehetősen passzív volt külkapcsolatait illetően, nemigen hasznosította azokat a kapcsolatokat sem, amelyek még a „demokratikus ellenzék” korszakába nyúlnak vissza. Most azonban mintha megnőtt volna a párt külpolitikai aktivitása. Az ön látogatásával szinte egy időben járt egy frakcióküldöttség Németországban, azelőtt nem sokkal pedig Prágában. Ebben a látható aktivizálódásban szerepet játszanak a hivatalos diplomácia imént említett hiányosságai?

Rendes körülmények között egy állam diplomáciájának szerves része az ellenzék külpolitikai aktivitása. Nem szeretném egyoldalúan a kormányra hárítani a felelősséget amiatt, hogy az SZDSZ külkapcsolatai késlekedve bontakoztak ki. Mindenesetre most igyekszünk behozni a késést.

Beszélő: Kik az SZDSZ legfontosabb európai partnerei?

Megfigyelőként csatlakoztunk a Liberális Internacionáléhoz. Különösen jók a kapcsolataink a német szabad demokratákkal (FDP), illetve a szervezet olasz, spanyol és skandináv tagpártjaival, de szerves kapcsolatokra törekszünk minden fontos, nem liberális európai párttal is.

Beszélő: A PS nem éppen liberális pártként van elkönyvelve hazájában, sőt a Szocialista Internacionálé oszlopos tagja. Most mégis ők hívták meg önt erre a látogatásra. Vajon ez azt jelenti, hogy a francia szocialisták korántsem idegenkednek annyira az SZDSZ képviselte liberalizmustól, vagy ez inkább az SZDSZ-ben megbúvó szociáldemokrata áramlatnak szóló figyelem?

A kérdésnek két vetülete van. Egyrészt valóban csökkent a távolság a modern liberalizmus és szociáldemokrácia némely irányzatai között. Európai szociáldemokrata partnereink tudomásul vették, hogy mi a Liberális Internacionáléhoz csatlakoztunk, de értékelik az SZDSZ-nek a szabad, önszerveződő szakszervezetek iránti elkötelezettségét.

Másrészt az európai szociáldemokrácia sohasem tudott igazán mit kezdeni a konzervatív, nemzeti-keresztény pártokkal, a magyar szociáldemokrata mozgalom pedig meglehetősen zilált állapotban van. Úgyhogy az SZDSZ maradt meg komoly partnernek.

És még valami: a francia szocialisták már a 80-as években, a demokratikus ellenzék idején felvették velünk a kapcsolatot, és támogattak minket. Sem nekik, sem nekünk nincs okunk eltékozolni ezt a tőkét most, hogy a demokratikus ellenzék erős politikai párttá szerveződött.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon