Skip to main content

1994: Omlásveszély!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Január

Mint rendesen, mulatozással és áremeléssel kezdődött 1994 is. Drágább lett a tej, a hús, a közlekedés, a telefon. A gyógyszerárváltozás miatt a pesti gyógyszertárak csak ötödikén nyitottak. Emelkedett a vízszennyezési bírság és a Népszava ára. Mégis, amint a napilapokban megjelent év elejei olvasói levelekből kiolvasható, az embereket leginkább a tv-díjemelés bosszantotta.

A decemberi hó, a pelyhes, szokás szerint meglepte az illetékeseket, miként a pórul járt autósok is meglepődtek, mert a megdrágult kötelező gépjármű-biztosítás egy petákot nem fizet a hómarók okozta meghúzások után.

Ellenben örülhettek a tényői iskolások, szilveszter éjjelén összeomlott az iskolájuk alig négy éve épített szárnya. A falu polgármestere így értékelte a kajászói mgtsz építőbrigádjának munkáját: jobb érzésű parasztember a tyúkjának különb tetőt épít. Baján beomlott a gimnázium, egy hétre rá pedig a főiskola.

A szilveszteri mulatságból kijutott a derék fővárosiaknak is, ennek ellenére a hejehuja szemétje mindössze 100 köbméter – a megszokott mennyiség 60 százaléka – volt. Kevesebb tajtrészeg vendéget fogadott a Nyírő Gyula Kórház detoxikálója is. Figyelemre méltó, hogy a kijózanító árak évek óta változatlanok: az ápolásért 3000, a szállításért 2500 perkálandó ki.

A rádióban mégis csak megrendezték a Farkasházy-féle szilveszteri kabarét, bár az előröhögők a műsort ízléstelennek találták, és a szerkesztőt kirúgták.

Szabó János kisgazda földművelési miniszter a Nap-TV-nek az FM folyosóján mámorosan nyilatkozott az újévi kilátásokról. A mindig éber Torgyán doktor a Parlamentben napirend előtt (leitmotív!) tiltakozott: italosan nem lehet nyilatkozni a józan politizálásról, a miniszter mondjon le. A japán Suzuki mindenesetre húszezer palack bort rendelt Csopakról.

Az újév első napján 12 gyermek született.

Év elejére az Oninvest névre hallgató kft. mintegy 700 millió forint betétet gyűjtött össze. A betéteseknek 210%-os hasznot ígért Kriston István tartalékos őrnagy, a kft. vezetője, aki mellesleg a Demokratikus Centrum Unió elnökeként azt hirdette: „Magyarok! Vegyétek birtokotokba a bankokat, vásároljátok meg a részvényeiket!” Viszont uszkve 300–400 millió forintnak nyoma veszett. Kriston saját bevallása szerint már huzamosabb ideje golyóálló mellényben közlekedett. De homályban hagyta, hogy betéteseitől vagy politikai ellenfeleitől tart-e inkább. Mindenestre a kft. az alap, a párt a felépítmény.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete tiltakozott amiatt, hogy a marxista–leninista egyetemen szerzett diplomát nem akarják felsőfokú végzettségként elismerni.

Speidl Zoltán MDF-es képviselőt nevezték ki a Heti Magyarország főszerkesztőjévé. A neves újságíró az „átkosban” bátor ember volt, le mert ülni a Nógrád megyei párttikár üres asztalához, és gyakran vitatkozott Nemes Dezsővel mondván, hogy talán mégsem volna helyes egyértelműen fasisztának bélyegezni a Horthy-rendszert.

Bodrácska főrendőr – az érzületi viharok lecsillapítása végett – javasolta, hogy a Szabadság téri szovjet hősi emlékművön látható szovjet címert cseréljék fel az utódállamokéval.

Elindult a Hősök terét övező löszfal Dunaföldváron és a Táncdalfesztivál a tv-ben. Elmaradt a tervezett buszossztrájk és megúsztuk a szlovákiai sertéspestist. Sikeresen zárult az IKEA első karácsonyfa-akciója. A betétre kölcsön adott fák többségét visszaváltották.

Különös baleset Győrben. Egy APEH-ellenőrre ráomlott egy háromemeletes ház tetejéről az olvadó hótömeg. Kitekintésül: Hollandiában – szerencsétlenségére – egy szállítómunkásra zuhant 23 kiló biblia. Az Ózd központjában 22 m-ről lezuhanó szerelő esés közben semmire sem gondolt. A karját törte csupán.

Kővári György és Tóth Ferenc aláírásgyűjtésbe kezdett a Friderikusz-show visszaállításáért.

Feloszlott a Rapülők.

Február

Megállapodott egymással a Szerencsejáték Rt. és a Magyar Lovar Egylet, a lótartók megtarthatják a bruttó forgalom 20%-át. Vége a január végén kezdődött lótartó-sztrájknak, 16-ától újra futnak a pacik.

A Magdolna utcai játékteremben (VIII. kerület) két elkeseredett szerencsejátékos egy bárszékkel összetörte a nyerőautomatát és a pénztárfülkét, majd a gépen elveszejtett 95 ezer Ft visszaadására kényszerítette G. Tibort, a 22 éves pénztárost. Fair play!

Leomlott az Ó utca 24.

Kecelen rekedt 400 t Németországból származó veszélyes hulladék.

Moszkvából Ferihegyen keresztül próbáltak becsempészni 39 elgyötört, védett papagájt. A 10 milliós értékűre becsült szállítmány végül az Állatkertben kötött ki. Az év folyamán többek között 100 mongol farkast, több száz kirgiz teknőst, 4 ruandai csimpánzt füleltek le a szemfüles vámosok. Az illegális állatkereskedelem tranzitországából célországgá váltunk.

Napfényre kerül egy különös bűneset. A Thermál Hotelben és a Ramada Szállóban mindössze 500 Ft-nyi szilveszteri pezsgőfogyasztást könyveltek el, ugyanis az élelmes alkalmazottak 1300 palackot feketeraktárból szolgáltak fel.

A lillehammeri téli olimpia megnyitóját megelőző főpróbán a égő fáklyával a mélybe síugró norvég Fidjestoel a lábát törte. A versenyen egyébként szép magyar siker született, az osztrák Hunyady Emese olimpiai bajnok lett.

Kodaj Bence a Mindent vagy semmit! első autónyertese, ráadásul az összes nyereményt hazavitte, kivéve 450 ezer Ft-ot, amit az APEH vitt haza.

Forró hangulatú vadlicitet tartottak Győrben a privatizálásra váró Kisalföld Erdőgazdaság Rt. vadászmezőiért. A két szemben álló csoport, a régi elvtársak és az újgazdagok kényszerítő eszközökkel éltek. Bezárták egymást.

Újraértékelték a Telefongyárat, amelyet két évvel korábban a Siemens vásárolt meg. Értéknek az eredeti másfél milliárd forinttal szemben mínusz 354 millió jött ki, így a Siemens 15 ezret kínált a zuglói önkormányzatnak a gyártelekért a megegyezés szerinti 169 millió forint helyett. Az ÁVÜ szerint normálisnak nevezhető a különbség a két vagyonértékelés között. Viszont a pert az önkormányzat nyerte.

A Táncdalfesztivál győztese Bayer Friderika, megelőzve olyan feltörekvő tehetségeket, mint Kadlott Karcsi, Stefanidu Janula, Poór Péter, Payer András, Karda Beáta és az Apostol együttes.

Március

A népszerű kampányfigura, a gumipitypangot fújó kislány képe egyszerre bukkant fel a kormány és az MSZP választási propagandafüzetében. A feltehetően brit illetőségű kislány a szegfű jegyében bizonyult sikeresebbnek. A két vetélytárs adós maradt a jogdíjjal a Daily Telegraphnak. A Köztársaság Párt plakátragasztói megvertek egy 61 éves férfit.

A heves szél leszakította a debreceni Nagytemplom födémét. A siklósi vár leomló, 20–30 mázsás kőtömbje Takács Ferencné házának udvarán landolt. Egy másik, 60–70 mázsás faldarab Balbaricsnéék udvarát fenyegeti.

Petróleumba mártott égő rongyot tekertek egy rendőr alezredes kilincsére. Szabadlábon védekezhetnek a szegedi fegyvergyártók, akik előadják: nem fegyver-, hanem textilgép-alkatrészeket rendeltek tőlük. A gyirmóti polgármester vitába keveredett egy helyi képviselővel. A vita az önkormányzati képviselők fizetése és egy szemétkonténer kihelyezése körül kulminált. Miután kettesben maradtak, a polgármester zárt ülést rendelt el, és két jobbegyenessel próbálta észre téríteni az akadékoskodó képviselőt. A Nemzetbiztonsági Hivatal nyomozójának adta ki magát egy hajléktalan, és házkutatás címén több lakást kifosztott.

Baranyában 390 méteres mélységben 103, munkahelyét veszélyben tudó bányász kezdett sztrájkot. Az Antracit Kft. ugyanis vállalta a Vasas bánya üzemeltetését, de nem kapott hozzá állami támogatást.

Április

Golyóstollba épített pisztollyal próbált bejutni a Parlamentbe egy ukrán. A biztonsági szolgálat a gyanús tárgyat elkobozta, majd beengedte a férfit, aki érvényes belépési engedéllyel rendelkezett. Kifelé jövet letartóztatták. A híradások nem szólnak arról, ki volt a rejtélyes ukrán parlamenti vendéglátója. Csak annyit árultak el, hogy nem a miniszterelnök.

Requiem néven temetkezési vállalkozás nyitott üzletet a Győr megyei kórház saroképületében.

Egy egri polgár az ózonpajzs ritkulása miatt sugárszűrő szemüveget vett a kutyájának.

Május

Az Andrássy út 31. szétnyílt az oromdísznél. A házkezelőség szerint aggodalomra semmi ok. A látszat csal.

A Puszta ’92 Kft. drezdai megrendelésre 56 tevét vásárolt 50 ezer dollárért egy asztrahányi tenyészüzemtől. Az illegális rakományt és szaporulatát az FM kiutasítja az országból.

Gyilkos jugó konyak Pécsett. A 200–230 Ft-ért kínált Badel feliratú butéliában lévő folyadék ferrikloridot tartalmazott.

Egerben az egykori szovjet hősi emlékmű bronzkatonáját ellopták, de a tetteseket lefülelték. F. Elemér és B. László, akik a katonát feldarabolva kívánták értékesíteni, egy üveg körtepálinkával és ezer forinttal vesztegették meg az éjjeliőrt.

Az UTE-Grund FC serdülő VI. bajnokin az újpestiek egyik védője felnőtt alattomossággal szabálytalankodott. A bíró nem fújt, emiatt a Grund edzője feldühödött, és leterítette a 9 éves bekket.

Június

A győri Vöröskereszt alkalmazottja 200 vagon kristálycukor vámmentes behozatalára szolgáló igazolást adott ki a segélyszervezet nevében a Nemzeti Kreatív Alapítványnak. A Hírlapkiadó igazgatója bérbe adta a Mahir Rt.-nek három lap, az Expressz, az Esti Hírlap és a Magyar Nemzet kiadói jogát. Nem sokkal azután, hogy megvolt az üzlet, előbukkant a Mahir mögül a közismerten politikamentes médiavállalkozó, Tóth Béla, mellesleg a Fidesz választási kampányának menedzsere.

Az orkánszerű szélben ledőlt egy ház tűzfala a Csapláros utcában.

Ellopták a Tiszavárkony határában lévő magnezitüzem teljes gépparkját. Az ellopott gépek egy részét a rendőrség egy törökszentmiklósi hulladékgyűjtő kft. telepén találta meg, szétdarabolva.

Érden egy férfi gyalogsági tojásgránáttal próbálta felrobbantani a feleségét. Szerencsére a gránát mellément, az árokban robbant fel. A helyi KGST-piacon 500 forintért lehetett hozzájutni a fegyverhez.

Megérkezett Egerbe a csodatévő Fatimai Madonna szobra.

5500 tonna rákkeltő azbesztpor került a kazincbarcikai háztartási szeméttelepre. A veszélyes hulladék szabálytalan elhelyezésére az illetékes környezetvédelmi hatóság vezetői adtak engedélyt az Észak-Magyarországi Hulladékgyűjtő Kft.-nek. A hivatal vezetőjét, Gavallér Istvánt, „Konyak ellenőr” néven ismert beosztottját és a kft. vezetőjét a rendőrség letartóztatta.

Két Amerikából hazatelepült üzletember, Leslie Somlyai és Jim Kovács vette meg a Global TH nevű győri élelmiszer-kereskedelmi vállalatot. A vételárat ugyan nem fizették ki teljesen, de a Global körül csoportosuló különböző cégek, köztük a Kis Vuk Kft., pánikszerűen több tízmillió forint értékben adtak tanácsot a jelekből ítélve váratlanul nagy bajba került cégnek. A jeles tanácsadó cégek tulajdonosi és vezető testületeiben sorra megtalálható volt egy bizonyos Leslie Somlyai nevű Amerikából hazatelepült üzletember. Az érintett tagadta az összefüggést, a Global TH adósságainak egy részét pedig később nagyvonalúan átvállalta az ÁVÜ.

Egy ittas rendőr őrző-védő szolgálatra ajánlkozott a balástyai benzinkútnál. A felkínált szolgáltatás várható előnyeit azzal illusztrálta, hogy előkapta szolgálati fegyverét, és háromszor a plafonba lőtt.

Július

Nyitásra várva hálózsákkal felszerelkezett kisbefektetők százai dekkoltak türelmesen a brókercégek irodái előtt, hogy hozzájussanak az Egis Gyógyszergyár áhított részvényeihez. De a részvények az éjszaka csöndjében elkeltek. A feltételezések szerint az értékes papírokra nem pajkos erdei koboldok, hanem az említett brókercégek munkatársai csaptak le. A vizsgálat azóta sem zárult le.

A győri Dukát Kft. hungarocell dobozokban több tízezer infúziós palackot csempészett az országba. A dobozokat szigetelőanyagként falazták be a kft. egyik épülő műhelyébe. Monor mellett egy tanyán fóliasátrakban termesztett vadkender-ültetvényt leplezett le a rendőrség. A tanya tulajdonosa Hollandiából települt haza, a helybéliek csak Vili úrként ismerték.

Nahlik Gábor elnöki alelnök felmentette a Híradó és A Hét főszerkesztőjét. Indok: „Úgy láttam, hogy Pálfy G. István olyan fizikai állapotban van, hogy egészségkárosodás nélkül már nem végezheti tovább a munkáját.” A 4,8 millió forint végkielégítés hamar kikúrálta a megrendült főszerkesztőt, aki ősszel hetilapot indított, „A Hét” címmel.

Augusztus

Sikerült végre megtudnia a közvéleménynek, mi a különbség a vadkender és a vadkender között. Az egyik a parlagfű, a másik a marihuána.

Várszegi Gábor, a Fotex imponáló irodalmi műveltségről tanúságot tevő elnöke kifejezte reményét, hogy ami jó a Fotexnek, az jó Magyarországnak.

Mónus Áron beperelte Horn Gyulát, amiért az ország népe nevében bocsánatot kért a magyar holocaustért. Szerinte Horn rágalmazott, hiszen csak a saját nevében lett volna joga bocsánatot kérni.

A Polgári Védelem Országos Parancsnoksága érdekes könyvújdonsággal lepte meg állományát. A 600 oldalas, németből fordított kiadvány a bajbajutottaknak ad számos megszívlelendő tanácsot. Pl.: támadás esetén kapaszkodjunk a cápa uszonyába, de még jobb, ha belerúgunk vagy bottal jól orrba vágjuk. Értesülhettek a polgári védők arról is, hogyan szabadulhatnak ki egy gleccserhasadékból. A BM-es érdekvédelmi szervezetek tiltakoztak a közpénzek fecsérlése ellen. Kara Pál, a BM helyettes államtitkára lakonikus volt, „marhaságnak” nevezte a kiadványt.

Londonban elvesztette a fejét egy magyar diplomata. Idegesítette egy építkezés a zaj miatt, így hát pisztolyt ragadva fenyegette a munkásokat. Tizenketten dolgoztunk, néhányan légkalapáccsal – számolt be a Timesnak az egyik sértett –, ez az ember odajött rövidnadrágban és trikóban. Ránk kiabált, hogy hagyjuk abba. Ránk célzott egy revolverrel, de senki nem törődött vele, és akkor elment.

Veszteséges lett a gazdag programú Diáksziget.

Keleti György helikoptere meghibásodott Jugoszláviában, és csak a pilóta lélekjelenlétén múlott, hogy kényszerleszállással megúszták. E hónapban vált ismertté a hadügyminiszter ufók iránti vonzalma is. A szocialista politikus szerint vannak jó- és rosszindulatú földönkívüliek. Másképp vélekedett erről Trethon Judit, a Nulladik típusú találkozások állandó recenzense: nem hiszi, hogy az ufonauták embereket rabolnak el, s nemi erőszakot követnek el rajtuk. (A hadügyminiszter válaszút előtt áll, a II. Űrhajózási és Űrkommunikációs Világkongresszuson alakult Ufópárt ugyanis deklaráltan politikamentes.)

Szegeden őrizetbe veszik azt a balettmestert, aki a különfoglalkozások ürügyén rövidnadrágban 10–12 éves lányokat zaklatott férfiasságával. (Arizonában egy 3,6 m-es, kangörcsben szenvedő aligátor autókat támadott meg, így próbálta enyhíteni vágyait. A kanigátort egy erre szakosodott vadász lelőtte.)

Budapestre érkezett Michael Jackson hasonmásának, Valentinónak az eredetije. A Protokollosok Klubja és a Protokoll Szolgáltató Tagozat utódaként megalakult a Magyar Protokoll Szövetség.

Szeptember

Életveszélyesnek nyilvánították és lezárták a társadalombiztosítás Fiumei úti épületének auláját. A vizsgálat szerint a födémről kisebb betondarabok váltak le. Átadás előtt beázott a Vámház körúti Vásárcsarnok födéme. A rekonstrukcióval megbízott cég vezetője nem nyilatkozott.

A Belügyminisztérium egyik tisztviselője magyar útlevekkel látott el román állampolgárokat. Fény derült arra is, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal megfigyelés alatt tartotta a korábbi HM-szóvivő, jelenlegi honvédelmi miniszter, Keleti György feleségét.

Debrecenben nemzetközi UFO-kongresszust tartottak. Keviczky Kálmán nyugalmazott honvéd ezredes megnyitó beszédében figyelmeztetett: a nemzetek és az emberiség biztonsága érdekében mielőbb kapcsolatba kell lépni a földönkívüliekkel.

Sebes Gábor, az SZDSZ-szel szakító XII. kerületi polgármester így összegezte politikai filozófiáját: „Éljünk úgy, mint az osztrákok!” Nem hallgattak rá decemberben a választók, és leváltották a renitens polgármestert.

Az SZDSZ-es többségű győri önkormányzat SZDSZ-es portása megvert egy SZDSZ-es városatyát. A városi szervezeten belül a polgármesteri posztra történő jelölés kapcsán csaptak magasra az indulatok. Többen manipulatív tagtoborzással vádolták a rivális polgármesterjelölt-jelölteket. A viszály néhány nappal később a helyi pártszervezet gyűlésén lökdösődéssel folytatódott. Az SZDSZ országos tanácsa, a megyei szervezettel egyetértésben végül feloszlatta a város SZDSZ-csoportját.

Egy negyedikes kisfiú kézigránáttal ment iskolába Salgótarjánban. A gránátot a családi vitrinből emelte el, édesapja kapta egy videojátékért cserébe.

Október

Füzesabonyban egy fiatalkorú banda megtámadott egy idős embert. A zsákmány: 13 doboz Symphpnia.

A Kommunisták Üldözöttjeinek Szövetsége lakossági fórumot rendezett a Moszkva téren. A fórum kis híján verekedésbe fúlt: a szövetség aktivistáit és a téren jelen lévő lakosságot a rendőrök választották szét.

Négyszáz Ikarus buszt sikerült eladni Indonéziába.

Az egyik húsbolt céltudatos reklámmal igyekezett meghódítani a vásárlókat. A kirakatban elhelyezett kartonpapíron ez állt: „Termékeink garantáltan ólommentes paprikával készültek.”

A Kopint-Datorg konjunktúrajelentése szerint a folyó fizetési mérleg hiányát nem a lakossági túlfogyasztás okozza, hanem az államadósság növekvő kamatterhei. Hiába, egy óvatlan pillanatban mégis megettük az aranytojást tojó tyúkot.

November

Csintalan Sándor, az MSZP újdonsült alelnöke, aki korábban a KISZ-ben, majd a szociáldemokraták háza táján szerzett halhatatlan politikai érdemeket, egy interjúban leszögezte: „Ez a párt (vagyis az MSZP) nem az aszkézisre szerveződött.”

Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter ellátogatott a győri Audi Gyár megnyitójára, és megtetszett neki a gyár 11 milliót érő, A6-os alumínium csúcsmodellje. Arra kérte a gyárat, hogy bocsássanak a minisztérium rendelkezésére valami hasonlót. „Nem csinálok belőle nagy ügyet, hogy minisztertársaim BMW-ken és Mercedeseken járnak, nekem az Audi is megteszi” – nyilatkozta a szerény szocialista politikus. „A gyár joggal kéri a hazai ipar támogatását” – tette hozzá. A gyár vezetői félreértették, és megvételre kínálták neki a csúcsmodellt.

Felemelték a banánvámot. Ennek kapcsán fény derült arra, hogy évi 70 ezer tonna zöld banánt hoznak be az országba (ha a banán fejlődő országból származik, akkor nem kell vámot fizetni), holott a hazai érlelőkapacitás csak 35 ezer tonna feldolgozására képes. A Kordax Rt. néhány tízezer forintos forgalommal bíró kis cégek jogutódjaként idén többmilliárdos nyereséget ért el. A siker titka az Ukrajnából vámmentesen behozott nyersolaj, amit azután, mint hazai terméket, szlovákiai finomítókban dolgoztattak fel, és hoztak be ismét csak vámmentesen. A konkurens cégek a zseniális ötlet mögött természetesen gazdasági visszaélést gyanítanak.

December

Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank hajdani fenegyerek alelnöke szellemileg még soha nem volt ilyen friss, „…ha a nyugati partnerek megtudnák, hogy ismét ott vagyok, az talán megnyugtatólag hatna”– nyilatkozta.

A hatodik autót nyerték a Mindent vagy semmit! c. műsorban. Bakos Gabriella az első nő a nyertesek között.

Izocukrot kevertek a mustba Egerben. Egyes szakértők javasolták, minősítsék a bort is jövedéki terméknek, mint azt megtette szeptemberben a paprikával Kuncze Gábor paprikaügyi miniszter. Vizsgálatok nyomán kiderült, hogy a zárjegyeket is hamisítják. Az eredeti fluoreszkál, így ha van nálunk UV-lámpa, könnyebben vásárolhatunk. (Lengyel barátaink már a konyhasót is hamisítják, finomítottnak adják el az ipari sót.)

Felröppen a hír, szőkítik a repülőbenzint is. A Honvédség és a Malév, a két csúcsfogyasztó eddig még nem tapasztalta, és a szakértők is kétlik. A rendőrség nagy erőkkel keresi a benzinhamisítókat, a nyomok egy Gomba melletti tyúkfarmhoz vezettek, ahol is illegális kávépörkölő működött.

Az EBEÉ alatt több csőtörés volt. A csatornázási műveknek komoly fejtörést okozott a csőszerelők diszkrét transzportálása.

Újra indult az IKEA karácsonyfaakciója.

Budapest fokozottan veszélyes nagyváros – vélte Tóth Rudolf alezredes, a főváros polgárvédelmi parancsnoka.

A 84 km-es árvízvédelmi fővonal 40%-a magassághiányos, a függőleges partfalak elöregedettek, és csak egy 6 km-es szakaszát újítottak föl. De 2000-ig a szeméttárolók is megtelnek, nagy a zaj, forgalmasabb helyeken 70-85 decibel. Nem beszélve a KFKI és a BME atomreaktoráról, amely 21 ezer embert veszélyeztet közvetlenül.

Pálfy G. István szerint hülyít a magyar média. A felgyógyult főszerkesztő kijelentette: „Beteg a magyar média, fertőző állapotban van, el kellene különíteni a magyar társadalomtól, nehogy végzetes betegséget okozzon.”

Post Scriptum: Úgy tűnik, ez az év a magyarok számára jobban indul. Egy 1994-es megállapodás nyomán a 45. szapporói hófesztiválon fő attrakcióként január ötödikére felépül a magyar Parlament mása. Bár a formánkat ismerve, lehet, hogy nem lesz hó. Nem baj, akkor legalább nem lesz ott olvadás és omlás sem.

(Forrás: a magyar média)

 




























































































































































































Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon