Skip to main content

Magyar Környezetvédelmi Alap [Felhívása]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Megmozdult a világ a Duna védelmében


A DUNA KOALÍCIÓ – a világ nagy környezetvédő szervezeteinek akcióközössége – az 1988. augusztus 10-i gyűlésen úgy döntött, hogy nem várhatunk tovább! Egy év óta eredménytelenül küldjük a tiltakozó aláírásokat Magyarország Elnöki Tanácsának. Az Elnöki Tanács nem tett eleget a Nyugati Magyarság Nyílt Levelének, melyben kértük, indítson nyilvános vitát, hogy így megoszthassa a magyar társadalommal a döntés történelmi súlyú felelősségét. A magyar kormány a magyar környezetvédőknek sem adott alkalmat a közvélemény felvilágosítására; nem függesztette fel az építkezéseket; nem tette lehetővé az állam polgárainak, hogy az alkotmány 30/1d paragrafusa értelmében éljenek alkotmányos jogukkal, a népszavazással. A Nyugati Magyarság Nyílt Levelét eddig 232 szervezet és a magánszemélyek tízezrei írták alá. Az aláíró szervezetek több mint egymillió környezetvédőt képviselnek a világ 27 országában, és velük tart a kétmillió nyugati magyar is. Nem volt még példa rá, hogy a nyugati magyarság ilyen egységben lépjen fel, hogy összes szervezete és intézménye együtt követelje a magyar kormánytól a nemzet érdekeinek hathatós védelmét. Arra sem volt még példa, hogy magyar pénzből, magyar területen és a magyar kormány támogatásával rombolják környezeti és nemzeti értékeinket. A 16 milliós magyar nép Nyugatra szakadt kétmillió tagja nem nézheti ezt tétlenül… A nyugati magyarság eleget tesz történelmi hivatásának: politikai és gazdasági súlyának latba vetésével segít az ország népének megvédeni mind a Dunát, mind a maradék kis hazát.

Világtüntetés a Duna védelmében

1988. október 30-án délután 2 órakor a bős–nagymarosi vízlépcső ellen tüntetünk a világ összes magyar követsége és konzulátusa előtt.

A nyugati környezetvédőkkel együtt tüntetünk a világ valamennyi magyar követsége és konzulátusa előtt 1988. október 30-án, vasárnap 2 órakor. A tüntetést megismételjük november 6-án a világ csehszlovák, és november 13-án a világ osztrák követségei előtt. A tüntetéseket addig folytatjuk, míg az építkezéseket fel nem függesztik. Velünk egy időben tüntetnek majd a cseh, szlovák, osztrák és magyar környezetvédők Prágában, Pozsonyban, Bécsben és Budapesten. Kedves Olvasó! Akkor is, ha még életében soha nem tüntetett, ha nem szereti is a tüntetéseket, erre a tüntetésre akkor is jöjjön el! Ön is tegye alá a vállát ennek a gerendának, mert csak együttesen leszünk sikeresek! 1988. október 30-a legyen a magyar segíteni akarás seregszemléje! Önnek is ott kell lennie!

A tüntetés nyelve – a nyugati környezetvédőkre és a sajtóra való tekintettel – természetesen az illető ország nyelve legyen. A beszédek, a hangszórós kocsik hangszalagjai s a feliratok is ezeken a nyelveken legyenek. Hozzunk házilag készített feliratokat, transzparenseket „SAVE THE BLUE DANUBE” felirattal. A beszédek közti háttérzenének ajánljuk a Kék Duna keringőt. Kérjük, terjessze a tüntetés hírét, ismertesse annak célját magyar és nem magyar körökben. Amennyiben városában segíteni kíván a tüntetés szervezőinek, kérem, azonnal jelentkezzék a MAGYAR KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPNÁL: 84 Old N. Stamford Road, Stamford, CT 06905, USA.

Ennek a példa nélküli megmozdulásnak az emlékét könyv formájában is meg kívánjuk örökíteni. Ezért kérjük a tüntetésben részt vevő valamennyi város szervezőbizottságát (így a prágai, pozsonyi, bécsi és budapesti szervezőket is), hogy a bizottság tagjainak listáját és a tüntetésről készített fényképeket küldjék majd el az MKA fenti címére.

Viszontlátásra 1988. október 30-án délután 2 órakor, s azt követően minden héten ugyanebben az időben, egészen addig, míg az építkezéseket fel nem függesztik.

Pénzügyi akció a Duna védelmében

Magyarország vámkedvezményeinek és bankhiteleinek megvonását kérjük addig, amíg fel nem függesztik a bős–nagymarosi építkezéseket.

A nyugati környezetvédőkkel együtt közös pénzügyi akciót kezdeményezünk. Felvilágosítjuk a Magyarországnak vámkedvezményt vagy kölcsönt folyósító intézményeket, hogy anyagi támogatásukkal ők teszik lehetővé a vízgát megépítését s így a Duna tönkretételét. Megkérjük ezeket az intézményeket, hogy addig, amíg az építkezéseket fel nem függesztik, ne folyósítsanak további kölcsönt Magyarországnak, mert bármire is adják a kölcsönt, azzal csak a magyar népre káros vízgát építését könnyítik meg. Az Ön segítségét is kérjük ebben az akcióban. Kérjük, hogy míg a koalíció az illetékes pénzintézetekkel tárgyal, addig Ön saját maga vagy szervezete nevében, írásban tiltakozzon eme szervezetnél. Leveleit (vagy a Western Unionnál a 91-800-325-6000-es számon feladható táviratait) kérjük küldje a következő címekre:

Mr. MICHEL CANDESSUS, Managing Director, International Monetary Fund, 700-19th Street NW, Washington D. C. 20431. USA

Mr. BARBER CONABLE, President, The World Bank, 1818 H Street NW, Washington D. C. 20433, USA

Mr. ALOIS MOCK, Foreign Minister, Osterreichische Volkspartei, Bundesparteileitung, 1010 Wien, Karntnerstrasse 51, Austria

THE PRESIDENT

The White House, Washington, D. C. 20500, USA

A levél vagy távirat szövege lehet ez:

„The Hungarian Government is using your loans to build an economically and environmentally disastrous dam on the Danube. Please do not provide any economic assistance to Hungary until this project is cancelled.”

Kérjük, írja meg e leveleket, még ha soha ilyen levelet nem írt, vagy ha nem is szereti az ilyen levélkampányokat. Önön is múlik, hogy a magyar segíteni akarás, a 16 milliós magyar nemzeti összefogás sikeres példája legyen ez az akció.

Turistabojkott a Duna védelmében


Ne látogassuk Ausztriát, amíg az kölcsöngaranciával támogatja a bős–nagymarosi vízgát építését.

Mivel a nagymarosi építkezéseket osztrák kölcsöngarancia teszi lehetővé, ezért a nemzetközi környezetvédelmi szervezetekkel együtt turistabojkottot hirdetünk (egyelőre csak) Ausztria ellen. Nem az osztrák néppel van vitánk, csak a cinikus osztrák bankok és üzletemberek befolyását kívánjuk ellensúlyozni. Célunk, hogy akiket érdekel a környezetvédelem, akik törődnek a Duna sorsával, azok az 1988/89-es síszezonban kerüljék el Ausztriát. Kérjük a téli sportok szerelmeseit, hogy idén az osztrák Alpok helyett a svájci vagy francia Alpokba menjenek.

Akciónk csak akkor lesz sikeres, ha gyorsan és széles körben terjed el az Ausztria elleni turistabojkott híre. Ebben kérjük az Ön segítségét! Kérjük, segítsen akkor is, ha nem szereti a bojkottokat, ha egész életében egyetlen bojkottot sem támogatott. Csak együtt, összefogva leszünk sikeresek! Kérjük, segítsen a turistabojkott hírének a terjesztésében! Ennek legegyszerűbb módja, hogy terjessze a New York Times 1988. március 9-i számában megjelent „Austria is Fouling Hungary’s Environment” című cikket. Kitűzheti azt munkahelyén, templomában, egyetemen a hirdetőtáblára, megküldheti azt a helyi újságoknak, környezetvédő szervezeteknek. A cikk kérhető a Magyar Környezetvédelmi Alaptól. Önön is múlik, hogy a magyar segíteni akarás, a 16 milliós magyar nép nemzeti összefogása kiemelkedő sikerré váljon.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon