Skip to main content

Nem hagytak ki fonalas nyerést

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A kormány nyolc hónapos hivatali ideje alatt jócskán követett el – mulasztásos és tevőleges – hibákat. A szlovák–magyar alapszerződés aláírása nem tartozik közéjük.

Nem arról van szó, hogy ez a Párizsban aláírt szerződés a megálmodható szerződések legjobbika, hogy egy csapásra új alapokra helyezi a bonyolult szlovák–magyar államközi viszonyokat. Még kevésbé arról, hogy megoldást, gyógyírt kínál a szlovákiai magyar kisebbség mai problémáira és múltbeli sérelmeire, valamint megelőző medicinát a jövőben előre megjósolható módon előforduló államilag szponzorált többségi méltánytalanságok ellen. Még csak arról sem, hogy minden kétséget kizáróan biztos: a kialkudottnál jobb szerződést semmiképpen sem lehetett volna kötni. Lehet, hogy az eszményit valamivel jobban megközelítő szerződés tető alá hozása érdekében Horn Gyulának bokán kellett volna rúgnia Meciart, vagy a magyar külügyminiszternek gyengéden meg kellett volna simogatnia szlovák hivatali kollégája buksiját. Vagyis – sakkhasonlattal élve – lehet, hogy valamelyik tárgyalási fordulóban nem Hg4-et kellett volna húzni. De ezt megítélni csak az állás ismeretében lehet. Márpedig a diplomácia – természetéből fakadóan – olyan sakkjátszma, hogy a kibiceknek csak elnagyolt benyomásaik lehetnek arról az állásról, amelyiken a sakkozók éppen a fejüket törik.

Az is lehetséges, hogy a szerződés megkötését szorgalmazó nyugati nyomás nem elhanyagolható mértékben Balladur francia miniszterelnök belpolitikai szükségleteiből fakadt. De ez nem ok arra, hogy lekicsinyeljük. Egyrészt a magyar külpolitika szempontjából Balladur elnöki ambíciója is „objektív külső körülmény”-számba megy. Másrészt ez a nyomás aligha maradt volna nyom nélkül elillanó, átmeneti jelenség, amit épp az valószínűsít, hogy Balladur saját remélt hasznára instrumentalizálta az alapszerződések ügyét.

A sakknál maradva: a magyar–szlovák alapszerződés megkötése „egyetlen lépés” volt. Alternatívaként a tábla felborítása állt rendelkezésre. Van úgy, hogy az egyetlen lépést nehéz megtalálni. Ez nem az az eset volt. A magyar külpolitika vezetői nem tarthatnak igényt vállveregetésre. Csak azt tették, ami minimum elvárható tőlük: nem okoztak kárt az országnak.

Annál nehezebb megérteni az ellenzék viselkedését, ahogy kulisszaszaggató módon, olcsó ripacsként játsszák az akadályoztatott államférfit. „Potyka bácsit” és az utánozhatatlan Torgyán Józsit lehet érteni: ha az ezeréves jogokról, a „mindent visszá”-ról van szó, az más. De mit szóljunk a „Polgári Szövetség” épeszűnek vélelmezendő politikusaihoz, akik nemrégiben még – fetisizálva a külpolitikai konszenzust – a „hatpárti külpolitikáról” szavaltak? Felelősségteljes ellenzéki politizálásról tanúskodik az a hangoskodás, amely relativizálja a gesztusértékét egy elsősorban gesztusértéke miatt megtett diplomáciai lépésnek?

Azonkívül: feltéve, de meg nem engedve, hogy az alapszerződés csapda, akkor olyan csapda ez, amelyet az MDF-kormány magának állított, és utódja esett bele. Az alapszerződések ötletével az MDF-kormány állt elő (akkor szükségtelenül), majd ezt követően – hogy mégse kelljen aláírni – az MDF-kormány fújta fel kozmikus jelentőségűvé, és az MDF-kormány ültette el a magyar kisebbségi politikusok fejében azt a tévképzetet, hogy addig nem lehet szó alapszerződésről, amíg Szlovákiában és Romániában meg nem valósul a kisebbségi földi paradicsom.

Éppen ezért a kisebbségi magyar politikusok csalódottsága érthető. De ha egyet-kettőt alusznak a sokkra, talán megértik, hogy senki nem adta el őket. Az anyaország jelenlegi kormánya csak azt vallotta be, amit már elődjének is be kellett volna vallania: hogy Budapestről nem lehet a kisebbségi jogokat kiharcolni. Csak drukkolni lehet, meg szükség esetén lobbyzni a napnyugati bíróknál, hogy a durvaságokat fújják le.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon