Skip to main content

Orbán a máglyán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Orbán Ottó új verseit (1995–96) böngészem hetek óta. Már a cím is! Hallod-e te sötét árnyék. Se felkiáltójel a végén, se vessző a te előtt, semmi, csak így, kopáran és engesztelhetetlenül: a megszólítás. Annak megszólítása, akit én a leghevesebben rettegek, akivel még mindig úgy bújócskázom, mintha nem is volna… Orbán meg odaszól neki, csak úgy leinti, mint valami rossz nőt, mert már mért is ne ő szóljon előbb, csakazértis ő kezdi az alkut – vagyis megelőzi azt – szíven ragadja a Halált, szíven bizony – nem képzavar! –: hisz ez a Némber is, akárcsak a többi, fertelmesen szép, szőrös szívét a két lába között hordja, még ha ritkán mer is földi halandó odanyúlni Neki, befogni, kiugratni a csiklandó legbelsejét…

„Nyisd meg nekem a dombtetőt, a dombtetőn a temetőt.
A dombtetőn a temetőt. Adj odáig menni erőt,
Hadd készítsek ott heverőt, hadd feküdjem le a sárba.
Hadd feküdjem le a sárba, ahogy kulcs talál a zárba.”

A remekmű magyarázhatatlan. Mondhatom, persze: végtelenül egyszerű (vagy annak tűnik), hogy határos a személytelennel (noha nem az), hogy magától értetődik; nem bíbelődik; nem is akar szép lenni, nem akar az semmit, mert a tökéletes szépség: kinyilatkoztatás, benne a megismerés tárgya „akciózik” az Alannyal, s nem fordítva, mint megszoktuk; a Bohóc personáján átrivall a Több… Mondhatunk bármit, de teteje úgyse lesz. Szabolcsi Bence ezt nevezetesen úgy fogalmazta kábé: „Ott élvezek és passz, mit tudom én…”

Vagy öt remekmű tátog megátalkodottan a lelkemért O. O. legújabb verseskötetében. A Hallod-e te sötét árnyék, A CLIX. szonett, az Egy éj a fapados ülésen, a Cantio Optima és az N. N. Á. az égben – remekművek. És passz. Mit tudom én. Lehet, hogy másnak kettővel több, megint másnak eggyel kevesebb, nem számít: az egész kötet valami Giordano Brunó-i értelemben elvetemült nagyság jelét hordozza magán, mint irgalmatlan ordót, elhordozhatatlan súlyos kitüntetést.

A költő a szeme közé néz a Halálnak.

Eközben olyan vadul szép és keserű mondatok hagyják el ajkát, amilyenek tán Vörösmarty óta nem születtek nyelvünkön: Jöjj, hazug boszorkány, fényes jövő!” (Utószó) „…pecsétes a föld, és lyukas az ég.” (Levél a Parnasszusra…) „Az Isten? Aki azért háziasította az embert, amiért ez a disznót, hogy moslékkal etesse, majd lebökje, s Bábel tornyához hasonló kéményben füstölje föl a húsát?” – hogy csak találomra idézzek közülük néhányat. Elkeseredetten csatázik Istennel Orbán: hol a karjába kapaszkodna, hol elüti magától a kezét, de ez is jól van így, ettől igaz a csatája. Mindenki, aki közelebbről ismeri, tudja, hogy Orbán Ottó nagyon beteg. De csak a teste: költőnek sose volt egészségesebb, se erősebb. Verset írni, versformákat kiaknázni Weöres mellett, mindig is ő tudott a legjobban az utolsó harminc évben e tájon, továbbá ő volt a mi önironikus Priaposzunk, mindenféle érzelmeskedés, obskúrus misztika dühödten szellemes Voltaire-je a magyar költészetben, de most már – ebben meg az előző kötetében, a Kocsmában méláz a vén kalózban – ennél is több, egyes verseiben magasabb fokra hágott; ott áll, ahol az igazán nagyok. Nem a részvét, és nem valamiféle udvariasság mondatja ezt velem, hanem az egyik-másik alkotása nyomán érzett őszinte csodálat. Amihez neki nincs is túl sok köze. Mert egyszer, mint én sem, majd Orbán se lesz itt a maga testi valójában, de itt lesz a bordala, például, az előző kötetből, a Bellmann szelleme a kapuban várja Csatlós Jánost, a maga elképesztően zseniális rímeivel és képeivel; nem állom meg, hogy ne idézzek belőle csaknem egy versszakot:

„Hajha, az asztal lapját öklötökkel
döngető, duhaj élők,
korszakos eszméktől beszeszelt barátok,
lemegy napotok, s ha holnap újra fölkel,
nem úgy süt már, mint régen,
nem is azon az égen, ahonnét tegnap ragyogott rátok…

Az az utolsó három-négy sor: uramisten! A lejtése, a tudásnak ez a tébolyian szelíd földre ereszkedése… Hogy „nem is azon az égen…”! Oh, ez ritka. S igen, ő az, mellesleg, aki, hogy így mondjam, a legjobban észnél van mai, nagy magyar költőink közül: hibátlanul és bőven reagál a korra, annak veszedelmes hülyeségeire a népnemzeti ködevéstől az ’56-os illúziók miazmájáig… Ebben a legutolsó kötetében is számos költemény található e tárgyban, ezek közül a szikrázóan okos tréfát, a Nemzeti dalt említeném. De a kötet csúcsa – melyre felhágván a méltató hang is elhallgat bennem, el kell hallgatnia – az a Lászlóffy Aladárnak ajánlott Hallod-e te sötét árnyék (változat egy csángó népdalra). Utolsó versszaka így hangzik:

„Búcsúznék már, de nem könnyű, szakad szememből a könnyű.
Ősz szakállal mennydörögve gyöngyöt szór az ég a rögre.
Szakad az eső a földre, fehér szemfedővel föd be.
Szakad az eső a földre, belemosódom a ködbe.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon