Skip to main content

Politika

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Zacsek, a mintakép

Csurka amatőr a külpolitikában – állítólag ekként nyilatkozott szakértelméről nevezetes külügyminiszterünk. Azt nem tudjuk, hogy hozzátette-e magában: ha nektek elhatárolódás kell, hát tessék. Nagyjából úgy hat e kijelentés, mintha a leányrablót azért sújtaná a közmegvetés, mert gyakran téved a múlt idejű francia segédigék ragozásakor. Mégis, mire gondolhatott Jeszenszky? Az rendben van, hogy Csurka életteret emleget, a hiba csak az, hogy nélkülözi Joachim von Ribbentrop professzionalizmusát?

Ebből is látható, hogy milyen fura dolog az „elhatárolódás”. Akik még várják, abban tévednek, hogy feltételezik: az „elhatárolódás” nézetkülönbségek és eltérő szándékok bejelentésére szolgál. Aligha, hiszen bizonyos politikai körökben éppen a nézetazonosság kifejezésének eszköze: aki elhatárolódik, voltaképpen csak azt jelenti ki, hogy ő is azt mondaná és tenné, mint az, akitől éppen elhatárolódik, csak éppen neki nem áll módjában nyíltan kimondani véleményét. Az elhatárolódót így a mártíromság glóriája övezi. Sőt, a mondandó külön nyomatékot kaphat! Kik miatt kényszerülünk állandó elhatárolódásra? Naná, hogy „miattuk”! Tessék, nem megmondtam?

Ezért célszerűbb lenne, ha a demokrácia barátai nem elhatárolódást, hanem színvallást követelnének. Csak őszinte elismeréssel adózhatunk Zacsek Gyula képviselő úrnak, aki nem cifrázta a dolgokat, hanem tettekre váltotta a mester „gondolatait”, és rögtön a hegyibe hágott a zsidókérdésnek. Igaza van: fajvédők előre! Így legalább mindenki tudja, hol a krumpli, s hol vannak a termeszek. Tiszta sor. Persze lehet, hogy Zacsek piacfelügyelő csak e heti rejtvényünk szerzőjének (1883–1954) 1920-ban írott Antiszemita kiskátéját olvasta, amelyben ez áll: „Mi lenne Magyarország, ha zsidók nem lennének?  A Dunában és a Tiszában tejszínhabos tej folyna, s a Gellérthegy tetejéről méz és dzsem öntené el el az egész Alföldet. – Mi Magyarország most, hogy zsidók is laknak benne?  Tejjel-mézzel folyó Kánaán helyett csupán csak vízzel és hatósági burgonyával folyó Kánaán.” S aki még most sem érti az MDF-piacok eredetét, az magára vessen! Már persze ha az ideák, s nem a személyek származására kíváncsi.

Politika

„Egymással versenyzett az első számú és második számú vezéregyéniség. Melyik váljon vezéregyéniségből vezérré? Melyik legyen a nép akaratának egyetlen kifejezője? (…)

Első számú vezéregyéniség egyórás beszédet tartott a népgyűlésen, óriási sikere volt, tapsoltak neki, és éljenezték, de úgy, hogy az éljenzés robaja szétkergette a felhőket, melyek a teret elfödték. Másnap második számú vezéregyéniség tartott kétórás beszédet, óriási sikere volt, tapsoltak neki és éljenezték, de úgy, hogy az éljenzés robaja a szomszéd ország területére űzte a felhőket, s jég verte el a szomszédok vetését.

Első számú vezéregyéniség újra megjelent a szószéken. Friss volt és erőtől duzzadó, hangja úgy szárnyalt, mint mennyei harsonáé, utolsó mondatát, melyben az élet tartalmául és egyetlen céljául a harcot jelölte meg, már valósággal énekelte…

Egy nappal utána megint a második számú vezéregyéniség lépett a szónoki emelvényre, csinos volt és bájtól duzzadó, az egyszerű nép viseletében mutatta meg magát, fess volt, mozdulatai magukkal ragadták a közönséget, s mikor jobb kezének egy kecses fölfelé békésével azt mutatta, hogy »kötelet a nyakukra«, a tömeg félórán át őrjöngött a lelkesedéstől.

Így ment ez éveken át, első számú és második számú vezéregyéniség sehogyan sem bírt egymással. Végre első számú vezéregyéniségnek kitűnő ötlete támadt, mármint hogy a titkára adta neki az ötletet. Valamelyik napilap »Vegyes« rovatában kis közlemény jelent meg arról, hogy a rádiumbesugárzás bénítóan hat az agyra, s akinek koponyáját hosszabb ideig rádiumbesugárzásnak teszik ki, az meghülyül. Első számú vezéregyéniség megparancsolta pártja egyik legmegbízhatóbb tagjának, hogy szerezzen egy darabka rádiumot, s azt varrassa bele »annak a piszkos demagóg«-nak a kalapjába. A hűséges párttag teljesítette a parancsot.

Első számú vezéregyéniséget azonban elérte Isten büntetése. A büntetést megérdemelte, mert hibát követett el, rosszul számított. Mi történt ugyanis? Második számú vezéregyéniségen csakhamar mutatkozott a rádium hatása. Napról napra hülyült. Buzgón megjelent ugyan a népgyűléseken, mereven megállt a szószéken, arca mozdulatlan, szeme kifejezéstelen volt, de napról napra nagyobb butaságokat mondott. Néhány hét múlva már ott tartott, hogy csak lendítgette a karjait, s értelmetlen szavakat, hangokat hallatott. Legföljebb, ha ennyit lehetett felfogni a mondataiból: mindenki harca mindenki ellen, amint ezt már Goethe is megmondta Napóleonnak Irkutszkban! Meg aztán: üsd, vágd, nem apád! Avagy: csak a fejét, hogy meg ne sántuljon! Sőt, ezt a szöveget is elvétette, mert így mondta: csak a belét, hogy meg ne sántuljon!

S ez volt az Isten csapása első számú vezéregyéniségre. Mert második számú vezéregyéniség sikerei egykettőre felülmúlták az övét. A tömeg egy testtel, egy lélekkel állt mögéje, mire a hatalmat magához ragadta, s ő lett a vezér.”

???


Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon