Skip to main content

Szavazások

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A kormány befordult a célegyenesbe. Bár a végső szavazás még hátravan, a fejezeti főösszegek, a sarokszámok november 30-i elfogadásával a parlamenti többség jóváhagyta az 1994. évi költségvetést. Ha igaz az, hogy a költségvetési szavazás évről évre bizalmi szavazás, el kell ismernünk: a volt szocialista tábor legidősebb kormánya negyedszer is bizalmat kapott. Politikai okok emberi számítás szerint nem állhatják útját, hogy az alkotmányosan meghatározott ciklus végéig hatalmon maradjon.

A költségvetésről – és a következő évi adókról – döntő szavazásokat minden évben találgatások előzték meg: ezt az akadályt már nem viszi át a kabinet. Nem kizárható, hogy a miniszterelnöknek kedvére volt a költségvetési szavazás körül zajló dráma: a kormány bukástól való félelem fegyelmezőleg hatott a képviselőkre, akiknek viselkedésén a parlamenti rendszer első évében még senki sem ismerhette ki magát. 1990-ben Antall valóban bizonytalan lehetett, hogy megszavazzák-e az első költségvetését, és kapcsolatot keresett az ellenzéki pártok vezetésével. A győzelmeknek természetesen áruk volt. 1991-ben Kupa Mihály kénytelen-kelletlen lemondott arról, hogy megnyirbálja a mezőgazdasági kistermelők öröklött adózási kedvezményeit. 1992-ben a KDNP nyomására egymilliárdról hárommilliárdra nőtt a volt egyházi ingatlanok megváltására szánt keret. Voltak persze a költségvetésen kívüli politikai ajándékok is, s némelyikük még pénzbe sem került. Efféle ajándék volt a tévévezetők ellen megindított – megalapozatlannak bizonyuló – büntetőeljárás néhány nappal a tavalyi költségvetési szavazás előtt, ilyen az idén a – bizonyítékok nélkül kimondott – fegyelmi határozat Bánó András ellen. A kormány megalakulásakor a koalíciónak 230 képviselője, azaz igen erős 59,59 százalékos többsége volt, szemben a három ellenzéki párt 149 képviselőjével (38,60 százalék). Ha a kormány támogatottsága a költségvetési szavazásnál kisebb lesz a képviselői arányánál, az eredményt bukásnak kell tekinteni, mondta Orbán Viktor 1990-ben. Az első költségvetést a parlament 61 százalékos többséggel szavazta meg – Antall tehát az Orbán Viktor-i értelmezés szerint is győzött.

Jelenleg a koalíciót alkotó három párt fölénye 50, 51 százalékra apadt, a költségvetési sarokszámokat a Ház mégis 57,4 százalékos többséggel fogadta el.

A végeredmény tehát ismét bebizonyította: a kormányt nem a konstruktív bizalmatlansági indítvány alkotmányos kényszere, nem az MDF–SZDSZ-paktum, nem a Fidesz titkos támogatása „betonozta be” a hatalomba, hanem az MDF 1990-es nagyarányú választási győzelme. De kedvező szavazási eredmények a meggyőző személyiségű és többnyire jól taktikázó Antall Józsefnek is szóltak. Hétfőn, december 6-án a Ház arról szavazott, foglalkozzon-e a parlament azzal a tényfeltáró vizsgálattal, amelyet a kormányfőt helyettesítő belügyminiszter elleni vádak ügyében rendelt el a Ház elnöke. Ilyen ügyekben az ellenzéki indítványokat mindig le szokták szavazni. Ezúttal azonban Tamás Gáspár Miklós indítványa megkapta a többséget. Az MDF majdnem egységesen tartózkodott, a kisgazdák jó része igennel szavazott. Tévedés lenne ebből az egy szavazási eredményből messzemenő következtetéseket levonni. Lehet, hogy a titokzatoskodás a legfőbb ügyész jelentése körül csak színház: a tényfeltárás nem szolgált új adattal, s az MDF-ben tudják ezt. Az is lehet, hogy a napirendre vett indítvány vitájára a választásokig már sor sem kerül. Mégis jelképes értékű, hogy az MDF nem akarta a kikezdhetetlenség magasába emelni Antall József helyettesét.

Lehet, hogy valóban csak helyettesének tekintik – utódjának azonban nem?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon