Skip to main content

Szocreál mese egy mátyásföldi házról

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Azt azonban meg kell hagyni, hogy a ház kiválasztásában még szerencse vezérelte: amíg a szomszédos épületeket porig bombáztak, az övé csak egy kis légnyomást kapott, s a hideg elől bekvártélyozódott román katonáknak is csupán annyi nyoma maradt, amit a lovak patkója hagyott a parkettában. Ezt azonban a nagymama még ’46 közepén kicseréltette, ezért meglehetősen igazságtalannak érezte a verdiktet, amikor a házat 1952-ben „tatarozási kötelezettség elhanyagolása” címén államosították. De még korábban, valamikor ’47 végén, az emeleti két szobába befogadott egy Felvidékről kitelepített családot, majd pedig ’49-ben a tanács a földszinti három szobát kiutalta a környék jól ismert besúgójának. Ez utóbbi tény némely vonatkozása azonban kétségtelen előnnyel is járt a nagymamára nézve, mivel az új lakó összeköttetései révén elintézte, hogy saját házából (amit ekkoriban számos veszélyt magában hordozó túlzással „villának” tituláltak) ne az eredetileg kiutalt szoba-konyhába, hanem egy némi jóindulattal akár két szoba félkomfortosnak is nevezhető körgangos lakásba telepítsék ki három gyerekével.

A történelmi viharok után néhány évi szélcsend következett; a lakók fizették a lakbért a tanácsnak, néha perlekedtek az IKV-val, mivel az valahogy már nem jeleskedett oly nagyon a korábban elhanyagoltnak mondott tatarozási kötelezettségek teljesítésében. Valamikor ’53 vége felé, amikor a nagymama arról értesült, hogy Nagy Imre alatt kezdenek felbomlani a tszcs-k, bizonyára nem minden titkolt vágy híján egy vasárnap délután kiment meglátogatni valamikori házát, kertjét. Néhány nap múlva körfolyosós lakásában megjelent egy ÁVH-tiszt, aki felhívta a figyelmét arra, hogy ha jót akar, a jövőben tartózkodjék a nép tulajdonát képező ingatlanon elkövetett birtokháborítástól, s különösen az alsó lakót hagyja békén. Ő értett a szóból, így az ’56-os forradalom napjaiban se ment ki egyszer se Mátyásföldre, magában már mindörökre lemondott a házról.

Épp ezért kifejezetten meglepte a családot az a rendelet, ami szerint 1963. december 17-ig kérvényezni lehetett az egy-két lakásos államosított házingatlanok visszaadását. Kádár igazán méltányos volt, tényleg megkapták a házat. Az igaz, hogy azzal a feltétellel, hogy a két lakót nem lehet kitenni. Így tulajdonukba be nem költözhettek, de ezután legalább joguk volt néha meglátogatni a kertet, s a lakóktól is ettől fogva ők kapták a lakbért, s nem a tanács. A háromszobás lakásért járó 79, s a két szobásért járó 43 forintért pedig igazán elvárható volt, hogy a nagymama mindent javíttasson a házon, amit az IKV nem csináltatott meg az államosítás évtizede alatt, s hogy tulajdona után fizesse a házadót is, ami csak valamivel volt több, mint a teljes évi lakbér.

A nagymama persze reménykedett benne, hogy a lakók egyszer majd el fognak költözni, hiszen mindkettő építkezett néhány utcával arrébb. Ám volt annyi eszük, hogy a lassan épülő házat nem saját, hanem gyerekük nevére íratták, így továbbra is volt joguk a tanács által nekik kiutalt magánházban lakni. Sőt, az alsó lakó (a rendőrség barátja) abból a pénzből építkezett, hogy az IBUSZ-on keresztül kiadta bérbe egy-két szobáját, amiért egyetlen napra többszörösét kapta a havi lakbérnek. Így talán érthető, hogy visszautasította a nagymama csereajánlatát is, hiszen egy villalakást külföldieknek könnyebb kiadni, mint egy körfolyosós félkomfortost.

A nagymama életében ezután már csak annyi változás történt, hogy a tanács egy napon levélben értesítette, hogy „utat vagy felüljárót” fog építeni a ház mellett, ezért kisajátít a telekből egy 57 m2-es sávot. „Mivel az útépítés/felüljáró-építés az Ön érdekeit szolgálja, ezért a kérdéses területért megváltási árat nem állapítok meg. Elrendelem, hogy kerítését az új telekvonalra a saját költségén rakassa beljebb.” Erre azonban soha nem került sor, mivel a munkára a nagymama az útépítő munkásokat akarta megkérni, akik azonban azóta se jelentek meg a környéken sem, viszont az 57 m2-t telekkönyvezték a Magyar Állam javára. Hogy ez mekkora gond, az már csupán azután derült ki, hogy a nagymama örökre elszenderedett, s a két család által lakott házát az unokája örökölte. Ekkor ugyanis a lakók panaszt tettek a tanácsnál, hogy a ház vakolata hullik, a még háború előtti villanyvezeték életveszélyes, vagyis a tulajdonos vészesen elhanyagolja a házát. Erre a hivatal kötelezte a mintegy hatezer forintos fizetéssel igen, de önálló lakással nem rendelkező, az örökösödési adót részletekben fizető unokát a szükséges munkák elvégzésére. Mit volt mást tenni, összefogott a család, OTP-kölcsönt vettek fel 20%-os kamatra, helyreállítási terveket készíttettek, majd építési engedélyt kértek. Ezt azonban az a tanács, amelyik kötelezte őket a tatarozásra, nem adta meg, „mivel megállapítom, hogy az Ön tulajdonába került telek rendezetlen”.

A rendezetlenség alatt az értendő, hogy időközben a tanács is rájött: nem fog ő se utat, sem pedig felüljárót építeni, így nincs szüksége arra az egykori 57 m2-re. Ezért hozott egy döntést, hogy a másfél évtizede kisajátított területet most besajátítja, azaz újra a telek részévé teszi. Hát tegyék! – mondta az unoka, mire kapott egy újabb papírt, melyen az állt: „Az Állam tulajdonát képező földterületet megváltási ár nélkül tilos állampolgárnak adni. Ezért a kérdéses területért kedvezményesen, négyzetméterenként ezer forintot, összesen 57 000 Ft megváltási árat állapítok meg, amit 8 napon belül…” Az írnoka először tévedésre gondolt, de kiderült: szó sincs ilyenről. Azután azt hitte, csupán ő képtelen jogi szaknyelven előadni mondókáját, s ügyvédet fogadott, ki fellebbezett, de minden fórumon vesztettek. „Hiába mondja a jogérzékem, hogy Önöknek van igazuk, én csak a fennálló törvények tiszteletben tartásával dönthetek” – mondta nekik a Fővárosi Tanács legfőbb hivatalnoka, s ezután végleg elutasíttatott a kérelmük.

„Háború is van (köztem és a tanács között), infláció is van, legjobb lenne gyorsan befejezni az egészet” – aktualizálta nagyapja egykori bölcsességét az unoka, s kifizette a félévi fizetésének megfelelő összeget, hogy tatarozhasson végre, hiszen közben csaknem megduplázódtak az árak. Igaz, a lakbérek is: így a két lakásért kapott havonta csaknem ezer forintot, miközben az OTP-nek háromszor ennyit fizetett vissza. Ám még egy szocreál mese sem lehet meg hepiend nélkül: egy napon megkereste őt alsó lakója, immár nem a rendőrség barátjaként, hanem magánemberi minőségben. Felajánlotta, hogy amennyiben unokája (aki természetesen nem vele lakik) kap az unokától egy kétszobás tanácsi lakást, akkor ő hajlandó saját házába, azaz a „lányáékhoz” költözni. De a lakás felújított házban legyen, hiszen az unoka majd meg akarja venni, s ugye a mátyásföldi ház is frissen felújított. S mivel ő csak kétszobásat kér a háromszobás lakásért, ezért kárpótlásul még annyi készpénzre lenne szüksége, amivel az unokájának juttatandó lakás megvásárlása az IKV-nál elindítható. Mondanom sem kell, hogy az üzlet megköttetett, s így végre mindkét unokának saját lakása lett. Tehát mindenki jól járt, még az emeleten lévő lakó is: ő ugyanis a földszintitől megörökölte az IBUSZ-vendégeket, akiktől egyetlen napra több pénzt kap, mint amit ő fizet havi lakbér gyanánt. A lakásra amúgy sincs szüksége: körzeti orvosi igazolása van arról, hogy „gyógykezelésre szorul”, s a néhány utcával messzebb lakó lánya „ápolja” őt.

S hogy mi a tanulsága egy ilyen szocreál mesének? Talán csak annyi, Kedves Olvasó, hogy azt ne gondold, hogy valami egyszeri, különös s máshol sosem volt történetet hallottál most. Csak ilyen ház annyi van az országban, hogy egy szocreál Seherezádé nem esne kétségbe, ha ezeregy éjszakán át kellene mesélni róluk. Egyébként pedig itt a vége, így futott el negyven évünk.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon