Skip to main content

Az új ember kovácsa

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kádercsere a Kultuszminisztériumban


A stílus maga az ember

A Művelődési Minisztérium közművelődési főosztályvezetőjét, aki korábban az MSZMP KB-nak is munkatársa volt, elbocsátották állásából. „A rendszerváltás miatt ez akár természetes folyamatnak is felfogható” – nyilatkozta Fodor Péter, az érdekelt. Ám ahhoz ragaszkodott, hogy ha már szóban megmondják neki, hogy kommunista múltja miatt rúgják ki, akkor a döntést vállalják fel a minisztérium vezetői, és adják írásba, hogy nem szakmai, hanem politikai okok miatt kell elhagynia munkahelyét. Azonban ezt is csupán azután kérte, amikor megtudta, hogy a miniszter, a kabinetfőnök és a helyettes államtitkár anélkül mutatta be utódját osztálya munkatársainak, hogy őt előbb leváltották volna. Ám a történetben nem ez a legkínosabb stílustalanság. Sokkal kényelmetlenebb a kinevezők számára az a tény, hogy a kommunistátlanításhoz „új és tiszta” embert csupán az egykori MSZMP KB Politikai Főiskolájának apparátusában találtak…

Az utód Kovács Sándor. Vidéki fiú ő is, akár az államtitkár, még ott kezdi felépíteni a maga KISZ-, majd pártkarrierjét. Ennek köszönhetően, egy rövid időtől eltekintve, nem népművelőként dolgozik, noha komoly alapvetése lenne ehhez: elvégzett egy hároméves tanítóképző főiskolai szakot. Ám ő a közvetlenebb politizáláshoz jobban vonzódott, amit ki is élhetett a Vitányi-féle Népművelési Intézetben, ahol 1979-ben információs és dokumentációs osztályvezetővé nevezik ki.

Furcsa hely volt a Népművelési Intézet akkoriban, amikor az épp csak éledő demokratikus ellenzék jelentős része szociológusként működött. Közvetlenül az első aláírásokat követő időszak volt ez, amikor a BM még állásvesztéssel torolta meg a nyilvános kiállásokat. Az állásukat vesztett szociológusok jó része már csupán feketén kérdezőbiztoskodhatott még önálló kutatási kerettel rendelkező társuknak, s a BM komolyan érdeklődött utánuk. E helyzetben találták Kovácsot alkalmasnak arra, hogy egy renitenskedő intézetben ellenőrizze, felügyelje a dokumentációs osztályt, aminek a nyomda is részét képezte. Kovács meghálálta elvtársai belé vetett bizalmát: gyanús anyag ekkoriban nem jutott ki a nyomda falai közül. Ám e kicsinyes cenzorkodás kinek elégíti ki az étvágyát éveken át?!

Kedves olvasó, képzeld magad, mondjuk, ’83-ba: unod már, hogy osztályvezető vagy. Nemrég halt meg az igazgatóhelyettes. Ám hiába vagy régóta pártvezetőségi tag, hiába jársz be mind gyakrabban a kerületi pártbizottságra, hogy kifejezd, nem értesz egyet azzal, ami munkahelyeden történik, az igazgató nem a te neved dobja be az intézeti állóvízbe. Szóval, most gondolj bele, hogy te mit csinálnál ilyen helyzetben, s ezt vesd össze ezzel a másikkal, amit majd itt olvashatsz, s eldöntheted, hogy akárkivel állsz-e szemben?!

Mit szólnál hozzá, ha egyik nap egy kissé cikis szöveg jutna a kezedbe, mondjuk Háy Ágitól? Tudnád róla, hogy Krassó Györgyhöz gyengéd szálak fűzik, de még ő maga nem leprásodott le teljesen a hatalom szemében, amit az is bizonyít, hogy lám, a Népművelési Intézet számára gyűjtheti a budapesti falfirkákat. S most itt a kézirat, amit negyven példányban „kutatási anyag, kizárólag belső használatra” felirattal le akar stencileztetni. Bár te vagy a nyomdáért felelős, de az impresszumban az áll, hogy felelős kiadó az intézet igazgatója. Kiadnád? Nem? Elszaladnál a kézirattal a kerületi rendőrségre – vagy legyünk mértéktartóak: csupán a pártbizottságra? Így csak a pancserek tesznek! Ennél sokkal jobb, ha a gép mellett állva hagyod, hogy lestencilezzék azt a negyven példányt, majd a még festéktől ragadó lapokat berakod a páncélszekrényedbe, a kulcsot meg jól zsebre vágod. Iszol egy teát, és ezután felmész az igazgatódhoz. Csupán arról beszélsz vele, hogy te ezeket a szamizdatokat nem adod ki a kezedből. Hogy ezzel tulajdonképpen őt véded. Csak mellékesen megemlíted, hogy azzal se nagyon értesz egyet, hogy ő csupa ilyen alakot futtat az intézetben, hogy akit meg igazgatóhelyettesnek akar?!…

Ám van az úgy néha, hogy az igazgatónak túl magas helyen vannak összeköttetései, s nem enged e zsarolásnak. Mi ilyenkor a teendő? Megismétled az akciót. Nem feltétlenül egy ellenzékivel, ilyenkor már jobb is, ha van egy intézeti kolléga, akire rásütöd, hogy „szamizdatozott”, azaz valamilyen kutatási anyagot tőle is bezársz a páncélszekrénybe. Utána vársz, a hír gyorsan terjed. Néhány óra múlva jön Érsek úr a III/III-ról. Pár nap múlva a kerületi pártbizottság indít vizsgálatot, végül a minisztérium.

Megfelelő embert a megfelelő helyre

Hogy Kovács Sándor följelentette Háy Ágnest, Vitányi Ivánt és Földiák Andrást, arra tanúk és bizonyítékok vannak. Hogy ezenkívül mivel érdemelte ki azt a megtiszteltetést, hogy egy napon a pártfőiskolára került, s ott azon nyomban párttitkár lett, arról csak ő és patrónusai tudnának számot adni. Mint ahogy arról is, hogy hogyan vált Kovács a polfőn a szintén cikis anyagokat gyűjtő könyvtár vezetőjévé. (Ne feledjük: a KB- és a PB-ülések jegyzőkönyveit is meg lehetett itt kapni, kapcsolatokat kiépíteni az egész jövendő politikai vezetőréteggel stb.)

Ám az, hogy Kovács Sándor a Politikai Főiskolán elvtársi körben mit tett, nem tárgya ennek az írásnak, hiszen az övéiért vagy övéi ellen tette, tekinthetjük ezt egy párt belügyének is. Ahogy azt is, hogy a ’89-es pártkonferencián egyaránt megfordult a Reformszövetség ülésein és a Berecz-féle Megújulás Platform összejövetelein is. Az MSZP-be még belépett, de amióta új, fontos megbízatása van, azóta (figyelem!) szünetelteti párttagságát, nehogy a pártosságnak akár csak árnyéka is rá essen. (Ezt egyébként meg is értem, hiszen a helyettes államtitkár úr „odanyilatkozott” a HVG-ben, hogy az MSZMP-tagságot általában nem tekinti előnynek. Szó ami szó, szavainak adott is némi nyomatékot Fodor Péter stílustalan kirúgásával.) Ám úgy látszik, hogy a múlt rendszer kiszolgálójának lenni csak bizonyos emberek esetében hátrány. Mind több jel mutat arra, hogy az MDF-beli gondolkodás e tekintetben Lueggerével mutat párhuzamot: hogy ki „kommunista” és ki nem, azt ők akarják eldönteni.

Mintegy bevezetőül a Justitia-tervhez.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon