Skip to main content

Több százezer levlap a kormányfőnek?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Csalódottságának adott hangot a Nyugdíjasok Pártjának elnöke, dr. Michaletzky Vilmos és alelnöke, dr. Pintér György, hogy a nyugdíjasok ügye mindig csak választások előtt fontos az ország jelentős politikai tényezőinek. Tény, ami tény, a két és fél millió nyugdíjas nemigen hallhatott számukra kedvező híreket a kormány eddigi működése során. Éppen ezért a Nyugdíjasok Pártja úgy vélte, hogy keresni kell olyan szövetségeseket, amelyek a politikai piacra bevezetik pártjukat, és hozzájuk csatlakozva nem vesznek el a nyugdíjas választókért folyó küzdelemben. Az már másik kérdés, hogy a Magyar Néppárt-Nemzeti Parasztpárt, a Kisnyugdíjasok Pártja és a Lakásbérlők Egyesülete mennyire alkalmas erre a szerepre. A közös lista indítása a fővárosban és a kerületekben nem különösebb garancia, főként a tavasszal annyira leszerepelt néppárttal együtt.

A minap Csepelen próbált a Nyudosz (Nyugdíjasok és Dolgozók Szövetsége, azaz a fent említett szervezetek választási koalíciója) híveket szerezni az ott élő 19 ezer nyugdíjas körében. Nem sokat taglalták az idősek ellehetetlenülését, a nyugdíjak reálértékének a bérből és fizetésből élőkénél gyorsabb ütemű esését, egyből arról esett szó, hogy „az utcára menjünk vagy ne?”. Az elnök–alelnök-páros ezt kategorikusan elvetette, mondván, korai még, hisz itt is csak százan vannak, „közénk keveredhetnek provokátorok, akik csak árthatnak az ügynek”. Az első hozzászóló hólabdamódszerrel terjeszkedő kezdeményezést javasolt; lakonikus két sor több százezernyi nyugdíjas 3 Ft-ba kerülő levelezőlapján a miniszterelnöknek: „Májustól 25%-os nyugdíjemelést kérünk, tisztelettel.” „Így legalább nem vádolhatnak bennünket, hogy íme, ezek a randalírozó nyugdíjasok” – nyugtázta örömmel a postát gazdagító megoldást a levezető alelnök.

A Nyugdíjasok Pártja programja hangzatos jelszavak (Nyugdíjunkból élni akarunk, nem koldulni!) és egymással nehezen összeegyeztethető követelések teszik ki. (Termelést kell növelni, nem a munkanélküliséget! Árstopot az alapvető élelmiszerekre, a lakbérre, a közüzemi díjakra, amíg monopóliumok vannak!)

Az elnök előadásában hangsúlyozta, hogy a nyugdíjasok tekintetében a kormány ténykedését (amely kormányt a magukénak ismerik el, hisz többpárti szabad választás eredménye) az előző Németh-, Grósz-, Lázár-kormányokéhoz lehet hasonlítani. „Nincs a piacon olyan erő, amely jobb szakértőket tud felállítani, mint a jelenlegi” – hangzott el annak a felszólításnak a társaságában, amelyik az előző apparátusból itt maradtak eltávolítását sürgeti. Justitia-tervre van idő – nyugdíjasok megnyugtatására nincs.

Az ellentmondás, helyenkénti súlyos tévedés a gazdasági elemzésből sem hiányzott. Kárhoztatták a gazdasági irányítást a szovjet piacról történő kivonulásért – miközben a nyugatiak odatörtetnek –, mondván, hogy ez mekkora veszteséget okoz, s milyen lehet az a vezetés, amelyik belenyugszik a dollárelszámolásra való áttéréssel együtt járó egymilliárdnyi veszteségbe. „Akkor itt valami nincs rendben” – így Michaletzky dr. Elítélendőnek tekintik a termelés visszafejlesztését annak fejlesztése helyett. Úgy vélik, hogy privatizáció címén az ország kiárusítása folyik, hogy a kormánynak ez az egyetlen lépése a zilált költségvetés rendbehozására. (Tudjuk jól, hogy a költségvetésből megtámogatott, csak vállalati szinten jövedelmező rubelexport leépítése elkerülhetetlen volt, ugyanúgy sokkal gyorsabb ütemben kellene ráfordításokat visszavonni milliárdokat elnyelő deficitgyárakból, ami időlegesen és tömegesen biztos, hogy munkanélküliséget hoz.)

Legutóbb a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárával folytatott tárgyalás sem volt kielégítő számukra, ezt háromoldalas levélben közölték a miniszterrel, melyben elképzeléseiket is vázolták. A társadalombiztosítási alapba vissza kell nyomni a „jogtalanul és erkölcstelenül” a lakásalapba került 15 milliárdot. (Azóta tudjuk, hogy nem a kormány, hanem a Solt–Havas-indítvány elfogadása, az egykor volt pártingatlanok eladásából, bérletéből befolyt összeg TB-alapba juttatása jelenthet némi reménységet.) Elmarasztalják az MNB kamatpolitikáját, a hitelkibocsátás mikéntjét. A párt vezetői hiányolták az adósságszolgálati kötelezettségről szóló pontos adatokat. Hitelesen – mondják – csak az amerikai követség tájékoztatta őket, hogy az évi 3,5 milliárd dollár fizetése fontos ugyan, de még fontosabb a piaci viszonyokra való áttérés és a privatizáció. (Aha! De ez utóbbi meg az ország kiárusítása – mondja a párt –, és ez sehogy sem helyeselhető.) A 3,5 milliárd dollár egyébként pont annyi – állítják –, amennyit a 25%-os nyugdíjemelés tenne ki.

A csepeli nagygyűlésen nemcsak a nyugdíjakról vitáztak, hanem – mint minden hasonló szeánszon – a történelem emésztetlen gombócai is előgurulnak: utcanevek és a kommunista múlt, Kalamár József meg az ő ténykedése. (Illegális kommunista, főbíró, ’54-től tanácselnök, ’56-ban tisztázatlan körülmények között halt meg.)

Azt nem tudni, hogy a nyugdíjasok végül is csak erőt gyűjtenek, és nemsokára a Kossuth tér felé menetelnek (nyugdíjaspárttal vagy anélkül), vagy egyéb észrevétlen és a kormányzatnak további időt adó megoldásokat keresnek. Annyi azonban tudható, hogy fel sem vetődik, hogy adjon úgy is (mármint a kormányzat), ha nem kérik (mert ezt ígérte), mert nekik (nyugdíjasoknak) a kérés nagy szégyen.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon