Skip to main content

Történészi ténykedés tények nélkül

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Király Béla és a Forradalmi Honvédelmi Bizottmány


Király Béla tábornokot, a parlamenti SZDSZ-frakció tagját életútja tendenciózus elferdítésével igyekezett lejáratni Kubinyi Ferenc cikksorozatában a Magyar Fórum hasábjain. Kubinyi egyik állítása az, hogy Király Béla az 1956-os forradalom napjaiban „azt tűzte ki célul, hogy az összes karhatalmi fegyveres alakulat fölött átvegye a parancsnokságot” (Magyar Fórum, április 29.).

„Bizonyításul” Kubinyi előhozakodik Csongovai Per Olaf nevével; Csongovai a Tűzoltó utcai felkelőcsoport társparancsnoka volt, a forradalom leverése óta Franciaországban él. Király Bélát Csongovai javaslatára választották be a Forradalmi Honvédelmi Bizottmányba 1956. október 31-én. A cikkíró ezt a mozzanatot boncolgatja. Érvelésének az a lényege, hogy se Király nem említi Csongovai nevét a „Honvédségből néphadsereg” című emlékiratának megírásakor, se Csongovai nem tesz említést Királyról egy hosszú interjúban, amely az Igazság 1990. szeptemberi számában jelent meg. „Úgy látszik – teszi föl a pontot az i-re a cikkíró –, ismervén Király későbbi szereplését a forradalom végnapjaiban, illetve az emigrációban, egyszerűen nem akart emlékezni (mármint Csongovai) a forradalom tábornokára.”

’56. október 29-én, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon megalakult a Forradalmi Karhatalmi Bizottság, Király Béla vezetésével; ezt a lépést rögtön jóváhagyta Nagy Imre miniszterelnök is. Ami azonban a Forradalmi Honvédelmi Bizottmány alakuló gyűlését illeti, erről Király Béla előzőleg nem tudott. Ez a gyűlés a Honvédelmi Minisztériumban, 31-én hajnali 2-kor kezdődött meg. Egy küldöttség ment Királyért a HM-ből a Deák téri főkapitányságra, a tanácskozás akkor már két-három órája folyt. Kubinyi tehát tévesen írja azt, hogy a tábornok a Forradalmi Karhatalmi Bizottság jóváhagyása után a miniszterelnöktől azonmód a HM-be hajtatott (erre emlékiratában Király is rosszul emlékezett – v. ö. Hadtörténeti Múzeum Levéltára 126/58, valamint az alakuló gyűlésről készült jegyzőkönyv).

Az alakuló gyűlésen Csongovai javaslatára nemcsak a bizottmányba választották Királyt, hanem elnökké is. A javaslat első része még távollétében hangzott el, a második részéről pedig így ír a „Honvédségből néphadsereg” című emlékirat: „egy szabadságharcos felugrott az asztalra, magasra emelte a géppisztolyát, és a zajt túlkiabálva azt mondta: Vessünk véget a zűrzavarnak! Azt javasolom, hogy Király Bélát válasszuk meg a bizottmány elnökének!” Tehát a szerző nem ismerte név szerint Csongovait, de azért csak emlékezett rá. Ami pedig az Igazságban közölt interjút illeti: ez főleg a forradalom első napjaival foglalkozik, nem tér ki az új karhatalom szervezésére, tehát Király Béla szerepére sem. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy Csongovai nem akar emlékezni a forradalom tábornokára.

A HM-ben lezajlott események tehát nem bizonyítják, hogy Király, ahogy bekapcsolódott az eseményekbe, az összes karhatalmi fegyveres alakulat fölötti vezetést tűzte volna ki célul. Még inkább ellentmond ennek egy másik epizód, amely a Forradalmi Karhatalmi Bizottság november 3-i ülésén játszódott le. Marián István alezredes azt a határozati javaslatot terjesztette be, hogy az egybegyűltek rögvest vonuljanak a Parlament elé, és követeljék, hogy Királyt honvédelmi miniszterré nevezzék ki. Király ekkor felháborodott, és kijelentette: ha nem utasítják vissza ezt a javaslatot, lemond nemzetőr-parancsnoki tisztségéről, és elhagyja a termet. Erre nemcsak Király, hanem több fegyveres felkelő is így emlékezik.

Egyébként Király Béla forradalmi szereplésével kapcsolatban egyetlen dehonesztáló dokumentumot sem ismerünk. Jobb híján Kubinyi történész Király emlékiratából merít, azt igyekszik kiforgatni. Csakhogy nincs történészi ténykedés tények nélkül.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon