Skip to main content

Drog: ok vagy következmény?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Beszélő: Magyarországon a kábítószer-fogyasztás kialakulása, elterjedése a szipuzással kezdődött, majd később jött a gyógyszerek ilyen célú szedése, s utolsó fázisként jelentkezett a füvek, ill. kemény drogok megjelenése. Megfigyelhető-e valamilyen hasonló „fejlődési” folyamat a nyugati országokban is?

Richard Hartnoll: Az illegális narkotikumok használata jelentős mértékben a késő 60-as és a korai 70-es években jelent meg először Európa észak–északnyugati, s később délnyugati országaiban. Népszerűvé válásának okai az ifjúság szubkultúrájának hirtelen átalakulásában, szexuális normáinak változásában keresendők. E generációnak több pénze volt, mint bármely korábbinak, s érdeklődése leginkább a zene, a divat és a szabadság kérdései felé fordult. Míg a szülők állandó témája az volt, hogy mennyit is áldoztak ők a háborúban, a fiatalok idealisztikusabb beállítottságúak voltak, s saját harcaikat vívták az egyetemi mozgalmakban. Így vált a cannabis (marihuána, hasis) az üres hatalom szimbólumává, amit még fokozott illegális volta is. A hozzájutást is elősegítette a volt gyarmatokkal megerősödő kereskedelem.

Beszélő: Mi történt ezekkel a tömeges méretekben kábítózó fiatalokkal? Hogyan lett ebből ilyen komoly szociális probléma?

R. H.: Ezek a fiatalok később lassan felhagytak e szerekkel. Nem váltak függővé, nem haltak meg túladagolásban, s nagyobb bűnügyekbe sem keveredtek. A komoly problémák a heroinpiac megnyíltával kezdődtek. A hetvenes évek végén kirobbanó politikai konfliktusok (Iránban, Afganisztánban) megnövelték a piacot, s ’81–82-től a heroin elég széles körben hozzáférhetővé vált Európa nyugati felén. Megnövekedett a függővé válók és a halálos áldozatok száma. A heroin elterjedésének egy másik oka az volt, hogy a cannabishasználók általában csak szívták a drogokat, s úgy gondolták, ha ezt nem használják intravénásán, akkor nem válhatnak függőkké. Ennél fontosabb volt azonban a szociális háttér megváltozása. A heroin először a városok legszegényebb negyedeiben, ahol már amúgy is magasabb volt a bűnözés, kezdett elterjedni, illetve olyan fiatalok körében, akiknek nem volt mit veszteniük. Pl. Franciaországban a kirekesztett nemzeti csoportok, bevándorlók, Angliában a munkanélküliek között. Megjelent a csak önmagára, saját sikereire figyelő, önzőbb embertípus. A sikerorientált emberek kudarcaik hatására fordultak a kokainhoz. Míg korábban a drogot főleg élvezeti cikként használták, most egyre jobban elkezdték problémák megoldására alkalmazni. A korábbi középosztály helyett egyre több alsóbb osztálybeli kezdett kábítózni. (A legfelsőbb osztályból is néhányan, de náluk ez státusszimbólummá vált.) Nem a drogok használata okozott tehát szociális problémákat, hanem az új szociális problémák vezettek az újfajta drogok tömeges megjelenéséhez és elterjedéséhez.

Beszélő: Mit gondol, milyen „esélyeink” vannak nekünk, nálunk is elterjednek ezek a szerek? Magyarország hagyományosan élenjár a különböző önpusztító módszerek alkalmazásában. Elég ha a dohányzásra, alkoholfogyasztásra vagy a nap mint nap elfogyasztott altatókra és nyugtatókra gondolunk.

R. H.: A nagy gazdasági és politikai változások mindig rengeteg bizonytalanságot hoznak az emberek életébe. Megnövelik ugyan az aktivitási kedvet, de ugyanakkor nagy kudarcok lehetőségeit is magukkal hordozzák, s sokan válhatnak hirtelen kiábrándulttá. A fiatalok is új, eltérő identitást keresnek, mely lényegesen eltér a szülőkétől. Mindenesetre a kereslet potenciálisan jelentősen megnőhet. Elég, ha csak Spanyolországra gondolunk, ahol a Franco bukása utáni időszakban már megfigyelhettünk hasonló jelenséget.

Beszélő: Magyarország földrajzi helyzeténél fogva egyre inkább a kábítószeresek tranzitútjává válik. Mennyiben ronthatja ez tovább a helyzetünket?

R. H.: Ez inkább csak akkor lesz veszélyforrás, ha nem egyszerűen áthaladó forgalom helyszínévé, hanem elosztóhellyé is lesz. Azokon a helyeken ugyanis, ahol a tételeket más országok számára kisebb csomagokba osztják, ott egyrészt nő a belső piacra jutás esélye, másrészt kábítószerrel fizetik a munkában részt vevőket. Magyarországon mindenesetre, míg a forint nem lesz konvertibilis, nem számíthatnak nagy fizetőképes keresletre, s ezért nem igazán éri meg kibontani a németeknek szánt árut. De ezt a harcot úgysem lehet elsősorban a drogbeáramlás felől megvívni. Sokkal inkább a belső szociális problémákra kellene összpontosítani.

Beszélő: A nemzetközi együttműködés inkább csak a rendőrség oldaláról látszik megvalósulni. Lehet, hogy esetleg egy ország határain vagy egy politikai rendszeren belül sikeresebbek lehetünk?

R. H.: A nemzetközi együttműködésben valóban vannak problémák, de ezt a kérdést, úgy érzem, leghatékonyabban úgyis helyi szinten lehet megoldani. Országos szinten jobb, ha arra koncentrálunk, hogy ne keltsünk pánikot, s ezzel ne kergessük illegalitásba a fogyasztókat, ne rekesszük ki még jobban az amúgy is kirekesztődött embereket. Az igazi munka kerületi, közösségi szinten folyhat. Az elsődleges feladat a megelőzés: felvilágosítással és olyan korosztályos programok rendezésével, amelyek izgatják a fiatalokat, pl. sport, igazi nekik szóló zene stb.

Nagyon hatékonyan tudnak dolgozni az úgynevezett közösségi munkások. Az Egyesült Királyságban ezek olyan szociális munkások, akik farmerban elvegyülve az emberek között munkálkodnak. Megtalálhatók a bárokban, utcasarkon, s mindenki feszélyezettség nélkül beszélhet velük a problémáikról, anélkül hogy el kellene mennie egy hivatalba vagy rendelésre. Ez a rendszer jól elterjedt Hollandiában, Németországban stb. Természetesen az ő munkájuk kiterjed az alkohol, szexuális és egyéb problémákra is, melyek nem elválaszthatóak a drogfogyasztástól. Nagy szükség van ambuláns rendelésekre is, s kifejezetten fiatalokkal foglalkozókra, mert a pszichoterápiás intézetek az ő kezelésükre nem igazán megfelelőek.

Beszélő: Manapság két alapvető nézőpont ütközik a drogproblémák megoldásának kérdésében. Az egyik fél a rendelkezések szigorítását, a büntetések jobb végrehajtását látja a legjobb eszköznek, míg a másik, az alkoholhoz és a cigarettához hasonlóan a cannabis törvényessé tételében látja a megoldás kulcsát. Ezek a csoportok szívesen hivatkoznak Hollandia példájára. Ön hogyan foglalna állást?

R. H.: Természetesen szabályozásokra szükség van, láthatjuk ezt az alkohol és cigaretta esetében is. Nálunk például 16 éves kor alatt nem lehet alkoholhoz jutni. Az én véleményem azonban az, hogy a cannabis-ról fel kellene oldani a büntetőjogi korlátozásokat, s helyettük csak szabályozást vezetni be. Nagy-Britanniában ugyan tiltottak e szerek, kis mennyiség esetén a gyakorlatban mégsem jutnak el ezek az esetek a büntetőeljárásig. Tapasztalataim azonban a nyugati országokból valók.

Beszélő: Tehát ön hogyan oldaná fel a büntetéseket?

R. N.: A használók esetében minden drogról feloldanám a büntetést. A füvek esetében a kis mennyiségben árusítókat sem büntetném. Hosszú távon úgyis ki kell alakulnia e téren egy hasonló rendszernek, mint az alkoholé. Természetesen csak lépésenként. De egyes országoknak nem hiszem, hogy lesz módjuk ezt elkerülni. A cannabis nem okoz súlyos problémákat egyébként sem, s talán kevésbé veszélyes is, mint az alkohol. A kemény drogok veszélyesek, s ezért a terjesztésük ma erős kontrollt igényel. E kérdés megoldásához inkább a megközelítést kellene megváltoztatni: úgy kezelni, mint például az alkoholizmust – betegségként. Az emberek hozzáállását kell megváltoztatni, s szociális helyzetüket. A törvény szigorítása csak még inkább elmérgesíti a helyzetet.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon