Skip to main content

Visinszkij-doktrína

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A sztálini tisztogatások főállamügyésze büszke lehetett magára, amikor egyszercsak frappánsan szavakba tudta önteni azt, amit addig nem mondtak csak tettek: „inkább tíz mást is főbe kell lőni, mint egyetlen kártevőt futni hagyni”. E doktrínában nyoma sincs a történelmi szükségszerűség áldozataival együttérző forradalmi szentimentalizmusnak. Inkább azt sejteti, hogy az ártatlanok se olyan biztos, hogy ártatlanok, elég lenne egy kissé megkaparni a felszínt, bizonyosan kiderülne róluk egy s más; pusztán önmagában az a tény, hogy vannak, lehetőséget ad a bűnösöknek, hogy megpróbáljanak elvegyülni köztük, tehát létükkel akadályozzák a forradalmi igazságszolgáltatást – ami már elegendő bűn ahhoz, hogy tarkón lőjék az egész bagázst. Visinszkij előtt csupa amatőr tizedeltetett meg utcákat, falvakat, városokat, hadseregeket – ő meghirdette a megkilenctizedelést, sőt a megtíztizedelést. Ha a sztálinizmus ma már negyvenmillióra becsült áldozatára gondolunk, akkor azt kell mondanunk, hogy a főügyész meglehetősen konzekvensen tartotta magát az általa kifejtett elvhez.

E zseniálisan egyszerű felismerés jegyében szorgoskodtak a sztálinista csatlósállamokban ügyészek, bírák, titkosszolgálatok. Számos jel van arra, hogy tegnapig a Securitate is megmaradt a főügyész leghűségesebb tanítványának. Ám a Magyar Nemzet ez évi első száma bemutat egy magyar államhivatalnokot (történetesen kémfőnök a becsületes mestersége), akinek szavaiban fellelhetők a Visinszkij-doktrína nyomai. Illetve, ha csak a szavaiban lennének fellelhetők… Benkő Ferenc ezredes a magyar kémelhárítás vezetője nyilatkozik a Securitate-val vívott harcukról: „A két ország viszonyának elmérgesedésével egy időben erősödött fel a Securitate tevékenysége hazánk ellen. Különösen aktívvá váltak a menekültáradat elindultával, amely megsokszorozta lehetőségeiket, s ugyanilyen arányban a mi feladatainkat. Magyarország kész volt befogadni a menekülteket, de azt is tudtuk, hogy köztük a titkosszolgálat tagjai is beszivároghatnak. Szűrőrendszert hoztunk létre, amellyel igyekeztünk felderíteni az ügynökgyanús egyéneket.” Szavaival idáig gondolom bárki egyetérthet. Ám ekkor a magyar kémfőnök hirtelen vált és szemrehányóan így folytatja: „Megnehezedett a feladatunk azt követően, hogy csak ritkán és rendkívül indokolt esetben fordíthattunk vissza bárkit is.” „Ritka és rendkívül indokolt eset” az, ha valakiről bebizonyosodik, hogy secu-ügynök. De szegény Benkő ezredestől elvették azt a lehetőséget, hogy gyakran és indokolatlanul is bárkit kitoloncoljanak Romániába, mint ahogy 1989 elejéig, a magyar demokratikus ellenzék tiltakozásáig tették.

Az ellenzék közbelépésekor a magyar hatóságok a menekülteknek már 25%-át adták át megbilincselve a secunak. Ennyi ügynök jött volna hozzánk?! Ez nyilvánvalóan képtelenség. Benkő ezredes szűrőrendszere olyan logika szerint működött, hogy minél több menekültet toloncol vissza, annál nagyobb eséllyel keverednek a korpa közé a disznók, vagyis az ügynökök az ártatlanok közé.

A magyar kémelhárítás két év alatt több ezer ártatlan embert adott át Európa legzsarnokibb rendszerének, bízva benne, hogy lesznek köztük bűnös szándékúak is. E szervezet vezetőjének még ma sincs lelkiismeret-furdalása a bebizonyosodottan ártatlanok miatt sem. A magyar kémelhárítás feje öntudatlanul (?) a Visinszkij-doktrína alkalmazója lett, s értetlenül panaszkodik, amikor ebbéli tevékenységében némiképp akadályozták holmi demokráciára meg törvényességre hivatkozva.

Ezredes úr! Időközben Európa megváltozott. Igazodj!


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon