Skip to main content

[Az éhínség és a zsidóság]

Vissza a főcikkhez →


Az 1933-as éhínség és a zsidóság kérdése, még teljes egészében feltárásra vár. Kertelés nélkül el kell ismerni, hogy a bolsevik kommunista párt és megtorló különítményei tevékenységében zsidó nemzetiségű személyek is részt vettek, ami – szemtanúk elbeszélései szerint – csak fokozta az antiszemita hangulatot Ukrajnában. A harmincas évek végén Ukrajnában kb. 2,5 millió zsidó élt, ezek fele a nagyvárosokban. A pártszervek vezetői között (akiknek teljes létszáma kb. 312 000 volt) a zsidók aránya 20,7 százalékot tett ki, az összesen 2000 bíró és ügyész körében pedig 31 százalék volt a zsidók aránya.

Nem szeretnék ezekből az adatokból olyan következtetéseket levonni, hogy magas-e avagy sem ez az arány. Az azonban bizonyos, hogy a „nemzetiségi optika” sajátosságainak következtében egy zsidó kommunista funkcionárius és egy zsidó csekista jóval nagyobb gyűlöletet váltott ki, mint ukrán vagy orosz nemzetiségű társa. „Miért bíráljuk még most is a rég halott vezéreket, Sztálint, Brezsnyevet, miért rázzuk az öklünket még most is, a verekedés után, amikor Lazar Mojszejevics Kaganovics elvtárs még mindig él? – kérdezi egy kijevi polgár 1988-ban (!) kelt levelében. Az ő lelkén szárad többmilliónyi ukrán ember szenvedése, az ő lelkén szárad több száz templom lerombolása, több millió hívő lélek kiüresedése. Miért nem őt, az »örök zsidót« ítélik el?” Vannak persze olyanok, akik nem egy-egy zsidót, hanem az egész zsidóságot teszik felelőssé, például az ukrán éhínség miatt. Az ukrán zsidó parasztok valódi helyzete, amit elsőként Alekszandr Najman kísérelte meg föltárni a közelmúltban a Vmnyicai megye zsidó kolhozainak állapota alapján, ugyanolyan végzetes volt, mint akármelyik másik nemzetiségé: „Elérte őket a végkimerülés – fekszenek a hideg, fűtetlen házakban, és várják a halált…”
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon