Skip to main content

Levélszekrény

A Hejettes Szomjazók Felhívása


A Művészetek fiatal demokrata Rajongói, Támogatói és Csinálói

FELbuzdulva a Fiatal Demokraták Szövetségének önszerveződésétől, torokszorítónak és már gyermekkorunk óta kívánatosnak tartva a szerelmet és az általuk megfogalmazott politikai értékeket, kezdeményezzük a Művészetek fiatal demokrata Rajongóinak, Támogatóinak és Csinálóinak ha nem is a szövetségét, nem is a szövetét, hanem szőttesét (ha már fontosak a szavak).

miért?

1. mert miért ne?

2. mert több fenék több rúgást bír ki. Talán.
Válaszait aláhúzással kérem jelölni

A Zala Megyei Tanács kérdőíve


Figyelem: VÁLASZAIT ALÁHÚZÁSSAL KÉREM JELÖLNI

1. Melyik nyugati nyelven képes írni-olvasni, alapfokon beszélni, pl: híreket megérteni?

írni-olvasni                    beszélni

– angol                         – angol

– német                     &nb
U. V. [Somogyi János]: Mi mire alkalmas?


„Az volt az igaz Magyarország,aminek a határát még három tenger mosta.”

„Mennyivel jobb lenne, ha a sok orosz elmenne már a fenébe.”

„’56-ban forradalom volt, és nem ellenforradalom.
vitéz: Engedélyezett illúziók


Az újmódi társadalomszervezés,az emberek újbóli megnyerése nemcsak az úgynevezett másként gondolkodók, de a hatalom mostani urai számára is szükségessé vált. Szükségessé vált, hogy ők is megpróbáljanak újra tagokat, szimpatizánsokat szerezni saját céljaik érdekében. A másként gondolkodók körét, a valódi reformokra vágyók körét az ország gazdasági helyzete, az egyre nyilvánvalóbb injúriák szélesítik tömegessé.

Levelező: A magyar nők nem akarnak szülni?


Egy totális válságban levő, a válság megoldásábantehetetlen, tenni nem tudó, nem akaró hatalom a problémák elfeledésére igyekszik megtalálni – és meg is találja! – társadalmának legvédtelenebb rétegét, és ez ellen a réteg ellen indít támadást.

A Levélszekrényhez


A Beszélő szerkesztői gyakran találnak levélszekrényükben álnévvel, betűjellel jegyzett vagy névtelen leveleket: reflexiókat korábbi cikkeinkhez, közlésre szánt egyéb írásokat, meghökkentő dokumentumokat. Sokszor szívesen vitáznánk róluk, erre azonban nincs módunk, mert a szerző személyesen nem jelentkezik. E számunkban ötöt közlünk az ily módon hozzánk érkezett írásokból.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon