Skip to main content

[Neményi László]

(nl) [Neményi László], (T. P.) [Tálas Péter], [Neményi László]: Újból: Bosznia / Vihar a német utódpártban / Szolidaritás és lovas rendőrök


Újból: Bosznia

A vég nélküli rettenet unalmassá vált: a boszniai háború rutinhírei lassacskán beleolvadnak a háttérzajba. Éppen ezért alighanem sokakat meglepetésként ért az a nem rutinhír, hogy a NATO a múlt csütörtökön bombatámadást intézett egy Pale melletti szerb lőszerraktár ellen.

A kiváltó ok: a bombázást megelőző napokban a boszniai szerbek a szokásosnál jóval gyakrabban és súlyosabban sértették meg a különböző ENSZ-határozatokat.
(nl) [Neményi László], K. I. [Kiss Ilona], [Neményi László]: Amerikai–japán autóvita / Kinkel feladta / A belorusz négyigenes


Amerikai–japán autóvita

Az Egyesült Államok a múlt kedden drasztikus lépésre szánta el magát a Japánnal folytatott kereskedelmi vitájában: Washingtonban bejelentették, hogy június 28-tól büntetővámot szabnak ki tizenhárom japán luxus-autótípusra, ha a japánok addig nem tesznek eleget a piacuk megnyitására irányuló amerikai követeléseknek. A tervek százszázalékos vámtételekről szólnak, ami egy csapásra megduplázná a japán luxusautók árát, és így eladhatatlanná tenné őket.


(–) [Neményi László], SZ. J. [Szabolcsi János], [Neményi László]: Jospin vagy Chirac? / Milliárdokra kacsingatva / A plutónium titkos útjai


Jospin vagy Chirac?

A francia elnökválasztás első fordulója után az elemzők meglehetősen keserűek. Franciaország politikailag öt részre szakadt: a szélsőbal, a szocialisták, Chirac hívei, Balladur tábora és a szélsőjobb egyaránt mintegy ötödét szerezték meg a leadott szavazatoknak.

A franciák 80%-a ment el szavazni: ez ebben a szerencsés országban kevésnek számít.
N. L. [Neményi László], [Kiss Ilona], [Neményi László]: Háború az őserdőben / FÁK-csúcs Alma-Atában / Támadás a nemzet becsülete ellen


Háború az őserdőben

Mivel a háborúban az első áldozat mindig az igazság, senki sem tudja pontosan, hogy melyik fél kezdte a legújabb – egyelőre alacsony intenzitású – határháborút Peru és Ecuador között. Annyi azonban biztosnak látszik, hogy gyors rendezésre nincs kilátás, mivel ezt nem is akarja senki.


[Neményi László]: Az elnök állapota / Vihar egy Brandt-feljegyzés körül / Gyilkos-e Lee Clegg közlegény

 
Az elnök állapota

Az amerikai elnököt az alkotmány kötelezi, hogy évente egyszer beszámoljon a kongresszusnak az Egyesült Államok helyzetéről. A ködbe vesző múltban a „State of The Union Address”-nek, az „unió állapotáról” tartott elnöki beszédnek tényleg ez is volt a funkciója: a végrehajtó hatalom feje számot adott tevékenységéről és annak következményeiről az összegyűlt törvényhozóknak. Mára az alkotmányos valóság megváltozott.


(manó) [Neményi László], [Neményi László]: Olasz kormánytotó / Az örökzöld Barschel-ügy / Változás a CIA élén


Olasz kormánytotó

A Berlusconi vezette jobboldali koalíció nem bírt ki kormányon teljes kilenc hónapot. Az első olasz köztársaság politikai viszonyait alapul véve ez nem is botrányosan rossz eredmény: körülbelül ennyi volt a második világháborút követő fél évszázadban az olasz kormányok szavatossági ideje. Csakhogy Olaszországban többek között éppen azért került sor alkotmányváltoztatásra, mert az olaszoknak már elegük volt a rituálisan ismétlődő kormányválságokból.


[Neményi László]: A vád tanúja / Ami sok, az sok / Német szocdemek Achilles-sarka


A vád tanúja


Thrillerek készülnek ilyen anyagból: adva van egy halálában mítosszá vált politikai aktivista; egy radikális vallási-politikai szekta és széles körben indulatokat keltő vezére; egy harminc évvel ezelőtt elkövetett, nem minden részletében felderített gyilkosság; egy apja halálát állítólag feledni és megbocsátani nem tudó fiatal nő; egy gyanús rendőrspicli; egy állítólagos gyilkosságra való felbujtás.

Két héttel ezelőtt a Minnesota állambeli Minneapolisban vád alá helyezték Qubilah Bahiyah Shabazzt, az 1965-ben meggyilkolt fekete polgárjogi vezető, MalcB. G. [Bódis Gábor], N. L. [Neményi László], [Neményi László]: Végjáték Boszniában? / A széthúzó trojka / Norvég nem az Európai Unióra


Végjáték Boszniában?


A NATO kétszeres bombatámadása a legnagyobb harci cselekmény Európában a második világháború óta, mégis úgy tűnik, hogy a világ végérvényesen cserbenhagyja az ENSZ egyik tagállamát, Bosznia-Hercegovinát.

A háború fejezete a bosnyák kormánycsapatok őszi offenzívájával kezdődött, s néhány hét alatt látványos sikereket hozott, főleg a bihaci zsebnek nevezett nyugati részen, amely az összekötő csoport terve szerint a muzulmánokat, illetve a horvát–muzulmán államszövetséget illetné meg.H. I. [Halász Iván], N. L. [Neményi László], [Neményi László]: Bill és Borisz ötödször / Biztató republikánus kilátások / Azerbajdzsán: Olajcsata


Bill és Borisz ötödször


Az első Clinton–Jelcin-csúcstalálkozó szűk két évvel ezelőtt Vancouverben jött létre. Jelcin kérelmezőként jelent meg a kanadai városban, és hálás lehetett, hogy egy megértő Clinton nem teljesen üres kézzel engedte haza: kapott, ha mást nem is, ígéreteket ajándékcsomagolásban, valamint alkalmat arra, hogy államférfiként lépjen fel.

Gereben Ágnes, N. L. [Neményi László], [Neményi László]: A kontinens elszigetelődött / Franciaország masírozik / Régi-új elnökök


A kontinens elszigetelődött

Egy kivételével minden napirendi pontot rendben letudtak a múlt héten Korfu szigetén megtartott európai csúcstalálkozó résztvevői: ünnepélyesen aláírták Ausztria, Svédország és Norvégia csatlakozási szerződését, partnerségi egyezményt kötöttek Oroszországgal, megszavaztak egymilliárd márka segélyt Ukrajnának veszélyes atomerőműveinek üzemen kívül helyezésére, határoztak az európai úthálózat fejlesztéséről, állást foglaltak foglalkoztatáspolitikai kérdésekben.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon