Skip to main content

Jospin vagy Chirac? / Milliárdokra kacsingatva / A plutónium titkos útjai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Jospin vagy Chirac?

A francia elnökválasztás első fordulója után az elemzők meglehetősen keserűek. Franciaország politikailag öt részre szakadt: a szélsőbal, a szocialisták, Chirac hívei, Balladur tábora és a szélsőjobb egyaránt mintegy ötödét szerezték meg a leadott szavazatoknak.

A franciák 80%-a ment el szavazni: ez ebben a szerencsés országban kevésnek számít. A húsvéti vakáció kellős közepén…

Az első forduló előrejelzéseiből várható volt a második fordulóba jutók személye (Jospin és Chirac), meglepetést okozott azonban a szocialista jelölt első helye és Chirac szavazatainak jelentős csökkenése az utolsó ismert közvélemény-kutatási adatokhoz képest (a felméréseket az utolsó héten már nem lehet nyilvánosságra hozni). Igaz, hogy az előző két elnökválasztáskor ugyanezt a jelenséget lehetett megfigyelni: Chirac mindkétszer jóval kevesebb szavazatot kapott, mint amennyit jósoltak neki!

Lionel Jospin 23,3%-a minden szocialista várakozást felülmúl. Feddhetetlenségét, intelligenciáját, határozottságát ellenfelei is elismerik. A munkaidő-csökkentés mézesmadzagát neki sikerült a legeredményesebben elhúzni választói orra előtt. Azt is jól fogadták, hogy öt évre csökkentené az államelnök hivatali idejét, míg második fordulóbeli ellenfele szívesen kitöltené mind a hét évet…

Jacques Chirac 20,84%-a csalódást okozott Párizs polgármesterének. Hívei azzal vigasztalják magukat: a lényeg az, hogy bejutott a második fordulóba, ott már a jobboldal győzelme nem lehet kétséges.

Edouard Balladur miniszterelnök (18,58%) emelt fővel, méltóságteljesen viselte vereségét. Azonnal bejelentette, hogy fenntartás és feltétel nélkül támogatja Chiracot a második fordulóban, és hogy nincs szándéka visszavonulni a közélettől.

Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali, idegenellenes Nemzeti Frontjának kerek 15%-a a mozgalom eddigi legjobb eredménye. Ha a Le Pen által az epigonjának és parazitának aposztrofált Philippe de Villiers 4,74%-át hozzáadjuk, a szélsőjobb 20%-nál tart! („Mit szólna a világ, ha ez Németországban lenne így?” – kérdezte egy német újságíró.) Le Pen sikerét határozott eurobürokrácia-ellenességének és a bevándorlással kapcsolatos problémák súlyosbodásának szokás tulajdonítani. De miért szavaznak vajon Le Penre szinte egyöntetűen azok az elzászi parasztok, akiknek a falujában egyetlen bevándorló sincs? (Elzászban Le Pen győzött mintegy 25%-kal!)

A kommunista Robert Hue teljesítménye (8,64%) tisztes, jobb, mint elődjéé volt ’88-ban, de a kommunisták kétszámjegyű eredményt reméltek. A szélsőbalos (saját megfogalmazásuk szerint „trockista”) Ariette Laguiller 5,3%-a vaskos meglepetés. Ariette (bocsánat, de mindenki csak így nevezi) negyedszer indul, rendszerint 2%-ot kap, és most egyszerre ez a kiugró eredmény! Világos, hogy a fennálló rendszer ellen tiltakozó, negatív szavazatokról van szó, mégis meglepte az elemzőket, hogy a szovjet rendszerek összeomlása után egy fejlett, demokratikus országban több millióan szavaznak a szélsőbalra.

Az egyetlen zöld jelölt, Dominique Voynet 3,32%-ot, az időközben egy fasisztoid amerikai csoport európai kapcsolataként azonosított Jacques Cheminade 0,28%-ot szerzett.

Mi lesz május 7-én, a második fordulóban? Az első közvélemény-kutatások 57-43 arányban Chiracot jósolják győztesnek. A választási matematika is ezt támasztja alá. Az elemzők mégis nagyon óvatosak. Chirac már kétszer veszített el elnökválasztást, az első fordulóban mindkétszer nagyjából ugyanannyi szavazatot szerzett, mint most, a második fordulóban pedig nem kapta meg elég nagy számban a másik jobboldali jelölt szavazatait. A kommunista szavazók valószínűleg nagyobb számban fognak elmenni és Jospinre szavazni, mint a jobboldaliak Chiracra. Le Pen és Chirac oly mértékben gyűlölik egymást, hogy merőben valószínűtlen, hogy a szélsőjobb vezére Chirac támogatására szólítson fel. (Mindenesetre május 1-jére, Jeanne d’Arc ünnepére ígéri nyilatkozatát.) Az is igaz azonban, hogy a jobboldalon nagyon nem szeretnének egy újabb szocialista elnököt látni. Feltehetőleg sok fog múlni a május 2-ára tervezett nagy televíziós Jospin–Chirac-vita kimenetelén. Chiracnak nem ez a fő műfaja…

A vesztesek és munkatársaik a választás estéjén mindenesetre egy dologban egyetértettek: mindenért a közvélemény-kutatók a felelősek, náluk jobban már csak a felmérések eredményeit kommentáló sajtó hibáztatható…

SZ. J.

Milliárdokra kacsingatva

A Chryslert, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb autógyártó cégét az a veszély fenyegeti, hogy egy cégfosztogató (corporate raider) áldozatává válik. De rendőrért nem érdemes kiáltania, ugyanis a cégfosztogatás, illetve az azt megelőző-bevezető ellenséges átvétel (hostile takeover) teljesen legitim pénzkereseti módszer. És igen kevés kockázattal járó módszer: a cégfosztogatónak csak kényesebb ízlésű (és sokkal-sokkal szegényebb) kortársai megvetését kell elviselnie. Abból viszont – miként a technikával kapcsolatos műszavak is bizonyítják – mindig bőven van raktáron. Ez persze Kirk Kerkoriant, a Chrysler megvásárlására ajánlatot tevő milliárdost semmitől sem fogja visszatartani.

Kerkorian – szegény örmény bevándorlók gyermeke, aki középiskoláit sem fejezte be, és egy ideig hivatásos boxolóként kereste kenyerét – 1990 decemberétől fogva 12 dollár alatti árfolyamon felvásárolta a Chrysler-részvények szűk tíz százalékát. Ez önmagában sem volt rossz üzlet, hiszen a részvények mára már 60 dollárt érnek, miközben Kerkorian azért osztalékot is kapott. Nagyszerdán Kerkorian azzal az ajánlattal állt elő, hogy 22,8 milliárd dollárért – 55 dolláros részvényárfolyamon – átveszi az egész konszernt. Ha az üzlet létrejön, ez lenne minden idők második legnagyobb cégátvételi akciója. (Az RJR Nabisco dohány- és élelmiszerkonszernért 1988-ban 24,5 milliárd dollárt tettek le az asztalra.) Ha nem – és a cég állásaikat féltő vezető menedzserei nagyon ellenzik –, Kerkorian akkor sem járt rosszul. Ajánlatát követően a Chrysler-részvények örömükben a magasba szökkentek, és Amerika „egyik legjobb szimatú, de legirgalmatlanabb cégfosztogatója” – így a New York Times – már a múlt hét közepéig 300 millió dollár árfolyamnyereséget könyvelhetett el.

Kerkorian mögött egyelőre nem áll bank vagy befektető csoport, így nem egészen világos, hogy pontosan miként hajtja föl a hatalmas összeget. Az viszont igen, hogy miként akarja visszafizetni. Számára a Chryslerben a vágy egyáltalán nem titokzatos tárgya a cég 7,6 milliárd dolláros készpénzkészlete, amelyet az óvatos – a hamburgi Zeit szerint: túl óvatos – menedzsment sanyarúbb időkre és fejlesztési célokra tett félre. Kerkorian a Chryslert legalábbis részben abból a készpénzből akarja megvenni, ami a cég tulajdona.

Ez természetesen nem jó a Crysler-nek. Munkahelyek kerülhetnek veszélybe (és nemcsak a vezető menedzsereké), megrendülhet a cég pénzügyi biztonsága, nem lesz felvértezve a következő konjunkturális apály ellen. Éppen ezért pikáns vonatkozása az ügynek, hogy Kerkorian eddigi egyetlen szövetségese az a Lee Iacocca, aki már kétszer megmentette a Chryslert a pénzügyi összeomlástól. (Kétségtelen menedzseri képességei mellett azáltal, hogy a nemzeti büszkeség húrjain játszva – ne adjuk meg magunkat a japán autóiparnak! – rábeszélte az amerikai adófizetőket a Crysler megsegítésére.) Iacocca ugyan csak rongyos 50 millió dollárral lenne benne az üzletben (Kerkorianhoz képest koldusszegény), de vele együtt alighanem könnyebb társbefektetőket találni. De a társtettesi szerep elvállalásával Iacocca megrongálta saját emlékművét. „Keserű csalódást” okozott azoknak, akik elhitték, hogy az „amerikai autóipar érdekeit viseli a szívén” – írta vezércikkében a New York Times. Pedig Iacocca motívuma valószínűleg nem elsősorban a pénzéhség. A legendás iparkapitányt 1992-ben puccsal távolították el a Crysler éléről és küldték udvariatlanul nyugdíjba. Neki valószínűleg akár némi veszteséget is megér, ha utódjáról, Robert Eatonről nem sértődött nyugdíjasként, hanem egy befektető csoport tagjaként mondhatja el korántsem hízelgő véleményét.

A plutónium titkos útjai

A múlt héten már írtunk ebben a rovatban a német plutóniumgate-ről, a hamburgi Spiegel által kirobbantott titkosszolgálati botrányról. A lap jól dokumentált tényekkel alátámasztott vádja szerint a BND, a német titkosszolgálat szervezte meg és finanszírozta annak a plutóniumnak Németországba kerülését, amelyet tavaly augusztusban foglaltak le a müncheni repülőtéren. Az ügyet a múlt hét csütörtökén hétórás zárt ülésen tárgyalta meg a Parlamenti Ellenőrző Bizottság.

Bernd Schmidbauer, titkosszolgálatokat koordináló miniszter és több más konzervatív politikus szerint a BND tisztázta magát a vádak alól: nem igaz az, hogy a plutóniumcsempészést „megrendezte”. Az egyik kereszténydemokrata politikus egyenesen arról beszélt, hogy a Spiegel-cikk „hatalmas szélhámosság”. Az ellenzéki szociáldemokraták és zöldek továbbra is másként látják az ügyet, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelik. (A bizottság most szerdán – lapzárta után – már minden bizonnyal meg is kezdte munkáját.) A szociáldemokraták továbbra is úgy gondolják, hogy a titkosszolgálat hibát követett el, a zöldek pedig – bár elismerik, hogy az értelmezésről vitatkozni lehet – megerősítve látják a Spiegel által felhozott tényeket. Mégis elhangozhatott valami a Parlamenti Ellenőrző Bizottság ülésén, ami arra kényszerítette az ellenzéket, hogy hátrább rendelje az agarakat. A szombati Frankfurter Allgemeine kommentárja kiemeli, hogy a zárt ülés óta az ellenzék az eddigi formában nem ismételte meg a BND-vel szembeni szemrehányásait, és Schmidbauert sem vádolja kifejezetten hazugsággal. Valószínűleg arról van szó, hogy a BND-nek sikerült a képviselőket valamelyest meggyőzni: oka volt feltételezni, hogy a feketepiacon Oroszországból származó hasadóanyag „csavarog”. Ha ez így van, akkor a BND legrosszabb esetben jóhiszeműen tévedett. De vehet az egész botrány a BND számára még kedvezőbb fordulatot is: lehet, hogy egyszerűen megfeneklik egy végeláthatatlan filológiai vitában. Csak a szó „szűk értelmében” lehet „megrendezésről” beszélni – érvel a BND oldalára álló Frankfurter Allgemeine: – „látszatüzletet kötöttek, hogy elfoghassák a plutónium felkínálóit, és minél több sötét csatornát eltömhessenek.”

Lehet. De azért a BND nem teljesen biztos a dolgában. Bizonyára attól tartva, hogy a vizsgálóbizottság fatálisan félreérti szándékait, kiépített egy második védelmi vonalat is. Az ügyben igazán illetékesek a bajor hatóságok voltak – jelentette ki Schmidbauer. „A bajor tartományi bűnügyi hivatalért és rendőrségért nem vagyok felelős” – tette hozzá. Éppen ezért sem azt nem tudja megmondani, hogy az ügy kezelése során „követődtek-e el” hibák, sem azt, hogy ezekért a bajor hatóságok felelőssé tehetők-e. A kormánykoalícióhoz tartozó liberálisok mindenesetre kifogásolják, hogy nem volt megfelelő az együttműködés a BND és a bajor tartományi hatóságok között. Az együttműködés hiánya alighanem abban nyilvánult meg, hogy míg a BND egy belső utasításnak engedelmeskedve elutasította egy szabadúszó ügynökének agent provocateuri felajánlkozását, a bajor hatóságok ezt örömmel elfogadták.

A legeredetibb érvet Marschewski képviselő, a CDU/CSU-frakció belpolitikai szóvivője hozta fel a BND védelmében: nem hiszi, hogy a BND valamit is megrendezett, hiszen a BND-nél „minden felelős tudja, hogy az ilyesmi egy nyitott demokráciában nem marad rejtve”.

(–)
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon