Skip to main content

Ki kerül a világ közepére?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Francia elnökjelöltek


Kilenc jelölt szerezte meg végül is az induláshoz szükséges ötszáz ajánlást (polgármesterek és különféle szintű képviselők ajánlhattak). Az elmúlt hetekben ketten léptek vissza: a baloldali radikális Jean-Francois Hory, akinek (amúgy is csekély) esélyeit a radikálisok vezető személyiségének, Bernard Tapie-nak nagyon rosszul álló vesztegetési pere végképp megsemmisítette, valamint a három (!!) környezetvédő jelölt közül Brice Lalonde. Egy másik környezetvédő, Antoine Waechter nem tudta megszerezni a szükséges ajánlásokat.

Az állva maradtak közül hárman küzdenek reális eséllyel a második fordulóba kerülésért: Chirac, Balladur és Jospin. Mégsem érdektelen a másik hattal megismerkedni.

A legrejtélyesebb figura az obskúrus Jacques Cheminade, aki meglepő módon vagy hétszáz ajánlást gyűjtött össze, viszont a közvélemény-kutatások nem jósolnak neki kimutatható szavazatmennyiséget. Programja modernizálással kapcsolatos frázisokból áll, még az sem világos (számára sem!), hogy jobb- avagy baloldalinak kell-e tekinteni.

Legfeljebb 1-2 százalékra számíthat a (végül is egyetlen) környezetvédő elnökjelöltnő, a rokonszenves Dominique Voynet. Minden kedvessége ellenére sem felejtik el a választók, hogy a francia zöldek évek óta főleg egymást marják. Cousteau kapitány pedig, aki (a hajléktalanokat támogató, öreg szerzetessel, Pierre abbéval együtt) az az ember, akire a leginkább hallgatnak a franciák, biztosította a választókat arról, hogy mindhárom esélyes jelölt tisztában van a környezetvédelem fontosságával, különben is úgy véli, a zöldek ne politizáljanak, hanem szakértsenek.

Ariette Laguiller, a kemény baloldal képviselője, aki immár negyedszer elnökjelölt, a szokásos három százalékára számíthat. Gyűlésein másutt gondosan került kifejezések hangzanak el: azonnali világforradalomról beszél, a kommunizmusról, mint a világ jövőjéről, kizsákmányolásról és osztályharcról. Ariette anakronisztikus, de őszinte és hiteles személyiség: az elit értelmiség egy része, amikor éppen nagyon elege van a képmutató politikai cirkuszból, rá szavaz.

Philippe de Villiers 6-7 százalékra számíthat. Ez a fiatal, jó megjelenésű, szenvedélyes ember, miután végigkalandozta a jobboldalt, mindenkiben csalódott, és úgy döntött, Isten őt választotta ki Franciaország megmentésére. Gyűlöli a politikai élet szereplőit, a pénz mindenhatóságát, az erkölcsi süllyedést, a kábítószereseket és a homoszexuálisokat. Az egyesült Európa elszánt ellensége. Vendée képviselője, és vállalja az ellenforradalmi Vendée történelmi örökségét. Le Pennél elegánsabb, szalonképesebb és modernebb.

Robert Hue Georges Marchais utódja a kommunista párt élén. Örökké mosolygó, lezser, pergő nyelvű, jól kitalált figura, aki visszahódította a hagyományos kommunista szavazótáborból az elődje hosszú politikai haldoklása alatt elpártolt szavazók egy részét. 8-9 százalékra számíthat. Sok függ attól, hányan alkalmazzák a „hasznos szavazat”  (vote utile) elvét, és kommunista meggyőződésük ellenére Jospinre szavaznak, hogy a baloldal képviseltethesse magát a második fordulóban. Hue különben sok újjal nem állt elő Marchais-hoz képest, népszerű javaslatait (35 órás munkahét azonnali bevezetése változatlan fizetéssel, a nagy jövedelmek adójának megnégyszerezése) olyan nagyon komolyan azért senki sem veszi.

Le Pennek 13 százalékot jósolnak! A rasszista, idegengyűlölő jobboldal táborához újabb csoportok csapódtak, mert tartanak attól, hogy a schengeni egyezmény életbelépésével még több lesz az illegális bevándorló. Meglehetősen bizonytalan, hogy Le Pen hívei hogyan fognak szavazni a második fordulóban, mivel mindkét mérsékelten jobboldali jelölt mereven elutasít velük mindenfajta együttműködést.

A két legfőbb rivális, Jacques Chirac és Edouard Balladur harmincéves barátságának vetett véget a mára bizony csúnyán elmérgesedett rivalizálás. Két évvel ezelőtt, amikor a jobboldal fölényesen győzött a választásokon, Chirac azért „ találta ki”  miniszterelnöknek a gazdasági szakember, volt pénzügyminiszter Balladurt önmaga helyett, mert attól tartott, hogy ezen a nehéz poszton lejáratódna. Balladur azonban meglepően sikeresen kezdett, hamar népszerű lett, a marionettfigura életre kelt, és három hónappal ezelőtt úgy nézett ki, Chiracnak semmi esélye. Aztán a párizsi polgármester egy fantasztikus kampánnyal megfordította az esélyeket.

Abban mindenki egyetért, hogy a két gaulle-ista (RPR) jelölt programjában semmilyen lényeges különbség nincsen. A jelszavak (és a jelenlegi gyakorlat): liberális gazdaságpolitika, erős frank, európai integráció, minimális infláció. Mindkét jelölt a munkanélküliség visszaszorításáról beszél a legtöbbet, ugyanakkor mindenki tudja, hogy a mintegy négymillió munkanélküli táborát érezhetően csökkenteni iszonyatos pénzbe kerülne. (Amellett az is köztudott, hogy a nyilvántartott munkanélküliek igen jelentős része dolgozik feketén.) Az nyilvánvaló, hogy Európa legalacsonyabb inflációját egyik jelölt sem fogja feláldozni néhány tízezer új munkahely teremtéséért, akármit is ígérjenek a kampány során.

Balladur a technokrata, Chirac a hivatásos politikus. Balladurt támogatja a kormány, Chirac mögött az RPR apparátusa áll. Balladur a független, szakértő polgár szerepében teszi gúnyos megjegyzéseit a politikai maffiákról, Chiracék szerint most Franciaországnak nem amatőrökre van szüksége. Balladur fő támogatói az ellentmondásos érzelmeket kiváltó belügyminiszter, Pasqua és a fiatal, ambiciózus pénzügyminiszter, Sarkozy. Chirac két fő fegyvertársa Juppé külügyminiszter és Séguin, a parlament elnöke.

Amikor úgy látszott három hónappal ezelőtt, hogy Balladur simán, lényegében kampány nélkül nyeri meg a választást, Chirac kilépett az utcára. Éjjel-nappal gyűléseket tart, fogadásokon vesz részt, kezet fog, beszélget. Rendkívül ügyes kampánystábja kitalálta, hogy az alma legyen a jelképe, és ebből óriási divat lett. Chirac meglepő módon a fiatalokat tudta megnyerni. Aki néhány évvel ezelőtt azt mondja, hogy a választás előtt két héttel Chirac tizenhétezer őrjöngő fiatalnak tart nagygyűlést Bercyben, alighanem bolondnak nézik.

Balladur miniszterelnök a nyugdíjasok körében a legnépszerűbb. Rezervált, méltóságteljes, a nagyburzsoá – ahogy az a nagykönyvben meg van írva. („Chiracra szavazok – ő legalább nem vesz fel kesztyűt, amikor újságot olvas” – mondta egy ismerősöm.) A nagyiparos és bankkörökkel a miniszterelnöknek van a legjobb kapcsolata. Ezt ellensúlyozandó, Chirac váratlanul felfedezte a szociális kérdéseket, lakótelepekre látogat el, és erősen baloldali szociálpolitikát ígér. A Leláncolt Kacsa ugyan kiderítette, hogy ehhez képest párizsi luxuslakásáért a szociális lakások hivatalának jelképes lakbért fizet, ám ez a leleplezés, ki tudja, miért, semmit sem ártott Chiracnak. A fiataloknak fontosabb, hogy a gyűlölt Pasqua az ellentáborban van. Két héttel az első forduló előtt Chirac az esélyesebb.

A jobboldali pártszövetség többi vezetője kénytelen-kelletlen távol maradt a vetélkedőtől. Giscard D’Estaing (UDF) exelnök például Clermont-Ferrand polgármesteri székére pályázik…

Chirac és Balladur nyugodtan párbajozgathatnak, mivel kevéssé valószínű, hogy a szocialista jelölt veszélyt jelenthet rájuk. Már az is valóságos csoda, hogy az évtizedek óta ádáz belharcot folytató, egyértelműen kormányzási kudarcot szenvedett és a választók által már alaposan megbüntetett szocialisták megfelelő jelöltet tudtak választani. Sokáig Jacques Delors-ban bíztak, ő azonban Brüsszelből hazatérve kora és egészségi állapota miatt nem vállalta a jelöltséget. Lionel Jospin, a szocialista jelölt jó választásnak bizonyult. Szolid, értelmes tanárember, biztosan nem korrupt, és nem járatódott le az elmúlt években. Határozottan baloldali kampányt visz, fizetésnövelést, munkaidő-csökkentést, a vállalkozói szféra megadóztatását ígéri, tudván azt, hogy a szocialisták szavazói elsősorban azzal voltak elégedetlenek, hogy a szocialista kormányok egyáltalán nem baloldali politikát folytattak. A szocialisták azonban az elmúlt évtizedben annyi hibát követtek el, olyan amatőrök és korruptak voltak, hogy Jospin minden jó szándéka és ügyessége kevés lesz ahhoz, hogy Mitterrand helyébe léphessen. Viszont az a tény, hogy az összes szocialista vezető felsorakozott Jospin mögött, nagyon is figyelemre méltó, ilyesmire hosszú ideje nem volt példa.

A francia szavazók egyharmada két héttel a választások előtt még mindig bizonytalan. Ez példátlan, és azt mutatja, mennyire nehéz eldönteni, mi is van a nagy szavak mögött. A bizonytalanságot ráadásul növeli, hogy a választások első fordulóját a húsvéti vakáció kellős közepén rendezik, márpedig a franciák számára a vakáció szent dolog. Persze a megfelelő igazolások beszerzése után megbízott útján is szavazhatnak, de akinek volt már dolga a francia bürokráciával, az tudja, hogy az emberek többsége el sem kezdi a bonyolult ügyintézést. A franciák azonban olyan nagyon nem izgatják magukat: gazdagok, fellendülőben vannak, és akárki költözik az Elysée-be, Párizs marad a világ közepe…
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon