Skip to main content

Városvédők és gyermekmentők

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kilakoltatás Rákospalotán


„Nehéz feladat ez számomra, gyerekorvos vagyok – mondja Őry Imre SZDSZ-es alpolgármester, aki a nyolcvanas években még az Egészségügyi Minisztérium gyermekvédelmi osztályát vezette. – De ha a várost meg akarom védeni, és a gyerekeket meg akarom menteni, akkor ki kell őket lakoltatnom.” Szívélyes ember, nem zökken ki nyugalmából. „Újpest megoldotta ezt a kérdést.” Őry érezhetően rokonszenvezik a szomszédos kerület gyakorlatával „Drágába van nekik, mert kutyás, gumibotos őrök feladata a járőrözés, de ha a vagyonvédő szolgálat nem teszi ki időben az önkényeseket, neki kell állni a perköltségeket.”

Rákospalotán korábban nem voltak kilakoltatások, a mostani önkormányzat újoncai viszont precedenst akarnak. Abbahagyni a korábbi megértő gyakorlatot, arra hivatkozva, hogy ellenkező esetben megnőhet az illegális beköltözések száma. Az önkényesek kilakoltatása „elvi kérdés”, amit sem lakás, sem ingatlangazdálkodási szempontok nem indokolnak. A családok üresen álló vagy bontásra kijelölt lakásokba költöztek be, kétségbeesett lépésük nem keresztezte egyetlen igénylő lakáshoz jutását sem. Ha a kiürített házakat végül lebontják, a telkek hasznosítása vagy értékesítése minimális bevétellel kecsegteti az önkormányzatot. A most kezdődő – harmadrészt kerületi forrásból megvalósítandó – csatornaépítés; egy majdani gázbevezetés talán majd valamikor felértékeli a területet, ebben a ciklusban azonban az önkormányzatnak nincsenek rehabilitációs vagy fejlesztési tervei a környéken. „Szanálásra csak annyi pénzünk van, hogy lebontjuk, ami összedől” – mondják a kerület vezetői. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy életveszélyessé nyilvánítják azokat az épületeket, amelyek bontását kifizetődőbbnek ítélik, mint karbantartását.

A Radda Barnen utcai „squattolt” épület semmiben sem üt el a környező „öreg-palotai belváros” földszintes házaitól. A műszaki szakvélemény megállapította, hogy felújítása aránytalanul sokba kerülne – az önkormányzat vezetői így életveszélyre hivatkozva megerősítették a korábbi bontási határozatot. Ha ez az épület valóban életveszélyes, akkor akár egész Öreg-Palotát bontani kezdhetnék.

Az öreg-palotaiak tartós ideiglenességre rendezkedtek be; a környéken negyven éve megállt az idő: több évtizedes építési tilalom akadályozott meg minden felújítást – a beláthatatlan jövőre ígért „nagy” fejlesztés jegyében. Életük lepergett, a majdani változás – fejlesztés, vagy szanálás, egyremegy – történelmi léptékű perspektíva maradt. A kerület másik részén „zöldmezős beruházásként” felépült egy ötvenezres panelváros, de a régi Palota ma is az 1920-as évek hangulatát idézi.

Az önkényesek is tartós ideiglenességre rendezkedtek be – valahogy így akartak otthonra lelni. A szoba-konyhás lakásokat úgy, ahogy rendbehozták – egyikük fürdőszobát is épített –, a gyerekek a szomszédos iskolába járnak. Nem hitték, hogy bajuk eshet.

A Polgármesteri Hivatalban is lassan telik az idő. Öt éve határoztak a Radda Barnen u. 39 sz. ház lebontásáról, két évre rá kezdték el a bérlők „kihelyezését” más lakásokba; tavaly nyáron értesítette a lakásiroda a Palota Holdingot – az egykori IKV jogutódját –, hogy mindenkit elhelyeztek, kezdhetik a bontást. A Palota Holding munkatársai öt családot találtak a házban. „Jé, maguk itt laknak – csodálkoztak –, hát pakoljanak, mert hétfőn bontjuk a házat”. Később megjelentek a gyámiroda munkatársai, mondván, hogy aki esetleg kéri, annak szívesen elviszik a gyerekét. Hétfőn Czibik Tamás polgármester értesült a történtekről, ő is a helyszínre sietett. Leállította a bontást, elrendelte a műszaki felülvizsgálatot és ígéretet tett a családok helyzetének méltányos rendezésére.

„A polgármester megszánta őket – emlékszik Őry, akit decemberben választottak meg szociális ügyekért felelős alpolgármesterré. – Rossz lépés volt.” Az alpolgármester tavaszra elérkezettnek látta az időt a probléma végérvényes rendezésére. A szánalom helyett határozott cselekvési programjában bízott. „Nem vállalhatja Palota, hogy idejönnek Szabolcsból a munkanélküliek. Némelyikük húsz-harmincezer forintot is fölvesz az önkormányzattól: szociális, gyermeknevelési segélyt, lakhatási támogatást, jövedelempótló támogatást. Azért, mert ellopták egy lakásunkat.” Az önkényesek – mivel nem bejelentett kerületi lakosok – valójában egy fillért sem kapnak Rákospalotától. Az önkormányzat 18 ügyet „peresített”, bíróságtól kérve a jogcím nélküliek kilakoltatását. „A többiek talán elmennek maguktól.”

Őry nem akarta sorsukra hagyni az önkényeseket. Levelet írt szülőfalujukba – például Tiszakarádra –, hogy fogadnák vissza a kilakoltatottakat. Néhány jegyző válaszolt is: „Szeretettel várják őket viszza. Ők oda kell, hogy hazamenjenek.” „Tiszakarádon éheztünk” – meséli egy háromgyerekes asszony. Férje kőműves, Budapesten tavasztól őszig szépen keres. Többször felajánlotta, hogy egymaga elvégzi az épületszerkezeti javításokat. Ő épített fürdőszobát a lakásába. „Különben őket sajnálom a legjobban – kedélyeskedik az alpolgármester –, ők legalább rendbetartják a lakást.”

Van, aki pokollá vált házassága elől menekült ide, őket a tervek szerint visszahelyezik oda, ahonnan jöttek. És ha nem mehetnek? „Két gyerekkel jöttem el Pestlőrincről, a férjem ütött, vert – veszi át a szót a szomszéd lakásban élő asszony. „Szeretném a gyerekeimet felnevelni. Ha kitesznek, a kislánynak is el kell mennie az iskolából, pedig nagyon jó tanuló. A férjemhez én nem mehetek vissza, élettársával él.” „Akkor nincs más hátra, a gyerekeket állami gondozásba vesszük” – mosolyog Őry.

A rákospalotai kilakoltatás szokványos történet. Az önkormányzat úgy vélte, ha nem indít látványos akciót, akkor a brutális gyakorlatot folytató szomszédos Újpestről óhatatlanul is Rákospalotára jönnek az onnan kiűzött hajléktalanok. Őry Imre még azt is híreszteli – lapunknak is elmondta –, hogy Újpesthez hasonlóan Rákospalotán is őrző-védő szolgálatot bíznak meg azzal, hogy rövid úton tegye ki a hivatlan jövevényeket. A valóságban a testület nem szavazta meg az erre a célra kért hárommillió forintot.

Az önkényesek kiköltöztetésével azonban elenyészik a kézenfekvő megoldás lehetősége, hogy tudnillik felújítási kötelezettség mellett eladják, vagy bérbe adják a szóban forgó lakásokat az évek óta benne élő családoknak. Czibik Tamás sejtetni engedi, hogy a hivatal végül nem Őry Imre szellemében fog eljárni, és a családok többségét igyekeznek majd határozott idejű szerződéssel szükséglakásokban elhelyezni. Csakhogy ezáltal az önkormányzat saját csapdájába esik: ahelyett, hogy megszabadítaná az illegális beköltözőket az „önkényes” címke jelentette bizonytalanságtól – és a kerületet a problémától –, állandósítja a tisztázatlan helyzetű csoport jelenlétét Rákospalotán. És mellesleg tönkreteszi 18 család életét.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon