Skip to main content

„Átszervezés” Zalaegerszegen

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Horváth kontra Horváth


Horváth József saját és ismerősei jellemzése szerint „radikális” szakszervezeti ember. Alelnöke munkahelye független szakszervezetének, szervezője a Liga dél-dunántúli régiójának, képviseli a Ligát a megyei munkaügyi tanácsban is (ahol többek közt a Zalának szánt foglalkoztatási alap elosztásáról döntenek), sőt korábban az Áfor más régiójának munkaügyeit is képviselte a dombóvári döntőbizottság elnökeként, eladdig, amíg a vállalat régi szakszervezete el nem érte visszahívását e tisztségből. Országraszólóan úttörő vállalkozásba fogott, amidőn – belga mintára – megalapította a zalaegerszegi városi független szakszervezetet. E formációnak – fejtegeti – az az előnye, hogy nem történhet meg a szakszervezeti vezetővel – vagyis vele – az, amit vele mint áforos aktivistával csinálnak. A városi szakszervezet (13 munkahelyen van 10 usque 40-50 tagból álló alapszervezete) kívülről hatol be a munka helyére, így munkajogilag is független a munkaadótól, akivel tárgyalni kell.

Saját munkahelyén tavaly júniusban szervezte meg a Liga-egységet, tiltakozva az ellen, hogy akkori főnökét, a Zala megyei üzemigazgatót, aki diktatórikus stílusával ellensúlyozta volt rátermettségi hiányosságait, negyvenezer forintos Áfor-díjra terjesztették föl. Utóbb csakugyan felmondtak annak az üzemigazgatónak, alkalmatlanság címén, egyebek között „rossz munkahelyi légkör” előidézésére is hivatkozva. Ekkor, vagyis az úgynevezett „elvi irányítás” szerint novembertől, hivatalosan pedig január 1-jétől összevonás útján a Vas megyei üzemigazgatóság alá rendelték a zalai Áfort. Horváth József szerint emiatt általános volt az akkor csaknem kivétel nélkül az új szakszervezetbe tömörülő zalaiak méltatlankodása; küldöttségük 130 aláírással fölszerelkezve ment föl Pestre a vezérigazgatóhoz, kilátásba helyezve – ne feledjük, novembert írtunk akkor –, hogy sztrájkba lépnek, „megbénítják” egész Zala megyét. Végül szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy az átszervezés nem von maga után elbocsátásokat. „Ott voltunk négyen-öten, és a vezérigazgatói ígéretben nem kételkedhettünk.”

Persze, állapítsuk meg tárgyilagosan, nem kifejezetten a szakszervezet dolga feltenni a kérdést, hogy szükség van-e egy belső összevonásra. De hát nem másról lehetett szó, mint alkuról, pozícióharcról annak érdekében, hogy az új szakszervezet az összevont keretek között is megálljon a lábán. „Ne ők, kívülről és fölülről osszák el a béreket!” Az elkövetkezendő – decemberi–januári – időszakban csakugyan a bértárgyalásokra helyezték a súlyt. Az egyiken – ahol jutalomelosztásról volt szó – jelen volt Horváth József; a tárgyalás elhúzódása miatt már nem akadályozhatta meg, hogy a neki ítélt összeg alá szorítsák a többi középvezetőét. Januárban betegsége miatt nem lehetett ott a béremelés elosztásánál, ekkor a jelen lévő zalai (két hagyományos és egy független) szakszervezetis kapta a legtöbbet, neki, a távollévőnek meg mindenkinél jóval kevesebbet juttattak.

Horváth Ferenc Vas–Zala megyei üzemigazgató mindkét bértárgyalással kapcsolatos állítást cáfolja; az elsőt úgy, hogy tárgyaló fele akkor „munkavégzésének megfelelő jutalomban részesült”, a másodikat pedig úgy, hogy „a jelen levő független szakszervezeti elnök szerint is nagyon korrekt volt a bértárgyalás”. Egyébként, nem tesz különbséget a két szakszervezet között, igaz – teszi hozzá –, hiába kért, mindeddig nem kapott listát a dolgozókról, így máig nem tudja megmondani, ki melyik szakszervezetnek a tagja. Mért fontos ez? – kérdezzük. Csak hogy tudja, kivel üljön le tárgyalni, bár nem kezeli mereven a kérdést, mindig bevonja mindkét szakszervezet illetékeseit. Horváth Ferenc nem hallott a vezérigazgató ígéretéről és a 130-ak tiltakozásáról. Tőle, az üzemigazgatótól azt várják el felettesei, hogy racionálisan gazdálkodjon a létszámmal és bérrel. A másik kötelem, amely rászakadt az összevonás után: a zalai állomások kritikus biztonságtechnikai, munka- és tűzvédelmi helyzetének fölszámolása. Föl kellett hozni Zalát annak a Vas megyének a színvonalára, amely négy ízben is megnyerte volt a versenymozgalmi vetélkedést az Áfor üzemigazgatóságai között. A létszám- és bérgazdálkodásban a teljesítményt kell megítélni – szögezi le –, nem pedig a mozgalomban szerzett érdemek szerint. Horváth József pedig sokat hiányzott a munkahelyéről.

Ez a vita aztán végighúzódott egy szabálysértési eljáráson is, amelyet Horváth József kezdeményezett a munkavédelmi felügyelőségnél a januári csekély béremelés miatt Horváth Ferenc ellen, „kipróbálva” egy ’90. végi, szakszervezeti jogokat védő kormányrendeletet. Hátrányos anyagi megkülönböztetés érte őt mint szakszervezeti vezetőt – így a kezdeményezés. A munkavédelmi felügyelőség, az üzemigazgatóság álláspontjával azonosulva, egy biztonságtechnikai ellenőrzés során feltárt hiányosságokra hivatkozott. Eszerint tehát az anyagi hátrány nem a szakszervezeti, hanem a biztonságtechnikusi ténykedés miatt állott elő. Bonyodalmas vita kerekedett, József fellebbezett, ám eredménytelenül, június 20-án végleg megszüntették az eljárást az üzemigazgató ellen.

Nem sokkal ezután, július 3-án, megkapta Horváth József a felmondólevelét. Az indoklás szerint összevonják a zalai és a vasi biztonságtechnikusi munkakört. Más munkaköröket is összevontak – magyarázza Horváth Ferenc –, ezt követelte a racionalitás. Kérdésünkre, hogy ezekben az esetekben elküldték-e a zalaiakat, azt felelte, nem, más munkát ajánlottak föl nekik. Horváth József, aki szerint egy szakszervezeti vezetőnek elsősorban a munkajoghoz kell értenie, már a kézhezvétel pillanatában észrevette a felmondás gyenge pontjait, amelyekbe kapaszkodva megküzdhet állásáért. Például – ahogy Forgács Pál Liga-elnök levele is tanúsítja – nem kérték ki előzetesen a szakszervezeti szövetség véleményét. De hát – írja vissza a Ligának Horváth Ferenc – szeptember 1-jéig van idő az esetleges észrevételek megtételére. Ez viszont nem előzetes véleménykikérés. Horváth József hiába kereste meg a munkaügyi döntőbizottságot Székesfehérváron, máig nem tűzték ki tárgyalását. Most az Ipari Minisztériumban keres védelmet. Ott azt mondják, jó esélye van.
Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon