Skip to main content

Megemlékezés Donáthról

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Újra együtt, mintegy százötvenen, akik véletlenül vagy tudatosan Pesten töltöttük a forró július 26-i napot. Egykori barátai emlékeztek meg a Farkasréti temetőben az öt év óta itt nyugvó Donáth Ferencről, a demokratikus ellenzék egyik vezető alakjáról, talán az egyetlen politikusról, aki képes volt párbeszédet teremteni az állampárti rezsimmel szemben álló irányzatok között. Két ilyen tettét: a Bibó-emlékkönyvet és a monori találkozót emlegette most Vásárhelyi Miklós, a megemlékezés-szervező Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) elnöke; Donáth előbbi kezdeményezésének gyümölcse két vaskos, az európaiságot és haladást hirdető politikus-példaképről szóló tanulmányokkal teli szamizdatkötet volt a 70-es évek végén, a másodiké a szó szoros értelmében vett párbeszéd ’85-ben az MDF-ős népiek, az SZDSZ-ős beszélősök, szamizdatosok, valamint reformközgazdászok között. „Donáth Ferenc olyan párbeszédet indított el  mondotta Vásárhelyi –, amely évekig elevenen vibrált, vitára ösztönzött, termékenyítőén hatott, majd elapadt, később eldurvult, félbeszakadt, s amelynek folytatását oly sokan – a legjobbak – őszintén óhajtják.”

Hogy félbeszakadt a párbeszéd, mi sem mutatta szembeszökőbben, mint hogy kik jöttek és kik nem jöttek el. Az öt évvel ezelőtti temetésen nem kisebb reprezentánsok tartották a beszédeket, mint Csoóri Sándor egyfelől, Kis János másfelől. Csoóri állítólag nem kapott meghívót, és mikor reggel barátja hívta, mondván, elég ha tud róla az ember, a költő annyit válaszolt: ahová nem hívnak, nem is megyek. A TIB, a Zimányi Tibor MDF-es képviselő vezette Magyar Ellenállók Szövetsége és az SZDSZ nagy erőkkel vonult fel, Kis elnök és Rajk ügyvivő férfiasan oda is vitték a sírhoz a szabaddemokrata-koszorút, pihenőt engedve a temetőszolgáknak. A köztársasági elnök és a kormányfő csak egy-egy megbízott útján koszorúztatott, az MDF és más kormánypártok még így sem.

„Vidéken született  emlékezett Vásárhelyi Miklós –, a Jászságban, és igazságérzetét diákkorától sértette a magyar falu, a parasztság nyomorúsága. Egyetemi évei alatt Pesten azonosult a marxista tanításokkal. Gondolkodásában a falukutató írók romantikus népiessége természetesen illeszkedett bele a szocialista utópia világmegváltó, emberiséget boldogító hitvallásával. (…) Helyzetmegítélése józan és reális volt, de a távlatba, »festett egek«-be tekintett. Mint mindenki, aki a köznek szenteli életét, jobbítani kíván az emberiség sorsán, formálni kívánja a történelmet, magyarán szólva: mint mindenki, aki politikus. (…) Egy életút összegzése, a csúcsok és mélyek grafikonja azt mutatja, hogy igaz ember volt.” Egyszer az idén már kihagyott a kormánypártok emlékezete: június 16-án. A paradoxon, hogy némely kommunista múltúak is lehettek igaz emberek, mind terhesebb azok számára, akik vigyázó szemüket mindinkább a Horthy-időkre meg a Vatikánra vetik. Az MDF persze már rég kievickélt a romantikus népiesség és a szocialista utópia vonzásából (amiért Nincs harmadik út! felkiáltással ostorozták őket a szabad demokraták); ám Donáth személyes vonzást is jelentett, erőegyesítő szárnyait így terjeszthette ki az MDF-ősökre. De az egykori orvosi múzeumigazgató és mostani környezete nem volt MDF-ős.

Talán jobb is így, hogy csak mi vagyunk itt – hallottuk a megemlékezők soraiban az egyik véleményt. Mások sajnálkoztak. „Donáth Ferenc, mint politikus sohasem pártokban gondolkozott – mondta a másik szónok, Pomogáts Béla irodalomtörténész –, és sohasem pártharcokban kívánt szerepet vállalni, hanem mindig a nemzet egyetemességében. A demokratikus nemzeti egységet szolgálta és alakította, és az egységnek ezt a szellemét állította szembe azokkal a diktatúrákkal, amelyek megosztották és atomizálták a nemzetet.” Az országgyűlési képviselő Vásárhelyinél viszont ez az egység az ellentétek egysége: „Voltaképpen mi az, ami Donáth Ferenc életét rendkívülivé teszi? A lankadatlan erőfeszítés, hogy a magyar progresszió különböző irányzatait rábírja: értsenek szót! (…) Ugyanakkor nem is kergetett ábrándokat. Tudta és természetesnek ítélte, hogy a demokratikus erők táborán belül eltérő nézetek alapján csoportosuló különböző irányzatok érvényesülnek, amelyek azonban az ő felfogásában nemcsak valami ellen, hanem valamiért is együttműködésre törekszenek. Az első célkitűzés a kockázatosabb, a második a bonyolultabb. Mert akik az »anti« jegyében szervezkedtek, nehezen fegyelmezik indulataikat a »pro« keretében. És ehhez nem elegendő a toleranciát hirdetni, nem elég elviselni a másikat, el is kell ismerni egymást!”
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon