Skip to main content

A bázeli „ajánlat”

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Management Corporation
Expo Budapest 1996 Basel Ltd.

Dél-budapesti városfejlesztés és Expo Budapest 1996

A Management Corporation Expo Budapest 1996 Basel Limited eredetileg az 1996-os budapesti világkiállítás szervezésére és finanszírozására alakult. Annak érdekében, hogy a dél-budapesti városfejlesztést is realizálni lehessen, további ismert nemzetközi cégekkel bővült.

A Management Corporation Ltd. a következőket javasolja:

1. Dél-Budapesten mintegy 300 ha területen egy 10-15 éves városfejlesztési programot valósít meg a hozzá tartozó finanszírozással együtt.

2. Első lépésként mint a városépítés-fejlesztés „gyújtópontja” – az Expo kell, hogy megvalósuljon. Az ez által megteremtett létesítmények ugyanakkor az azonos évben sorra kerülő nagy nemzeti események

 a honfoglalás 1100. évfordulója

– az 1956-os forradalom 40. évfordulója számára is méltó keretet teremtenének.

3. A Management Corporation Ltd. az Expo számára egy magángazdasági alapon álló finanszírozási koncepciót dolgozott ki. Ezenfelül a Management Co. kész – a kormánnyal és a fővárossal egyeztetve – az Expo, illetve a dél-budapesti terület (300 ha) szükséges infrastrukturális fejlesztésében közreműködni. Az ehhez szükséges előfeltételek:

1. Megegyezés a főváros/Magyarország és a Management Co. között a felhasználandó terület apportkénti bevonásáról.

2. Megegyezés a főváros/Magyarország és a Management Co. között a terület rendezési terve tárgyában.

3. Megegyezés a főváros/Magyarország és a Management Co. között a szükséges infrastrukturális fejlesztések tárgyában, a területen belül és kívül.

4. Megegyezés a főváros/Magyarország és a Management Co. között egy minden felhatalmazással bíró tárgyalási partner tekintetében, akivel a Management Co. legkésőbb 1991 végéig valamennyi releváns szerződést megtárgyalhatja és megkötheti.

1991. 10. 17.

Eddig az „ajánlat”. Vég Gábor, a közgyűlés SZDSZ-es tagja elmondta, hogy a városházi világkiállítási bizottság hiába kérte a Management Corporation itt-tartózkodó képviselőjétől a fentebbi 3-as pontban hivatkozott finanszírozási koncepciót. A Management Corporation szándéknyilatkozata – az osztrák nagyvállalkozóéval együtt – alkalmatlannak találtatott már tavasszal is, amikor avégből gyűjtött be ajánlatokat a programiroda, hogy felmérje, miképpen lehetne vállalkozói alapon pénzelni a világkiállítást. Ez a mostani ajánlat sem értelmezhető másként, mint hogy: Hoci a money-t és aztán majd meglátjuk.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon