Skip to main content

Itt a vége, fuss el véle…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Többéves vajúdás után végre napvilágot látott a rendszerváltás utáni első igazi történelemtankönyv. Szerzője, Fekete Pál (ma az MDF országgyűlési képviselője) művét az általános iskola 8. osztálya számára készítette. A tetszetős könyvecskét lapozgatva az első meglepetés akkor ért, amikor a tartalomjegyzékhez érve szemembe ötlött: a parlamenti honatya egészen napjainkig vezeti a nebulókat XX. századi nemzeti történelmünk útvesztőiben. Hiába hát a sok évtizedes tapasztalat, mely nem tartja célszerűnek tudományos mezbe öltöztetni az aktuálpolitikai érdeket. Vagy tévednék? Lássuk, mit is mesél a gyermekeknek az elmúlt két évről a tanár bácsi?

1989 nyarán kapcsolódunk be az érdekfeszítő gondolatmenetbe. Azonnal megtudjuk, hogy „1989 nyarán hosszas tárgyalásokon az MSZMP, az Ellenzéki Kerekasztal és a Harmadik Oldal képviselői megegyeztek a békés rendszerváltás további lépéseiről”. Fura mód nem jutott hely annak a mellékes ténynek a közlésére, hogy 1989. szeptember 18-án a Fidesz és az SZDSZ elzárkóztak a megállapodás aláírásától.

Az időrendet követve értesülünk arról is, hogy 1989. október 23-án „Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök (…) kikiáltotta a Magyar Köztársaságot”. Sőt, mi több: „Ugyanezen a napon fegyverezték le a hadsereg közreműködésével a 60 ezer fős Munkásőrséget.” (Kiemelések a szerzőtől.) Csak azt nem értem, miért nem tájékoztatja olvasóit Fekete Pál az 1989. novemberi „négyigenes” népszavazásról. Nyilván úgy gondolja, az első demokratikus választási aktus csupán mellékes szerepet játszott a régi rendszer lebontásában. A meglepetések azonban nem érnek véget!

Az 1990 tavaszán megtartott parlamenti és az őszelőn lezajlott önkormányzati választások korrekt ismertetése között – jogosan kiemelve az MDF győzelmét, Antall József miniszterelnökségét és az őszi liberális sikereket – még a politikában járatlan tizenéveseknek is hiányozhat valami. Hiszen nekünk köztársasági elnökünk is van! Talán a helyhiány lehet az oka, vagy a szerző szelektív memóriája? No, de sebaj, gondolom, majd megtalálom a haszonnal forgatható kislexikonban Göncz Árpád nevét! Hiába keresem azonban a betűrendbe szedett név- és tárgymutatóban: még hűlt helye sem árválkodik a „gettó” és a „Göring” címszavak között. Felbuzdulva ezen a bámulatos objektivitáson, most már izgatottan böngészgetem e lexikális műremeket. Szorgalmam nem hiábavaló. Napjaink politikai életének szereplői közül a következőket tünteti ki figyelmével szerzőnk: Antall József, Horn Gyula, Lakitelek (ez nem személy, de az egyik leghosszabb címszó), Nyers Rezső, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás.

No comment…

Talán majd a következő, javított kiadásban mások is szerepelhetnek…
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon