Skip to main content

„Egy kis hullámhossz” – ez a kritika hosszú hulláma

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Cseh–Szlovákia szétválásával és a „szövetségi” televíziós csatorna megszűntével két csatorna áll Csehország rendelkezésére (a harmadik Csehországnak csupán kis részén fogható). Szó sincs kormányfelügyeletről, a vita csak arról folyik, melyiket, mikor és hogyan privatizálják. Mivelhogy a privát adók működtetéséhez idő és pénz kell, a privatizáció megvalósulásáig a közszolgálati adóállomások hírszolgálatának élére a televízió többpárti és szakértői ellenőrző bizottsága két intendánst nevezett ki, mégpedig azért – amint a felügyelő bizottság elnöke hangsúlyozta – nehogy a cseh néző azonos híreket és egymáshoz hasonló kommentárokat halljon mindkét csatornán.

Sokkal tarkább a rádióhálózat, miután Csehország területén 38, többségükben magánkézben lévő rádióállomás működik. Erre utalt Václav Klaus cseh miniszterelnök, amikor a televízió kamerái előtt megjegyezte, hogy a cseh kormány a 38 közül talán, esetleg kaphatna egyetlen kis hullámhosszt – és szinte kérlelő mozdulattal emelte fel a mutatóujját: „Egyetlenegyet!” Támogatta Klaust Peter Cermak belügyminiszter is, aki szerint „az idő komolyságára való tekintettel a közvéleménynek torzítások nélkül kellene megismerkednie a kormány tevékenységével.”

A szerény kérés azonban egyáltalán nem talált megértésre. Jan Kalvoda, a kisebb koalíciós partner, a Polgári Demokratikus Szövetség alelnöke nyomban kijelentette: éppenséggel rendhagyó időkben kell takarékoskodni a rendkívüli intézkedésekkel, különben a demokrácia alapjait éri kár.

Zdenek Susa, a Cseh Rádió Tanácsa elnöke teljesen elfogadhatatlannak tartja Klaus kérését, mert az veszélyeztetné a közszolgálati és magánkézben lévő rádióállomások nagy nehezen kidolgozott együttélését. A javaslat elfogadása ugyanis a mostani kettősséget háromszöggé változtatná, melynek csúcsa az állami szubvenciókból fenntartott állami rádió lenne, és így az állampolgárok adója nem az államot és polgárait, hanem a kormánykoalíció érdekeit szolgálná. Frantisek Bartko, a szövetségi médiabizottság alelnöke úgy vélte, hogy a demokratikus világban egy kormányadó teljesen rendhagyó. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában vagy Németországban a kormány csak a külföldre irányuló adásokat felügyeli a külügyminisztériumon keresztül. „Ez egy lépés lenne hátrafele, és nagyon kedvezőtlen következményekkel járna”, jelentette ki Daniel Korte, a Cseh Köztársaság rádió- és televíziós adásai tanácsának tagja. „Az eddigi koncepciónkkal a fejlett államok jó társaságába és a posztkommunista államok élére kerültünk. Magyarországon még nincs ilyen törvény, Lengyelországban a törvényjavaslat Walesa elnök asztalán nyugszik. A legnagyobb veszélyt azonban itt, nálunk, abban látom, hogy minden a jövőben hatalomra kerülő kormány örökölhetné a kormány rádióadóját.”

Václav Koronthaly kereszténydemokrata képviselő, a cseh parlament médiaügyekkel foglalkozó állandó bizottságának elnöke szerint a kormány álláspontját „az újságírók és a médiák iránti bizalmatlanság és egyúttal a jogállam alapjaival szembeni bizalmatlanság jellemzi. Hiszen az érvényes törvények szerint a televízió és a rádió, mint közszolgálati intézmények, kötelesek tárgyilagosan tájékoztatni, mind a kormány tevékenységéről, mind pedig bármely más fontos eseményről. Egy kormányadó csak arra volna jó, hogy olyan hírekkel szolgáljon, amelyek iránt a többi média nem érdeklődik. Az efféle hírközlés azonban nem a médiák, hanem a hivatalos közlöny feladata.”


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon